Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ Ι.Δ.Α.Χ.

 

1. Πριν τη συμπλήρωση έτους στην υπηρεσία
 
Η άδεια που δικαιούνται να λάβουν οι υπάλληλοι ορίζεται σε δύο (2) ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας και δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τον αριθμό των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούνται με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους πραγματικής υπηρεσίας. (άρθρο 55 παρ.1 Ν.3584/2007)
2. Μετά τη συμπλήρωση έτους στην υπηρεσία
Οι υπάλληλοι, μετά τη συμπλήρωση ενός (1) έτους πραγματικής υπηρεσίας, δικαιούνται κανονική άδεια απουσίας με αποδοχές, η διάρκεια της οποίας ορίζεται σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες, αν ακολουθούν εβδομάδα πέντε (5) εργάσιμων ημερών, και σε είκοσι τέσσερις (24) εργάσιμες ημέρες, αν ακολουθούν εβδομάδα έξι (6) εργασίμων ημερών. (άρθρο 55 παρ.2 Ν.3584/2007)
Αμέσως μετά και έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, μέσα στο οποίο συμπληρώνει ένα έτος δημόσιας υπηρεσίας, μπορεί να λάβει αναλογία - ποσοστό των είκοσι (20) ημερών άδειας. (εγκ. ΥΠΕΣΔΔΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.51/538/12254/14.05.2007)
Ο χρόνος της κανονικής άδειας επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης και μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι πέντε (25) ή τριάντα (30) εργασίμων ημερών, προκειμένου για πενθήμερη ή εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, αντίστοιχα. (άρθρο 55 παρ.2 Ν.3584/2007)
Προκειμένου για νεοδιόριστους υπαλλήλους, οι προσαυξήσεις της κανονικής άδειας που προβλέπονται στο άρθρο 48 του ΥΚ και στο άρθρο 55 του ΚΚΔΚΥ μπορούν να χορηγηθούν οποτεδήποτε μετά τη συμπλήρωση του διμήνου πραγματικής υπηρεσίας και μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους. (ΥΠΕΣ ΔΙΔΑΔ/Φ.51/ 590 /οικ. 14346/29.05.2008)
Περίοδος χορήγησης αδείας
Δεκαπέντε (15) ημέρες από την κανονική άδεια χορηγούνται υποχρεωτικά, εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος, από τη 15η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου. Σε υπηρεσίες που, κατά την περίοδο αυτή, βρίσκονται στην αιχμή της λειτουργίας τους ή λειτουργούν σε 24ωρη βάση χορηγούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την κανονική άδεια, εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος. Όταν με αίτηση του υπαλλήλου ολόκληρη η άδεια χορηγείται εκτός από την περίοδο αυτή, προσαυξάνεται κατά πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Η προσαύξηση αυτή δεν χορηγείται όταν ο υπάλληλος κάνει χρήση της κανονικής του άδειας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα. (άρθρο 56 παρ.1 Ν.3584/2007)
Η υπηρεσία στην οποία ανήκει ο υπάλληλος χορηγεί υποχρεωτικά σε αυτόν, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους, την κανονική άδεια που δικαιούται, και αν ακόμη δεν τη ζητήσει. (άρθρο 56 παρ.2 Ν.3584/2007)
Μεταφορά αδείας
1. Μεταφορά εντός του επόμενου και μεθεπόμενου έτους
Κανονική άδεια που δεν χορηγήθηκε προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας, χορηγείται υποχρεωτικά το επόμενο έτος. (άρθρο 56 παρ.4 Ν.3584/2007)
Το υπόλοιπο κανονικής αδείας δεν επιτρέπεται να ληφθεί εντός του μεθεπόμενου έτους, γιατί δεν επιτρέπεται μεταφορά κανονικής αδείας πέραν του επομένου έτους. (Γνωμ. ΝΣΚ 642/2004)
ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΕ :Υπάλληλους σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προσαυξάνεται η κανονική άδεια των υπαλλήλων που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες. (άρθρο 55 παρ. 5 Ν.3584/2007)
Ειδικότερα:
Μόνιμο προσωπικό:
Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. 21.12.2018 (ΦΕΚ 6159/31.12.2018 τεύχος Β’): Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) για τη ρύθμιση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ Βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών.
ΥΠ.ΕΣ. 8920/07.02.2019: Ανακοίνωση Ειδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών
Στους εργαζόμενους αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο:
στην προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση, πράσινα σημεία και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση Στερεών Αποβλήτων ήτοι ενδεικτικά, εργαζόμενοι στους χώρους υγειονομικής ταφής, στην ανακύκλωση, στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στους σταθμούς μεταφόρτωσης και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, μετά τη συμπλήρωση ενός (1) έτους απασχόλησης χορηγείται πέντε (5) ημέρες επιπλέον κανονική άδεια το χρόνο. (παρ.1 άρθρο 2 ΕΣΣΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ 21.12.2018 (ΦΕΚ 6159/31.12.2018 τεύχος Β')
Στους εργαζόμενους αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο:
α. Στην αποκομιδή, συγκομιδή, επιστασία και μεταφορά απορριμμάτων ήτοι ενδεικτικά, Οδηγοί Απορριμματοφόρων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργου και Μηχανικών Σαρώθρων, εργάτες συγκομιδής, αποκομιδής, οδοκαθαριστές, Επιστάτες και Επόπτες Καθαριότητας.
β. Στην ταφή και εκταφή νεκρών ήτοι ενδεικτικά, εργάτες που απασχολούνται με την ταφή και την εκταφή νεκρών, οι εργάτες καθαριότητας των Κοιμητηρίων καθώς και οι καθαριστές οστών.
γ. Στην Ασφαλτόστρωση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες, Οδηγοί Φορτηγών Αυτοκινήτων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργων και εργάτες που απασχολούνται με την ασφαλτόστρωση των οδών, τη συντήρηση, την οδοσήμανση του Δημοτικού Οδικού Δικτύου κ.λπ. χώρων.
δ. Στην Αποχέτευση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες, Οδηγοί Φορτηγών Αυτοκινήτων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργων και Εργάτες που απασχολούνται σε κάθε είδους εργασίες κατασκευής, συντήρησης και επισκευής και εποπτείας του δικτύου Αποχέτευσης και Βιολογικού καθαρισμού.
ε. Στα αφοδευτήρια ήτοι ενδεικτικά, Εργάτες, καθαρίστριες κ.λπ. που απασχολούνται στις τουαλέτες κοινοχρήστων χώρων και Δημοτικών κτιρίων.
στ. Στα συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες και Εργάτες που απασχολούνται με την επισκευή, συντήρηση, πλύση κ.λπ. των απορριμματοφόρων, των πλυντηρίων κάδων και των υπολοίπων οχημάτων καθώς και με την επισκευή, συντήρηση και το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων.
ζ. Σε οικοδομικές εργασίες ήτοι ενδεικτικά, Μαραγκοί, Ξυλουργοί, Κτίστες, Κονιαστές, Υδροχρωματιστές, Ελαιοχρωματιστές, Μαρμαρογλύπτες, Σιδεράδες, Πλακοστρωτές γενικά, Υδραυλικοί γενικά, Ηλεκτρολόγοι στη συντήρηση και επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των κτιρίων των Ο.Τ.Α., τοποθετητές γυψοσανίδων, μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι κόπτες και τοποθετητές πλακιδίων, οι εργάτες και τεχνίτες στη ρίψη του Μπετόν-Αρμέ καθώς και οι χειριστές κομπρεσέρ.
η. Στους εργαζόμενους που απασχολούνται ως ψεκαστές και απολυμαντές χώρων.
θ. Στην Ύδρευση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες και Εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή, συντήρηση και επισκευή του δικτύου ύδρευσης.
ι. Στους υδραυλικούς γενικά,
κ. Στις εργασίες πρασίνου γενικά ήτοι ενδεικτικά, εργάτες πράσινου και οι Δενδροκηπουροί-Δενδροκόμοι, Κηπουροί-Ανθοκόμοι που απασχολούνται γενικά στην κατασκευή και συντήρηση των χώρων πρασίνου καθώς και οι χειριστές γεωργικών ελκυστήρων.
λ. Στις εργασίες συντήρησης του εναέριου Δημοτικού Ηλεκτρικού Δικτύου Φωτισμού ήτοι ενδεικτικά, εναερίτες ηλεκτρολόγοι.
μ. Στους ψυκτικούς.
ν. Στα Δημοτικά Σφαγεία ήτοι ενδεικτικά, σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών.
ξ. Στους Οδηγούς Ανοιχτών Φορτηγών και Βαρέων Φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων καθώς και στους οδηγούς Λεωφορείων.
ο. Στους τοποθετητές κεραμικών σκεπών ήτοι ενδεικτικά, εργάτες και τεχνίτες που απασχολούνται στην τοποθέτηση, επισκευή και συντήρηση των κεραμικών σκεπών.
π. Στους εργαζόμενους που απασχολούνται με την περισυλλογή και μεταφορά Αδέσποτων Ζώων.
ρ. Στους Μάγειρες σε κουζίνες μαζικής εστίασης,
μετά την συμπλήρωση τριών (3) ετών απασχόλησης χορηγείται επιπλέον κανονική άδεια τριών (3) ημερών το χρόνο.. (παρ.2 άρθρο 2 ΕΣΣΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ 21.12.2018 (ΦΕΚ 6159/31.12.2018 τεύχος Β')

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου