Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

«Ο μεγάλος περίπατος, η κάμπια Καραφατμέ και το Ζαμπόν» το Ελληνικό Παραμύθι που πληρώθηκε 2 εκ ευρώ

 Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, επιβεβαίωσε την Τρίτη πως τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, δόθηκαν για την "πιλοτική εφαρμογή" και συνεπώς η οδός Πανεπιστημίου θα ξηλωθεί εντός των επόμενων μηνών "Ο Μεγάλος Περίπατος βγήκε και δεν βγήκε. Αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση. Αλλά αυτή ήταν και η λογική του έργου. Ήταν να 'τρέξεις' μια προσαρμογή, μια προσομοίωση". Η "προσομοίωση" λοιπόν, ή αλλιώς "πιλοτική εφαρμογή" του Μεγάλου Περιπάτου, κόστισε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Έγιναν δύο συμβάσεις, η μια που αφορούσε τα χρώματα και την σήμανση των δρόμων που υπέστησαν την δοκιμαστική ανάπλαση και η άλλη που αφορούσε τις ζαρντινιέρες, τα παγκάκια και τον λοιπό αστικό εξοπλισμό. Πιο αναλυτικά, στη σύμβαση που αφορά τα χρώματα και τη σήμανση, το κόστος ανήλθε (μαζί με το ΦΠΑ) στα 849.514,70 ευρώ και το έργο ανέλαβε η "MAYCON Ανώνυμη Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία". Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε τα χρώματα του οδοστρώματος, (κίτρινο και πράσινο για τις λωρίδες του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου) το οποίο μόλις τρεις μήνες μετά έχει αλλοιωθεί. 

Επίσης, περιελάμβανε προκατασκευασμένα θερμοπλαστικά σήματα ΚΟΚ, βέλη κατεύθυνσης, πλευρικές πληροφοριακές πινακίδες οδικής σήμανσης, στύλους πινακίδων, το κόστος της χειρονακτικής εργασίας κ.α. Στη δεύτερη σύμβαση, το κόστος ανήλθε στο 1.020.559,70 ευρώ και ανάδοχος ήταν η εταιρεία "Urban Innovation Μονοπρόσωπη ΙΚΕ".

Τα χρήματα δόθηκαν για ζαρντινιέρες -με τιμές που κυμαίνονταν από 4.605 ευρώ έκαστη, ως 506.55 ευρώ έκαστη- παγκάκια με ζαρντινιέρες στο Σύνταγμα που κοστίζουν 5.249,70 ευρώ το καθένα, παγκάκια με φωτισμό που κοστίζουν 911,79 ευρώ, φοινικοειδή φυτά (Ουασινγκτόνιες) με κόστος 1.565,70 το καθένα, άλλα φυτά, φυτικά υποστρώματα καθώς και εργασίες συντήρησής τους για δύο μήνες. 

Το περίεργο του διαγωνισμού είναι ότι πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στις 11:00, δηλαδή 2 εργάσιμες μέρες μετά τη σχετική πρόσκληση, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένες κι αυστηρές προδιαγραφές και για τις διαστάσεις και για το υλικό των κατασκευών.

 Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου έστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στο υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία καταγγέλλει τον διαγωνισμό για τους όρους του, τονίζει πως υπήρχε εξ αρχής «προεπιλεγμένος διάδοχος» και ζητά «την ακύρωσή του και Επαναπροκήρυξη του με νόμιμο τρόπο και όχι νομιμοφανή τρόπο».

 Δύο είναι τα πλέον μελανά σημεία αυτής της υπόθεσης:

 α) Οι σχεδόν "φωτογραφικές" προδιαγραφές που τέθηκαν με τιμές υπερβολικά ακριβές, στα περισσότερα είδη. Από τις ορθογώνιες ζαρντινιέρες, που αποτελούν τον πιο δαπανηρό κωδικό και εκτιμώνται στα 550 ευρώ ενώ στην αγορά υπάρχουν πανομοιότυπες με 33 ευρώ μέχρι τις περιβόητες "ψευδοπιπεριές" που εκτιμώνται με 350 ευρώ και στην αγορά κυμαίνονται από 10 μέχρι 40 ευρώ. Αντίστοιχα τεράστιες αποκλίσεις παρατηρούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των ειδών όπως οι ποδηλατοστάτες που κοστίζουν 390 ευρώ και στην αγορά εντοπίζονται στο 1/10 της τιμής, οι περιβόητες ζαρντινιέρες -"φοίκικας" των 5.000 ευρώ που στην αγορά δεν κοστίζουν πάνω από 500 στην πιο ακριβή τους εκδοχή. Πάντως για αρκετά από τα είδη οι προδιαγραφές είναι τόσο περιοριστικές που δεν μπορούν να εντοπιστούν στο εμπόριο, ακόμη και στις πιο εξειδικευμένες εταιρίες αστικού εξοπλισμού, γεγονός που επιβεβαιώνει έμμεσα τις κατηγορίες για "φωτογραφικές" προδιαγραφές, κυρίως στις κατασκευές.

 β) Το έργο χαρακτηρίστηκε ως αναγκαίο για την "αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του COVID 19" προκειμένου να αποφύγει τις συνήθεις διαγωνιστικές διαδικασίες και η προμήθεια να ενταχθεί στις διατάξεις της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχεμένου για "κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κοροναϊού". Έτσι η προμήθεια έγινε με την απευθείας διαπραγμάτευση, επί της ουσίας απευθείας ανάθεση με πρόσχημα την πανδημία. Ως αποτέλεσμα από το αρχικό κόστος, ο ανάδοχος - σύμφωνα με τις πληροφορίες- έδωσε έκπτωση μόλις 7,9% και έτσι η προμήθεια κόστισε στους δημότες 1 εκατ. ευρώ

. Για να δικαιολογήσει το υπέρογκο κόστος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε αναρτήσεις του ισχυρίστηκε ότι τέθηκαν πολύ υψηλές προδιαγραφές ώστε να αγοραστούν σύνθετες μεταλλικές κατασκευές, αντιγκράφιτι, να μην βανδαλίζονται και να μην χρησιμοποιούνται ως "πολεμοφόδια" και ότι θα αντέξουν 15 χρόνια κατά τον ίδιο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ως επιχείρημα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα αναφέρεται ότι θα βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών από την Ερμού προς το Σύνταγμα γιατί θα μειωθούν κατά δύο οι λωρίδες κυκλοφορίας... Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν έχει εξηγήσει κανείς, με ποιο τρόπο ο Μεγάλος Περίπατος σχετίζεται με την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού, αν δεν συμβάλει μάλιστα προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

 Πηγή https://m.tvxs.gr/mo/i/320219/f/news/...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου