Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Tα άπλυτα των τραπεζών στη φόρα από στοιχεία του FinCEN – Oι διαδρομές του “βρώμικου χρήματος”

 Tα άπλυτα των τραπεζών στη φόρα από στοιχεία του FinCEN – Oι διαδρομές του “βρώμικου χρήματος”, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

«Κέρδη από φονικούς πολέμους για τα ναρκωτικά, περιουσίες που έγιναν με υπεξαιρέσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες και κλεμμένες καταθέσεις που κερδήθηκαν με κόπο πέρασαν μέσα από αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα, και παρά τις προειδοποιήσεις υπαλλήλων». Κάπως έτσι συμπυκνώνεται η ουσία της εκτεταμένης έρευνας που διεξήγαγε το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητικών Δημοσιογράφων ICIJ, –το ίδιο που είχε εμπλακεί και στην αποκάλυψη των Panama Papers– και 108 Μέσων ενημέρωσης από 88 χώρες.

Τα αρχεία FinCEN (κατά το Financial Crimes Enforcement Network, το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος των ΗΠΑ), με τα ευρήματα των ερευνητών του ICIJ, δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 20 Σεπτεμβρίου. Αφορούν σε συναλλαγές ύψους δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1999 και 2017, και χαρακτηρίζονται ύποπτες από τα ίδια τα αρμόδια τμήματα των εμπλεκόμενων τραπεζών και άλλων φορέων.

Η πηγή των στοιχείων είναι περισσότερες από 2.000 αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (Suspicious Activity Reports - SARs) που, ως επί το πλείστον, υποβλήθησαν στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών από τις ίδιες τις τράπεζες και «αποκαλύπτουν το διάτρητο των δικλείδων ασφαλείας τους, που προκύπτει από την ευκολία με την οποία εγκληματίες» ανά τον κόσμο «τις εκμεταλλεύθηκαν», σύμφωνα με το αμερικανικό Buzzfeed News, που συμμετείχε ως βασικός συνεργάτης στην έρευνα του ICIJ.

συνέχεια  https://slpress.gr/oikonomia/ta-aplyta-ton-trapezon-sti-fora-apo-stoicheia-toy-fincen-oi-diadromes-toy-vromikoy-chrimatos/?fbclid=IwAR0LKNoyORH7CZIOLtCEIbm14clvnLrRKbvtZatmVo5sfAQCOg_kiH4dAck#.X2nRlNrdEIQ.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου