Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Σε απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων προχωρά δήμος της Αττικής -Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

 Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των ΚΔΑΠ στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού  | ProtiPress | Η Ηλεκτρονική σας Ενημέρωση!

Για εργοδοτική τρομοκρατία που εκφράζεται με απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή προκλητική στάση και μεθοδεύσεις.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του, το σωματείο σημειώνει:

Η Τρομοκρατία δεν θα περάσει- Πάρτε πίσω τις απολύσεις!

Ο αντεργατικός κατήφορος της δημοτικής αρχής μοιάζει με το “βαρέλι που δεν έχει πάτο”.

Η εργοδοτική τρομοκρατία και η τιμωρητική συμπεριφορά, αποτελεί πάγια τακτική της διοίκησης του δήμου, γεγονός που αποδεικνύεται από τα πολλαπλά περιστατικά άσκησης αναφορών και επιβολής διοικητικών ποινών, ακόμη και απολύσεων, με “πρωτεργάτη” την υπηρεσία Περιβάλλοντος & Πρασίνου.

Είναι προκλητική η στάση της διοίκησης του δήμου, να μεθοδεύσει την απόλυση συναδέλφου ο οποίος εργάζεται στο Δήμο από το 1992, ως δενδροκηπουρός, στέλνοντας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο εισήγηση απόλυσης, επειδή “έκανε το έγκλημα” να πάσχει από χρόνιο νόσημα, με το οποίο κατατάσσεται στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Μόλις εχθές δρομολογήθηκε η απόλυση συναδέλφου οικοδόμου, ο οποίος έχει προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους που βρίσκονται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, με κατηγορίες οι οποίες δεν στοιχειοθετούνται, χωρίς να δείξουν ούτε τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία, αφού αντικειμενικά,οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας ανεργίας στις ηλικίες αυτές των συναδέλφων, είναι τεράστιες για κάθε πτυχή της ζωής τους.

Και επειδή η πείρα έχει αποδείξει ότι αποτελεί πάγια τακτική, να λειδωρείται και να συκοφαντείτε ως “τεμπέλης”, κάθε συνάδελφος που για σοβαρούς λόγους υγείας, αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, κάθε συνάδελφος που σέβεται τον εαυτό του και σηκώνει κεφάλι, τακτική την οποία μεθοδεύει η Διοίκηση και δυστυχώς υιοθετείται και από ορισμένους “συναδέλφους”, αξίζει να σας παραθέσουμε τα ακριβή γεγονότα, ώστε να προβείτε στα δικά σας πολύτιμα συμπεράσματα:

Τον Ιούλιο 2020, συνάδελφος δενδροκηπουρός , ο οποίος βρίσκονταν σε κατάσταση κρίσης άσθματος, βρέθηκε αντιμέτωπος με την προκλητική συμπεριφορά του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, αποκαλώντας τον τεμπέλη και δίνοντας του εντολή, να φύγει αμέσως για το σπίτι του, αφού είναι ανίκανος να εργαστεί.

Ο συνάδελφος απευθύνθηκε, αφού συγκέντρωσε πρόσφατες γνωματεύσεις από ιατρό δημόσιου φορέα υγείας, στην ιατρό εργασίας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Σωματείου του, η οποία γνωμοδότησε θετικά για τη μετακίνησή του σε άλλα καθήκοντα λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

Μετά την παρέλευση λίγων ημερών και κατά τη διάρκεια περιοδείας του Δ.Σ του Σωματείου, στο χώρο του Αμαξοστασίου του Δήμου, ο εν λόγω Αντιδήμαρχος εξαπέλυσε προκλητική επίθεση προς το Δ.Σ του Σωματείου, με αιχμή τον εν λόγω συνάδελφο, κατηγορώντας το Σωματείο ότι συμβούλεψε τον συνάδελφο να μην εργάζεται, αναφέροντας ότι θα παρέμβει ο ίδιος στην ιατρό εργασίας, ώστε να αλλάξει την θετική γνωμοδότησή της για τον εν λόγω συνάδελφο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το εν λόγω περιστατικό ήταν η αφορμή για την άνανδρη επίθεση του εν λόγω Αντιδημάρχου, προς την πρόεδρο του Σωματείου, τον Ιούλιο 2020.

Ως όφειλε, το Δ.Σ του Σωματείου, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του συναδέλφου να εργάζεται κάτω από ασφαλείς συνθήκες για την υγεία του, συνθήκες τις οποίες έχει υποχρέωση να διασφαλίζει ο εργοδότης για κάθε εργαζόμενο, πόσο μάλλον για έναν εργαζόμενο, που σε συνθήκες κορύφωσης της πανδημίας, ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Απορίας άξιο ότι, μετά από 3 ημέρες η ιατρός εργασίας, αλλάζει την αρχική της γνωμοδότηση, με νέα, στην οποία αναφέρονταν ότι ο συνάδελφος είναι ικανός να εργάζεται στο πότισμα και στο μάζεμα των κλαδιών!!!!

Στη συνέχεια, ζητήθηκε στο συνάδελφο από την ιατρό εργασίας, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας που μέχρι σήμερα ακολουθείται σε όλους τους συναδέλφους, να προσκομίσει νέες εργαστηριακές εξετάσεις από το νοσοκομείο Σωτηρία, παρά το γεγονός ότι ήδη είχε προσκομίσει πολύ πρόσφατες εργαστηριακές εξετάσεις,που συνοδεύονταν με γνωμάτευση, η οποία τον εντάσσει στην πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων, από ιατρό πνευμονολόγο, με το βαθμό διευθυντή, Δημόσιου Φορέα Υγείας.

Λόγω του ότι, το νοσοκομείο Σωτηρία, λειτουργούσε ως νοσοκομείο αποκλειστικά COVID και τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου ήταν σε αναστολή λειτουργίας την εν λόγω περίοδο, ο συνάδελφος, δεν κατάφερε να προσκομίσει το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων που του ζητήθηκαν, από το νοσοκομείο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να θεωρείται από την υπηρεσία του ως αδικαιολογήτως απών, για την περίοδο που έκανε χρήση της άδειας ευπαθών ομάδων και να σταματήσει με απόφαση δημάρχου η καταβολή της μισθοδοσίας του, από τον Νοέμβρη 2020, μέχρι και σήμερα . Η κατάσταση που βιώνει ο συνάδελφος και η οικογένειά του είναι δραματική, αφού ο ίδιος είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και η σύζυγός του βγήκε στην ανεργία την ίδια χρονική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και η γνωμάτευση από το νοσοκομείο Σωτηρία, την οποία κατέθεσε τον Απρίλιο 2021 ο συνάδελφος, επιβεβαιώνει την αρχική κατατάσσοντάς τον, στην 1η κατηγορία ευπαθών ομάδων.

Το Δ.Σ του Σωματείου,θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον συνάδελφό μας, όπως έχει ήδη πράξει μέχρι σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση, με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ παρευρέθηκε στην τριμερή συνάντηση που διενεργήθηκε από την επιθεώρηση εργασίας, απαιτώντας την εδώ και τώρα επιστροφή του στην εργασία του, την καταβολή όλων των μισθών που του οφείλονται και την άρση από πλευράς της Διοίκησης όλων των διοικητικών διαδικασιών για την απόλυσή του.

Είναι άκρως αποκαλυπτική, η στάση του αρμοδίου Αντιδημάρχου κατά την τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, ο οποίος εξαπολύοντας φραστική επίθεση προς το Δ.Σ του Σωματείου, αφήνοντας σαφής υπαινιγμούς για την εγκυρότητα των γνωματεύσεων του υπογράφοντος ιατρού του Κέντρου Υγείας της περιοχής, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να απαξιώσει το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και το οποίο εκλέχθηκε με ευρεία αποδοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω στάση ήταν τόσο απροκάλυπτη που προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και της επιθεωρήτριας, που διενεργούσε την έρευνα.

Άκρως αποκαλυπτικό επίσης είναι ότι ενώ αρχικά η Διοίκηση μέσω της νομικής εκπροσώπου της κ. Περγάρη, είχε εκφράσει τη διάθεση συμβιβασμού, στην επόμενη τριμερή συνάντηση που ακολούθησε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η Διοίκηση μέσω του νέου της νομικού εκπροσώπου, τροποποίησε ολοκληρωτικά τη στάση της, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως όχι μόνο δεν υπάρχει θετική πρόθεση από τη δημοτική αρχή για τη θετική έκβαση αλλά, ότι θα προβούν στην άσκηση ποινικής δίωξης ενάντια στο συνάδελφο, λόγω κατάθεσης ψευδών στοιχείων στην Υ/Δ που είχε καταθέσει.

Συνάδελφοι & συναδέλφισσες,

Η Διοίκηση του Δήμου, πλήρως εναρμονισμένη με την κυβερνητική πολιτική, επιλέγει συνειδητά και με κάθε τρόπο, το δρόμο της στήριξης των ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στους ιδιώτες, αφού ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, “μπουκώνει” με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεργολάβους, μέσω απευθείας αναθέσεων, παίζοντας το ρόλο του “λαγού” υλοποίηση όλων των αντιδραστικών διατάξεων και νόμων,πατώντας πάνω στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, για τις οποίες έχει και η Δημοτική Αρχή τεράστια ευθύνη, αφού στηρίζει χειροπόδαρα την κυβερνητική πολιτική.

Ταυτόχρονα όχι μόνο επιδεικνύει παντελή αδιαφορία για τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αλλά με περισσειο θράσος , παρεμβαίνει στη λειτουργία του Σωματείου, μεθοδεύει να στήσει εργοδοτικό ψηφοδέλτιο για τις επικείμενες εκλογές του Σωματείου και την ίδια στιγμή, με αλαζωνία αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση με το Δ.Σ του Σωματείου, εδώ και αρκετούς μήνες, παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί εγγράφως τα αιτήματα που αφορούν τους εργαζόμενους από τον Ιούλιο μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κανένα σχεδόν αίτημα που αφορά τους εργαζόμενους του Δήμου, 2 χρόνια τώρα, παρά το γεγονός ότι κατ΄ επανάληψη έχουν τεθεί από το ΔΣ του Σωματείο, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, αδιαφορώντας πλήρως ακόμη και για τα ζητήματα της ασφάλειας και της υγείας των συναδέλφων.

Αντιθέτως αξιοποιώντας μεθόδους και πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, τιμωρεί όσους συναδέλφους τολμούν να σηκώσουν κεφάλι, είτε ασκώντας τρομοκρατία, είτε τιμωρώντας άλλους με αναφορές και στέρηση μισθού, ενώ ταυτόχρονα λιδωρεί το Σωματείο Εργαζομένων και έχει ενεργό εμπλοκή στήνοντας μηχανισμό ενάντια στο Σωματείο, με άξονα τις επερχόμενες εκλογές. Αποκαλυπτικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα στο Δημοτικό Συμβούλιο(28/7/21), με το Δήμαρχο να αναφέρει στην τοποθέτησή του σχετικά με ψήφισμα που κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων του Αττικού Νοσοκομείου ότι : “το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, αποτελεί αρνητικό παράδειγμα το οποίο λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να υπάρχει απαρτία στο Δ.Σ και στις Γ.Σ και 3 άτομα αποφασίζουν, περιγράφουν καταστάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν εκφράζουν τους εργαζόμενους που τους ψήφισαν”.

Συνάδελφοι & συναδέλφισσες,

Θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε σοβαρά. Τα φαινόμενα εργοδοτικής τρομοκρατίας, η εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε κάθε συνάδελφο που τολμά να σηκώνει κεφάλι, τα πολλαπλά περιστατικά πειθαρχικών διώξεων στην υπηρεσία περιβάλλοντος, η πρακτική, συνάδελφοι που έχουν προβλήματα υγείαςή είναι αδύναμοι να στοχοποιούνται, από τον Αντιδήμαρχο Ποεριβάλλοντος και τον μηχανισμό του, γιατί δεν μπορούν να είναι παραγωγικοί, με δημόσια διαπόμπευση(χαρτάκια και ταμπέλες στην καρέκλα του εργαζόμενου ότι είναι τεμπέλης,καψόνια- στάση στον ήλιο) θυμίζουν τις πιο σκοτεινές περιόδους που έχει ζήσει η ανθρωπότητα.

Επιβεβαιώνουν τελικά το πόσο τρέμουν την οργάνωση των εργαζομένων στο Σωματείο τους, αποδεικνύοντας οι ίδιοι, ότι “εχθρεύεσαι και πολεμάς αυτό που φοβάσαι”.
Η Δημοτική Αρχή,είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει πως οι πρακτικές που ακολουθεί, θα μας γονατίσουν. Οι εργαζόμενοι, εμπιστεύονται το Σωματείο τους, το οποίο ξέρουν καλά , πως είναι πάντα δίπλα τους, αψηφώντας τις δυσκολίες, τα προσχώματα και τους μηχανισμούς.

Ας αναρωτηθεί λοιπόν κάθε συνάδελφος, γιατί άραγε η σημερινή επιδιώκει να επικρατεί “σιγή νεκροταφείου” όταν τη ίδια στιγμή:

• Συγκρότησε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, παρά την αντίθεση των εργαζομένων.
• Αξιοποίησε πρώτη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας και του Πρασίνου, που δεν υλοποιήθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση του Σωματείου και του Κλαδικού μας Συνδικάτου.
• Προχώρησε στη σύμπραξη με ιδιωτική εταιρία (ΣΔΙΤ) για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ.
• Οφείλει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους εδώ και 2 χρόνια.
• Δεν εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη, όπως είναι η παροχή γάλακτος στους εργαζόμενους που το δικαιούνται. η οποία έχει σταματήσει εδώ και 6 σχεδόν μήνες.
• Αδιαφορεί πλήρως για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες, εξαιτίας της υποστελέχωσης, ενώ αποτελεί συνειδητή επιλογή την ίδια στιγμή να γίνεται ‘πάρτι” απευθείας αναθέσεων σε εργολάβους αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του δήμου, και να προσλαμβάνει “στρατιές” ειδικών συνεργατών.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να δυναμώσει η συσπείρωση όλων των συναδέλφων στο Σωματείο μας, να δυναμώσει η συναδελφικότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας, γιατί ένα είναι βέβαιο:

Στη θέση που βρίσκονται σήμερα οι δύο συνάδελφοί μας, αύριο θα είναι κάποιος από όλους εμάς, αν σήμερα αφήσουμε να περάσουν οι απολύσεις των συναδέλφων μας.

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ & ΌΛΟΙ ΓΙΑ ΈΝΑΝ

Να ανακληθούν όλες οι διαδικασίες για τις απολύσεις των συναδέλφων μας.

Καλούμε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να τοποθετηθούν για τις παραπάνω εξελίξεις και να αποφασίσουν την ανάκλιση των άδικων και εκδηκητικών απολύσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο.

https://www.aftodioikisi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου