Μια περιβαλλοντολογική βόμβα στη Γκάνα που δέχεται εκατομμύρια ρούχα «δεύτερο χέρι»
Τεράστιο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γκάνα, από τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής ρούχων «γρήγορης μόδας» από μεγάλες εταιρίες.
Οι εταιρίες παραγωγής ρούχων παράγουν τεράστιες ποσότητες προϊόντων για να καλύψουν τις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων της μόδας και οι χώρες της Δυτικής Αφρικής πνίγονται κάτω από το βάρος των απορριμμάτων που αποστέλλονται στις ακτές τους κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με έρευνα και ρεπορτάζ του BBC, κάθε μήνα φτάνουν στην Γκάνα 15 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα ρούχα, είτε από ανακυκλώσεις είτε από δωρεές, από Ευρώπη, Αμερική και Κίνα.
Η εικόνα από την αγορά Κανταμάντο το πρωί μίας Τετάρτης είναι έμποροι ρούχων «δεύτερου χεριού» να παλεύουν για τα καλύτερα κομμάτια. Τα τελευταία χρόνια όμως οι έμποροι καταστρέφονται γιατί κανείς δεν αγοράζει ρούχα κακής ποιότητας όπως είναι τα «γρήγορης μόδας» που είναι τα περισσότερα πλέον, τα οποία διαλύονται ή έρχονται κατεστραμμένα και δεν μπορούν να πουληθούν.
Που καταλήγουν αυτές οι τεράστιες ποσότητες; Στο τέλος της μέρας στην αγορά Κανταμάντο, τα ρούχα χαμηλής ποιότητας φορτώνονται σε φορτηγά και πετιούνται σε απέραντες χωματερές που ξεχειλίζουν, στη Γκάνα δημιουργώντας μια περιβαλλοντολογική βόμβα. Συγκεκριμένα, το 40% των ρούχων που στέλνονται καταλήγει στις χωματερές και στη συνέχεια καταλήγουν στη θάλασσα. Κάποια από αυτά είναι από πολυεστέρα και άλλα συνθετικά υλικά τα οποία πνίγουν τα ψάρια και καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή.
Χώρες όπως η Γκάνα, αναγκάζονται να πληρώσουν την αθρόα, άναρχη παραγωγή ρούχων φτωχής ποιότητας από κολοσσούς ένδυσης, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους προκαλούν τραγικές συνέπειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου