Χριστουγεννιάτικο δώρο 119.597,64 ευρώ έφερε μαζί του φέτος ο Δεκέμβριος σε περισσότερους από 46 πρώην συμβασιούχους της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής οι οποίοι πριν από οκτώ περίπου χρόνια κατέφυγαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, όπως αυτά ορίζονταν από τις οκτάμηνες συμβάσεις απασχόλησής τους στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής.
Συγκεκριμένα όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» η δικηγόρος των προσφευγόντων υπαλλήλων κ. Κατερίνα Βιτσίνι, πρόκειται για έναν δικαστικό αγώνα κατά του Δημοσίου, ο οποίος διήρκησε έξι χρόνια, εξαντλώντας όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, από το Ειρηνοδικείο έως το ανώτατο των Πολιτικών Δικαστηρίων, Άρειο Πάγο. Η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου(υπ’αριθ. 812/2012), επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Eιρηνοδικείου Κομοτηνής (υπ’αριθ. 111/2008), καθιστώντας την αμετάκλητη και αναγκάζοντας το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει αναδρομικά σε κάθε ένα από τους προσφεύγοντες το χρηματικό ποσό των 176 ευρώ πλέον νομίμων τόκων ανά μήνα υπηρεσίας (ειδική παροχή του άρθρ. 4 του Ν.3016/2002), για τις οκτάμηνες συμβάσεις της απασχόλησής τους στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, το χρονικό διάστημα από 31-12-2004 έως 31-12-2006.
Όπως εξήγησε η ίδια πρόκειται για μια παροχή η οποία, ενώ νομίμως χορηγούνταν στους πολιτικούς μονίμους υπαλλήλους, εργαζόμενους είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας δημοσίου δικαίου αορίστου χρόνου είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως και σε πληθώρα δημοσίων υπαλλήλων άλλων Υπουργείων, «παρανόμως» όπως επεσήμανε δεν χορηγούνταν στους πελάτες της, με την αιτιολογία ότι η σχέση που τους συνέδεε με το Ελληνικό Δημόσιο ήταν ιδιωτικού δικαίου ορισμένου, και όχι αορίστου, χρόνου.
Η κ. Βιτσίνι έκανε λόγο για μία μεγάλη δικαίωση των εντολέων της, «σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδος και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δυνάμει της αρχής της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, η οποία θέλει οι εργαζόμενοι να δικαιούνται ίσης αμοιβής, εφόσον παρέχουν εργασία ίσης αξίας». Δεδομένου λοιπόν, όπως υπογράμμισε η ίδια «ότι οι εντολείς μου παρείχαν ίσης αξίας εργασία με τους συναδέλφους τους αορίστου χρόνου και αμειβόντουσαν σύμφωνα με τις ίδιες μισθολογικές διατάξεις του Ν.2470/1997 και μετέπειτα του Ν. 3205/2003 (ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ), τα Δικαστήρια ορθώς έκριναν ότι έπρεπε να τους καταβληθεί αμοιβή ίσης αξίας, δηλαδή να χορηγηθεί και σε αυτούς το εν λόγω ειδικό επίδομα, το οποίο οι συνάδελφοί τους, που ήταν μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λάμβαναν ήδη από χρόνια».
Δύο χρόνια μετά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου και εφόσον ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τα εντάλματα πληρωμής ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες να εκτελούνται με 46 οικογένειες στο ν.Ροδόπης να γίνονται αποδέκτες των όσων με δικαστική απόφαση πλέον δικαιούνται.
Η υπόθεση αυτή όμως θα επανέλθει στο προσκήνιο, πέραν της καταβολής των χρημάτων, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου δικάζεται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης η έφεση που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της επόμενης και παρόμοιας ομαδικής αγωγής, που κατέθεσε επίσης κ.Βιτσίνι, και η οποία αφορά άλλους 51 συμβασιούχους, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την αναδρομική καταβολή της εν λόγω ειδικής παροχής για το μεταγενέστερο χρονικό διάστημα και δικαιώθηκαν και αυτοί από το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής που δίκασε την υπόθεση στον πρώτο βαθμό.
Ερωτηθείσα σχετικά με την έκβαση και αυτής της δεύτερης αγωγής η κ. Βιτσίνι εμφανίστηκε αισιόδοξη τονίζοντας πως, βάσει δεδικασμένου, η πορεία και της δεύτερης αγωγής ενδέχεται να έχει θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους, ελπίζοντας όπως τόνισε η ίδια σε ακόμη μία δικαστική επιτυχία η οποία όπως είπε «θα χαρίσει έστω μια μικρή ανακούφιση σε μία τέτοια περίοδο κρίσης σε πολλές οικογένειες ανθρώπων που κατά πλειοψηφία είναι σήμερα άνεργοι».
πηγή http://www.paratiritis-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου