Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Επί... Δήμου(Αγ. Παρασκευής) κρεμάμενοι

Ήταν αρχές του 2012. Ο Δήμος ενημερώνεται ότι μια οικογένεια υποφέρει. Η Κωνσταντίνα, ο Τάσος και η 7χρονη Φωτεινή ζουν σε ένα χαμόσπιτο στον Τσακό. Δεν ήταν επιλογή τους...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Πανάγου
Ο Τάσος έμεινε άνεργος και αναγκάστηκε να πάρει γυναίκα και παιδί και να γυρίσει στο πατρικό του. Μόνο που το σπίτι που γεννήθηκε είχε μετατραπεί σε μια τρώγλη, όπου η υγρασία σού τσάκιζε τα κόκκαλα και τα ποντίκια παρέλαυναν σε κρεβάτια και τραπέζια. Ψάχνοντας για δουλειά και περιμένοντας μια θετική απάντηση που θα τους απάλλασσε από αυτή την κατάντια, πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια. Το κοριτσάκι τους, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και ειδικές ανάγκες, αρρώστησε  από το κρύο με βρογχικό άσθμα και πνευμονία. Οι τοίχοι στο υποτυπώδες σπίτι έσταζαν νερά και τα τρωκτικά που είχαν φάει όλα τα έπιπλα και τα χαλιά απειλούσαν με ασθένειες  -«ξεχασμένες» λοιμώξεις για τον αιώνα που ζούμε.


Τότε ήταν που κάποιος ενημέρωσε την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου για την οικογένεια αυτή. Μία επίσκεψη των υπαλλήλων αλλά και του τότε δημάρχου Βασίλη Ζορμπά ήταν αρκετή για να παρθεί αμέσως η απόφαση της σωτηρίας τους. Την επόμενη κιόλας μέρα, η οικογένεια, παίρνοντας μαζί της μόνο αυτά που φορούσε, μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα-κληροδότημα της Αγίας Παρασκευής.
Το παιδί πήγε σχολείο, παρακολουθείται από παιδοψυχολόγο, η οικογένεια δεν κρυώνει πια, αλλά κάποια προβλήματα να μένουν άλυτα. Ο Τάσος κι η Κωνσταντίνα δε βρήκαν ακόμη δουλειά  -και σα να μην έφτανε αυτό-  οι γονείς του Τάσου, οι άνθρωποι που εξακολουθούσαν να ζουν σε εκείνη την τρώγλη, αρρώστησαν σοβαρά. Τους τελευταίους 10 μήνες, μετακόμισαν στο σπίτι της οικογένειας. «Γονείς μου είναι, πού να τους άφηνα;», λέει ο Τάσος και η Κωνσταντίνα που συμφωνεί από τη μία, από την άλλη ζητάει βοήθεια γιατί το παιδί της ζει κάτω από άσχημες και πάλι συνθήκες, αντικρίζοντας εικόνες που είναι απαγορευτικές για ένα ευαίσθητο παιδί 10 ετών με κλονισμένη ψυχική υγεία. Η γιαγιά πάσχει από άνοια και γίνεται ένα μωρό παιδί που λερώνει παντού και ο παππούς καθηλωμένος στο κρεβάτι με πολλαπλά προβλήματα υγείας, χρειάζεται τουλάχιστον 300 Ευρώ το μήνα για τα φάρμακά του. Ρωτήσαμε την Κωνσταντίνα ποιες άλλες καθημερινές και πρακτικές ανάγκες έχει και μάς είπε ότι χρειάζεται κάποια είδη σπιτιού   -μια συρταριέρα, χαλιά, ρούχα για το παιδί, ακόμη και πιάτα και μαχαιροπήρουνα. «Αυτό που εγώ θέλω είναι να δουλέψω», μας λέει ο Τάσος. «Ήμουν εργάτης στην καθαριότητα, (σημ. σε άλλον Δήμο), η σύμβασή μου έληξε και από τότε δε βρίσκω τίποτα. Είμαι 45 ετών, δυνατός, θα μπορούσα να κάνω οποιαδήποτε δουλειά. Δε θα χάσω την περηφάνια μου αν κάνω μια δουλειά που δε ξέρω, την αξιοπρέπειά μου την χάνω μην έχοντας δουλειά».
IMG 20141129 154456Η περίπτωση του κ. Βασίλη
Η οικογένεια του Τάσου δεν είναι η μόνη που χρειάστηκε την αρωγή του Δήμου για να βρει στέγη. Ο Βασίλης, 64 σήμερα, βρέθηκε να ζει στο αυτοκίνητό του για τρία ολόκληρα χρόνια! Ο Βασίλης  -δύσκολο να το πιστέψει κανείς-  υπήρξε από τους πιο εύπορους ανθρώπους της Αγίας Παρασκευής. Δέκα διαμερίσματα κληρονόμησε από τους γονείς του κι ένα εργοστάσιο παγοποιίας στη Μυτιλήνη. «Δυστυχώς, το πρόβλημα του γιού μου, ο οποίος είναι χρήστης σκληρών ναρκωτικών, με έφτασε στο σημείο να μην έχω να φάω», λέει. «Έμπλεξε με τα ναρκωτικά από τα 13 του κι έκτοτε πουλάω συνεχώς για να τον γλιτώνω από τον θάνατο. Τα τελευταία χρόνια ειδικά ήταν μαρτυρικά, έχασα και την τελευταία μου δεκάρα κι έμεινα στο δρόμο. Αρχικά ζούσα στο αυτοκίνητο μου, το οποίο εδώ και λίγες μέρες μάλιστα μού κατέστρεψε ολοκληρωτικά ο γιος μου σε μια κρίση στέρησης». Ο ίδιος, λέει ότι ντρεπόταν να ζητήσει βοήθεια, κάποιοι συνάνθρωποί μας όμως, ανέλαβαν πρωτοβουλία και ενημέρωσαν τον Δήμο. Ήταν οι μέρες που χιόνισε στην Αθήνα πριν από λίγα χρόνια και για τον Βασίλη η εμφάνιση των υπαλλήλων της Κοινωνικής Υπηρεσίας ήταν σαν ένα θαύμα. Τον μετέφεραν άμεσα σε κοντινό ξενοδοχείο για λίγες μέρες και αμέσως μετά, μετέτρεψαν μια αποθήκη του κλειστού γηπέδου της περιοχής, σε αξιοπρεπή χώρο στέγασης. Ο Δήμος την καθάρισε, τοποθέτησε κλιματιστικό, την έβαψε και ο κ. Βασίλης έστησε εκεί το καινούργιο του σπιτικό. «Από τα ψηλά στα χαμηλά, αλλά τώρα εκτιμάμε και τα λίγα που έχουμε», λέει ο κ. Βασίλης. Τι ανάγκες έχει τώρα όμως; «Μια δουλειά ζητάω, οποιαδήποτε. Είμαι ευγνώμων στον Δήμο γι αυτά που μου προσφέρει, αλλά χρειάζομαι χρήματα. Άλλωστε έχω πάντα τον γιό μου με πρόβλημα, είναι ένας άνθρωπος που θέλει συνεχώς οικονομική στήριξη. Και κάτι άλλο. Που και που ένα μπάνιο με ζεστό νερό βρε παιδιά, εδώ υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας και τον χειμώνα δε μπορώ να πλυθώ».
Ο κ. Βασίλης, όπως και η οικογένεια με τη μικρή Φωτεινή, προμηθεύονται τρόφιμα και ρούχα από το Κοινωνικό Μαγειρείο και Παντοπωλείο και το ανταλλακτήριο ρούχων.
Αξιέπαινη η Κοινωνική Υπηρεσία
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής είναι αποδεδειγμένα μια Υπηρεσία που αξίζει επαίνους. Σε αυτήν εργάζονται άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται, παρακολουθούν από κοντά τις περιπτώσεις εκείνων που χρειάζονται βοήθεια και παλεύουν με σοβαρότητα προκειμένου να λύσουν τα προβλήματά τους. Προβλήματα μάλιστα, που ειδικά στις εποχές μας αυξάνονται και πληθύνονται, προβλήματα που φέρνουν τους ανθρώπους στην εξαθλίωση και την απόγνωση.
Ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ζήτησε να ενημερωθεί για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του. Συνάντησε μάλιστα τους ανθρώπους αυτούς και μαζί με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ζωή Φωτεινού -και πάντα σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία- κατέγραψαν τα προβλήματα τους και δεσμεύτηκε να βοηθήσει με όποιοι τρόπο μπορεί.
Οι πρώτες λύσεις
Προτεραιότητα θα δοθεί στην μεταφορά και νοσηλεία της γιαγιάς, που πάσχει από άνοια, σε κλινική χρόνιων παθήσεων. Ο Τάσος και ο Βασίλης θα ενημερωθούν από το γραφείο ενημέρωσης ανέργων και ανασφάλιστων για το τι μπορούν να κάνουν. Το γραφείο αυτό που  λειτουργεί στον Δήμο από τον Οκτώβριο είναι μια κοινωνική δομή που ξεκίνησε τη λειτουργία της με τη νέα Διοίκηση κι ευτυχώς, την έχουν… «ζηλέψει» κι άλλοι Δήμοι και θα την εφαρμόσουν επίσης.
Το γραφείο ενημέρωσης ανέργων-ανασφάλιστων, βρίσκεται στο κτίριο του Α΄ ΚΑΠΗ, στην οδό Γούναρη 30 στο Κοντόπευκοκαι λειτουργεί κάθε Δευτέρα από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 8.30 το βράδυ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210 6080300
Ο Δήμος,  θα συμπεριλάβει επίσης τους ανθρώπους αυτούς στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης απόρων οικογενειών του Δήμου, ένα πρόγραμμα που αποφάσισε και ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο και αφορά τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 14.000 Ευρώ σε 28 οικογένειες για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών τους, καθώς και τη χορήγηση δωροεπιταγών συνολικής αξίας 15.000 Ευρώ σε 144 οικογένειες για τα Χριστούγεννα.
Ο Δήμος στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη»
Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε και η ένταξη στο Πρόγραμμα «Στέγαση Και Επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, της πρότασης που ο Δήμος Αγίας Παρασκευής υπέβαλε τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στο πλαίσιο των δράσεων Στέγασης, Σίτισης και Κοινωνικής Φροντίδας για τους Άστεγους.
Ο  προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 103.440 € και αφορά σε 12 άτομα.
Η πρόταση του Δήμου, όπως και των άλλων φορέων, αξιολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή που έλαβε υπόψη  τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος, την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη της ομάδας στόχου και την περιοχή εφαρμογής του σχεδίου. (Ενδεικτικά στοιχεία προϋπολογισμού και ωφελουμένων άλλων Δήμων που εγκρίθηκαν: Δήμος Αθηναίων 431.000 € & 50 άτομα,  Δήμος Καλλιθέας Αθήνα 103.440 € & 12 άτομα, Δήμος Χαϊδαρίου103.440 € & 12 άτομα, Δήμος Γλυφάδας 103.440 € & 12 άτομα).
(Τα στοιχεία των ανθρώπων αυτών που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας. Όποιος ενδιαφέρεται να να έρθει σε επαφή μαζί τους και βοηθήσει μπορεί να τηλεφωνήσει στους αριθμούς της εφημερίδας ή να στείλει e-mail στο panagou@amarysia.gr)
πηγή http://www.amarysia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου