Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΑΘΗΝΑ, η κατάντια της άλλοτε λαμπερής πρωτεύουσας



Μακάρι όμως το πρόβλημα της Αθήνας να ήταν η πλατεία Ομονοίας, ή, έστω, οι λιγοστοί Σύροι πρόσφυγες που μετακινήθηκαν με… συνοπτικές διαδικασίες από την «γιορτινή» πλατεία Συντάγματος (ο Δήμαρχος Αθηναίων ζητά από άλλους Δημάρχους να ευαισθητοποιηθούν και να τους φιλοξενήσουν). Δυστυχώς, σχεδόν απ’ άκρη σ’ άκρη της, η πρωτεύουσα δεν έχει τίποτα για να την καμαρώσεις. Μάλλον το αντίθετο.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πεδίου του Άρεως. Στους χώρους του πάρκου οργανώθηκε –από κατοίκους- σειρά από εκδηλώσεις και δρώμενα που κράτησαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών για αρκετές ώρες. Όμως, δεν άλλαξαν την εικόνα. 
Τέσσερα μόλις χρόνια μετά την ανάπλασή του, το πολύπαθο Πεδίον του Αρεως λειτουργεί με πέντε άτομα προσωπικό, χωρίς υπηρεσίες φύλαξης, φωτισμού και συντήρησης πρασίνου.


Ο επίγειος παράδεισος, όπως είχαν υποσχεθεί ότι θα το μετατρέψουν με τη ριζική αναμόρφωσή του, -την εποχή που αρμόδια για τη διαχείρισή του ήταν η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς- απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Τα 277 στρέμματά του ρημάζουν και το πάρκο, όπως διαπιστώνεται από μια μικρή περιήγηση, δεν κατόρθωσε να γίνει «κόσμημα» της τσιμεντούπουλης. Αντίθετα, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι θλιβερή και συνάμα επικίνδυνη, καθώς έχει μετατραπεί από εμπόρους ναρκωτικών και τοξικοεξαρτημένα άτομα σε άβατο. Η εγκατάλειψη και η παρακμή περιγράφουν συνοπτικά την κατάστασή του.Τα σιντριβάνια δεν έχουν πλέον νερό, ενώ στα ρυάκια... ρέουν λύματα και σκουπίδια. Οι συνολικά 16 σιδερένιες πόρτες και η απαγόρευση της εισόδου από τις 11.00 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ., που αποφασίστηκε πριν από έναν χρόνο επί θητείας Γ. Σγουρού, αποδείχθηκαν μάταιες.
Οι υποδομές ολοσχερώς κατεστραμμένες. Τα παγκάκια σπασμένα και το δίκτυο φωτισμού έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Σχεδόν όλες οι διαδρομές, που δημιουργήθηκαν με την ανάπλαση, σήμερα δεν υπάρχουν.
Επί 24ώρου βάσεως, το Πεδίον του Άρεως είναι πιάτσα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών. Όταν πέφτει το σκοτάδι, όμως, εκεί μαζεύονται κάθε είδους παράνομη. Κάτοικοι, λένε ότι αν οι αρχές κάνουν μια συντονισμένη «βόλτα» θα εκπλαγούν να δουν ότι εκεί γίνεται και πορνεία ανηλίκων…
Στα Προπύλαια, ο φωτογραφικός φακός «βλέπει» συνθήματα, ακόμη και χρησιμοποιημένες σύριγγες πεταγμένες στο έδαφος. Αυτή η εικόνα, είναι η «βιτρίνα» της Αθήνας. Είναι αυτό, που αποσβολωμένοι βλέπουν οι επισκέπτες και αυτό, το οποίο συνηθίσαμε να βλέπουμε καθημερινά, εμείς οι άτυχοι που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σε αυτή την πόλη. Αυτή την πόλη που θα δικαιούτο να λέγεται «αιώνια», αυτή την πόλη που, με την κληρονομιά που της άφησαν οι παλιότεροι, θα μπορούσε να είναι η ομορφότερη του κόσμου. Όμως, είναι ένας εφιάλτης…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου