Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Τους κρατούν μέχρι να τους εκδιώξουν

 Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης
Παράταση σε ένα μέτρο που ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί, δίνει μέσω πολυσέλιδης, προεκλογικής τροπολογίας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με νέα ρύθμιση προβλέπεται η παράταση παραμονής δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, έως την 31η Μάρτη 2015.
Αφορά μερικές δεκάδες εργαζομένων, κυρίως δύο κατηγοριών: υπαλλήλους που με τελεσίδικες αποφάσεις (π.χ. παλαιοί συμβασιούχοι) επέστρεψαν στο Δημόσιο και υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα σε ημερομηνία μεταγενέστερη της προθεσμίας που είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μετακίνησης (π.χ. λόγω ανακατατάξεων και ενστάσεων σε πίνακες κατάταξης). Ολοι οι παραπάνω δεν είχαν τη δυνατότητα να αιτηθούν τη μετακίνησή τους σε άλλες θέσεις. Πλέον, θα έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα, με το ΥΔΜΗΔ να εμφανίζεται ότι αποκαθιστά την αδικία, προφυλάσσοντάς τους από την απόλυση που αναμενόταν στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε ολοκληρωνόταν η παραμονή τους στο καθεστώς. Η διάταξη αφορά και δημοτικούς αστυνομικούς. Μέχρι τα τέλη Μάρτη οι εν λόγω υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους.
Πρόκειται για τις τελευταίες περιπτώσεις «διαθεσίμων», σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, πλην των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους να αποτρέψουν την απόλυση περίπου 400 συναδέλφων τους.
Οι υπόλοιποι από τους 25.000 δημοσίους υπαλλήλους που εντάχθηκαν στο απαράδεκτο καθεστώς, πλέον είτε έχουν μεταταχθεί ή απολυθεί. Στη Βασ. Σοφίας υπολογίζουν πως η συμπλήρωση του «ποσοτικού στόχου» των 15.000 απολύσεων υπολείπεται κατά 3.500-4.000. Αισιοδοξούν ότι η τρόικα θα δεχθεί το αίτημά τους για προσμέτρηση των περίπου 2.000, σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, συμβασιούχων που απομακρύνθηκαν με δικαστικές αποφάσεις. Σε αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει τις υπόλοιπες απολύσεις από τη συρρίκνωση δομών τριών υπουργείων: Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Υποδομών.
Νέες απολύσεις βλέπουν οι εργαζόμενοι πίσω από την «αξιολόγηση δομών». Με την ίδια τροπολογία παρατείνονται έως την 30ή Ιούνη 2015 (έληγαν στις 31 Δεκέμβρη) οι προθεσμίες για τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Οι άλλες ρυθμίσεις
Κατά τα λοιπά η τροπολογία κάνει παρεμβάσεις σε ποικίλα θέματα δημόσιας διοίκησης. Συστήνονται προσωποπαγείς θέσεις για τον διορισμό διακριθέντων αθλητών και προσωπικού που διορίζεται βάσει ειδικών-ευεργετικών διατάξεων. Παρέχεται η δυνατότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες διακριθέντων αθλητών που είναι διορισμένοι στα Σώματα Ασφαλείας ή στον δημόσιο τομέα να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Μεταξύ άλλων, εφεξής, θα απαιτείται η σύμπραξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην έκδοση ΚΥΑ για τον μέγιστο αριθμό ετησίως προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου στους ΟΤΑ.
Οι συμβάσεις για τις οποίες ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα ανανέωσης, ισχύουν υπό προϋποθέσεις, από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης σύμβασης, έστω και αν δημοσιευθούν σε ΦΕΚ μεταγενέστερα, εφόσον έχουν ανανεωθεί εντός του 2014.
πηγή http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου