Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Τι μισθούς θα παίρνουν όσοι θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο από το 2015

 
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ισχύουν νέοι κανόνες για όσους θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο. Την πρώτη διετία ισχύει με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα το καθεστώς του “δόκιμου” που μέχρι τώρα στην πράξη δεν σημαίνει τίποτα. Στο εξής όμως οι δόκιμοι υπάλληλοι θα παίρνουν και δόκιμο μισθό. Θα ισχύει ο κατώτατος μισθός του ιδιωτικού τομέα, 586 ευρώ, αλλά επί 14 δια 12 επειδή στο Δημόσιο δεν ισχύουν ο 13ος και 14ος μισθός όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, ο μηνιαίος μισθός φθάνει στα 680 ευρώ και αυτό θα ισχύει για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οι αποδοχές θα ανεβαίνουν με βάση την κλίμακα που ισχύει στο Δημόσιο και φθάνουν στα περίπου 950 ευρώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούσε και επίδομα μετεγκατάστασης για όσους προσληφθούν για εργασία μακριά από τον τόπο διαμονής τους αλλά φαίνεται πως αυτό το αίτημα δεν “περνάει” από την Τρόικα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου:
Με το νέο σύστημα, όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο από την 1η-1-2015 και μετά θα χαρακτηρίζονται «δόκιμοι» υπάλληλοι και θα λαμβάνουν βαθμό Ζ’. Για όσους «δοκίμους» εντάσσονται στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), θα ισχύει, ουσιαστικά, ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ το μήνα του ιδιωτικού τομέα προσαρμοσμένος όμως στα δεδομένα του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή στο Δημόσιο καταβάλλονται κάθε χρόνο 12 μισθοί αντί 14 (τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα θερινής αδείας έχουν καταργηθεί), κάθε «δόκιμος» δημόσιος υπάλληλος της κατηγορίας ΥΕ θα λαμβάνει μηνιαίο βασικό μισθό που θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσού των 586 ευρώ επί το 14 και εν συνεχεία από τη διαίρεση του γινομένου με το 12, οπότε στην πραγματικότητα θα δικαιούται ως μικτό βασικό μισθό ένα ποσό της τάξεως των 684 ευρώ μηνιαίως (586 ευρώ Χ 14 / 12 = 684 ευρώ με στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη μονάδα).
Από κει και πέρα, για τον προσδιορισμό των βασικών μισθών των «δόκιμων» υπαλλήλων των κατηγοριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) θα λαμβάνονται υπόψη, αντίστοιχα, οι συντελεστές 1,1, 1,33 και 1,4, οι οποίοι προσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των εισαγωγικών μισθών των τριών αυτών κατηγοριών με τον εισαγωγικό μισθό της κατηγορίας ΥΕ.
Ο βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου της κατηγορίας ΔΕ θα ανέρχεται σε 752 ευρώ το μήνα (684 ευρώ Χ 1,1 = 752 ευρώ με στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη μονάδα).
● Ο βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου της κατηγορίας ΤΕ θα ανέρχεται σε 910 ευρώ το μήνα (684 ευρώ Χ 1,33 = 910 ευρώ με στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη μονάδα).
● Ο βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου της κατηγορίας ΥΕ θα ανέρχεται σε 958 ευρώ το μήνα (684 ευρώ Χ 1,4 = 958 ευρώ με στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη μονάδα).
πηγή http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου