Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

ΠΟΕ ΟΤΑ :"Αιτία πολέμου " οι επιλογές της νέας κυβέρνησης


«Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρισκόμαστε σε έναν διαρκή αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που μας φτωχοποίησαν, μας εξαθλίωσαν, διέλυσαν και ισοπέδωσαν τα δικαιώματα μας και υποθήκευσαν το μέλλον μας. Ο αγώνας αυτός αποκτά νέα χαρακτηριστικά μετά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία και τους κακούς οιωνούς της ασκούμενης από τη νέα κυβέρνησης πολιτικής.
Μετά από εννέα χρόνια εξόντωσης της Ελληνικής Κοινωνίας η πολυδιαφημιζόμενη έξοδος από τα μνημόνια δείχνει να αποτελεί ελπίδα μόνο για την οικονομική και κοινωνική ελίτ και όχι για τους πολλούς, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και τους αυτοαποσχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες. Η άρση των capital controls για την οποία πανηγύρισε η κυβέρνηση εντάσσεται στην ίδια λογική. Την εξυπηρέτηση των ολίγων.
Η οικονομική λιτότητα, η κατάργηση δικαιωμάτων εργασιακών-κοινωνικών-ανθρωπίνων, η στέρηση κάθε ελπίδας και προοπτικής είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και την Ελληνική Κοινωνία. Και δυστυχώς δεν φαίνεται να αλλάζει και κάτι προς το καλύτερο.
Η νέα κυβέρνηση, στα πρώτα βήματά της δεν έθεσε στον πυρήνα της πολιτικής της την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε έδειξε ιδιαίτερη πρόθεση για συνεργασία με τους εκπροσώπους της στην κατεύθυνση αυτή. Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. (καθαριότητα, οικονομικές υπηρεσίες, πράσινο κ.λπ.) σε συνδυασμό με την εξαγγελθείσα κλιμάκωση της απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. από 1 προς 1 σε 5 προς 1, αποτελεί «αιτία πολέμου».
Στα πρώτα βήματα της η νέα κυβέρνηση, σε αντίθεση με την ανάγκη των καιρών για περιορισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, κατάργησε την διοικητική αυτονομία του Σ.ΕΠ.Ε. την στιγμή που θα έπρεπε να ενταθούν οι έλεγχοι για τον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων, πολλές φορές θανατηφόρων.
Η νέα κυβέρνηση πατώντας στα λάθη της προηγούμενης θεσμοθέτησε ένα απόλυτα Δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης των Δήμων. Και ενώ στο σύστημα Διοίκησης των Δήμων υπερασπίζεται και θεσμοθετεί την «εξουσία του ενός» στον τρόπο λήψης των αποφάσεων των Συνδικάτων εμφανίζεται υπερασπιστής της πολυφωνίας και της αμεσοδημοκρατίας. Στόχος, η αδυναμία λήψης αποφάσεων στα Συνδικάτα, η κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας και η κάμψη κάθε εργατικής αντίστασης και διεκδίκησης.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, κόντρα στα δικά τους σχέδια και μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και μικροπαραταξιακές εξαρτήσεις, απορρίπτοντας την μεθοδευμένη πολυδιάσπαση που μόνο την κυβέρνηση εξυπηρετεί, οφείλουν να επαναδιατυπώσουν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο που θα εμπνέει, θα ενώνει, και θα δίνει στους εργαζόμενους προοπτική και ελπίδα στον αγώνα τους.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούν την συγκρότηση ενιαίου μετώπου των εργαζομένων διεκδικώντας:
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ιδιαίτερα στις υπηρεσίες κοινωνικής ανταπόδοσης και προσφοράς (Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου κ.λπ.). Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τακτοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με πολυετή απασχόληση στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στην μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
  • Καμιά περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, διεύρυνση των ειδικοτήτων των εργαζομένων που το δικαιούνται.
  • Αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια και εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού προκειμένου να σταματήσουν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.
  • Να  σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • Κατοχύρωση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατάργηση της διάταξης του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 όπου δίνεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού για τη σύναψη Δημοσίων Συμβάσεων Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας.
  • Μείωση της εβδομαδιαίας απασχόλησης στις 37 ώρες με στόχο την σταδιακή θεσμοθέτηση του 35ωρου.
Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, ως εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε μαζικά και ενωτικά διεκδικώντας το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση.
Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου) το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, θα θέσει τις βάσεις ενός νέου κύκλου διεκδικήσεων και αγώνα προκειμένου οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν την αξιοπρέπεια τους, να διευρύνουν τα δικαιώματά τους!!!

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                        Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας
Νίκος Τράκας                                            Γιάννης Τσούνης»

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη – ΔΕΘ 2019


Δελτίο Τύπου
Συλλαλητήριο Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στις 7 Σεπτέμβρη, ώρα 18:00,
Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη
 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Με αφορμή τα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης που πραγματοποιούνται από τον πρωθυπουργό, στη Θεσσαλονίκη, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σας καλεί στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη, ώρα 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Διεκδικούμε:
  1. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
  2. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  3. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
  4. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
  5. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
  6. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
  7. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
  8. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Θα καταργήσουμε στην πράξη την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.
  9. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.
Σας καλούμε επίσης στο συλλαλητήριο που πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019, στις 8:00 π.μ. το οποίο θα ξεκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (Κωνσταντινουπόλεως 49, Θεσσαλονίκη).

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ
 το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη, ώρα 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Οριστικό τέλος στη διεκδίκηση 13ων, 14ων μισθών δημοσίων υπαλλήλων [Οι αποφάσεις]

 Οριστικό τέλος στη διεκδίκηση 13ων, 14ων μισθών δημοσίων υπαλλήλων [Οι αποφάσεις]
Η πλειοψηφία των δικαστών του Ανωτάτου Ακυρωτικού δέχθηκε δυστυχώς την επιχειρηματολογία για το δημοσιονομικό κόστος.
Οι αποφάσεις επαναλαμβάνουν, σε μεγάλο βαθμό, το σκεπτικό του πρώην Προέδρου του ΣτΕ, Π. Πικραμένου, που επί της προεδρίας του η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’αριθ. 668/2012 απόφαση είχε κρίνει όλες τις περικοπές των συντάξεων καθώς και τη μείωση των Δώρων - Επιδομάτων (1.000 ευρώ κατ’ έτος για δημοσίους υπαλλήλους και 800 ευρώ κατ’ έτος για τους συνταξιούχους) του α’ Μνημονίου ως συνταγματικές.
Με τις υπ’αριθ. 1307 και 1308/2019 (όμοιες και οι 1309-1316/2019) αποφάσεις της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έβαλε -δυστυχώς οριστικά- «ταφόπλακα» στη διεκδίκηση των Δώρων-Επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας) από χιλιάδες εν ενεργεία μονίμους δημοσίους υπαλλήλους, για τα έτη από το 2013 και εντεύθεν.
Με τις υπ’αριθ. 1307-1316/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας έκλεισε -δυστυχώς οριστικά- η ελπίδα χιλιάδων εν ενεργεία μονίμων δημοσίων υπαλλήλων (αλλά και των με σύμβαση αορίστου και ορισμένου χρόνου) για την επιστροφή των αναδρομικών Δώρων-Επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας) για τη χρονική περίοδο από 1-1-2013 έως και 31-12-2018 καθώς και την επαναθέσπισή τους από 1-1-2019 και εφεξής.
«Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Ανωτάτου Ακυρωτικού, υπό την προεδρία της κας Αικ. Σακελλαροπούλου, επανέλαβε, σχεδόν ολόκληρο, το σκεπτικό περί δημοσιονομικού κόστους, όπως είχε διατυπωθεί στην υπ’αριθ. 668/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με Πρόεδρο τότε τον κ. Παναγιώτη Πικραμένο, σημερινό Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είχε κρίνει κατά πλειοψηφία όλες τις περικοπές των συντάξεων καθώς και τη δραστική μείωση των Δώρων-Επιδομάτων του α’ Μνημονίου ως νόμιμες, συνταγματικές και συμβατές με τις Διεθνείς Συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα!!
Η ΕΝΥΠΕΚΚ λυπάται για την αρνητική αυτή δικαστική εξέλιξη, που ακολούθησε μάλιστα μετά την …έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια και υπόσχεται ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται τόσο για την επιστροφή των αναδρομικών όσο και για την επαναβίωση των Δώρων-Επιδομάτων, σημαντικών για την αξιοπρεπή διαβίωση των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ εύχεται το «σκεπτικό Παν. Πικραμένου» (απόφαση με αριθ. 668/2012) να μην υπερισχύσει και στις αναμενόμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού αναφορικά με τον «νόμο Κατρούγκαλου» που εκδικάσθηκαν στις 4-10-2017 και -πρωτοφανώς για τα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστικά χρονικά- δεν έχουν εκδοθεί ακόμη!!», τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ που γνωστοποίησε τις απορριπτικές αποφάσεις ΕΔΩ
πηγή https://www.epoli.gr/

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

ΑΣΕΠ-3Κ: Τι άδεια δικαιούνται όσοι διορίζονται

Όσοι διορίζονται , εντός του 2019 , με την διαδικασία της 3Κ/2018 πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν τυγχάνει να έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ* προϋπηρεσία σε Δημόσιο/Δήμους/ΝΠΔΔ κλπ ,θεμελιώνουν
δικαίωμα κανονικής άδειας , κατά την ημέρα της ορκωμοσίας τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Εργατικής Αντεπίθεσης».
Για παράδειγμα κάποιος που έχει 4 χρόνια προϋπηρεσία , ως συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου(ΙΔΟΧ), σε κάποιους φορείς του Δημοσίου/ΟΤΑ τότε έχει θεμελίωση δικαίωμα 24 ημερών κ.α. , για το τρέχον έτος( 2019) , την οποία πρέπει να ζητήσει να του χορηγηθεί μέχρι 31/12/2019 με αίτηση του και, εάν η υπηρεσία του αρνηθεί να την χορηγήσει, επικαλούμενη εκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες τότε την χορηγεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ έως 31/3 του επόμενου ετους.
Εάν η άδεια δεν ζητηθεί εντός του 2019, με αίτηση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ΝΑ ΧΑΘΕΙ !!!
Εξυπακούεται ότι εαν κάποιος ,κατά το τρέχον έτος 2019, εργάζεται ως Συμβασιούχους (ΙΔΟΧ) και του έχει χορηγηθεί κανονική άδεια , η τις έχει πληρωθεί, οι μέρες αυτές αφαιρούνται από το σύνολο.
*ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ προϋπηρεσία νοείται αυτή που έχει διανυθεί ,είτε συνεχόμενη ,είτε διακεκομένη, στο Δημόσιο/ΟΤΑ/ΝΠΔΔ κλπ με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ΙΔΟΧ (σε οποιαδήποτε ειδικότητα/κατηγορία) και επίσης για την θεμελίωση του συγκεκριμένου δικαιώματος δεν απαιτείται απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου ,όπως για την μισθολογική και βαθμολογική ωρίμανση,
για τις οποίες θα ενημερώσουμε σε επόμενο ενημερωτικό δελτίο.
Αναλυτικός πίνακας:
0-1 ετη προϋπηρεσία 20 μέρες(η θεμελίωση γίνεται στο έτος πραγματικής προϋπηρεσίας)
1-2 ετη προϋπηρεσία 21 μέρες
2-3 ετη προϋπηρεσία 22 μέρες
3-4 έτη προϋπηρεσία 23 μέρες
4-5 έτη προϋπηρεσία 24 μέρες
5 έτη και πάνω 25 μέρες (+3 μπόνους εαν π.χ. είναι καθαριότητα)
πηγή https://www.aftodioikisi.gr

Μήνυμα από τους Ιθαγενείς του Αμαζονίου μαζί με εικόνες οικολογικής κ...

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Το υπέροχο γράμμα μιας ογδοντάχρονης γυναίκας στη φίλη της

 
Υπάρχουν, πάντα άνθρωποι που μπορούν να μας δώσουν μια μικρή γεύση από τη «σοφία» τους. Όπως στην περίπτωση του γράμματος μιας 83χρονης γυναίκας, η οποία μάς δίνει μαθήματα ζωής
Γράφει σε μια φίλη της…
«Αγαπημένη μου φίλη,
Διαβάζω περισσότερο και ξεσκονίζω λιγότερο. Κάθομαι στην αυλή και θαυμάζω τη θέα χωρίς να τρελαίνομαι με τα αγριόχορτα που πάλι βγήκαν στον κήπο. Περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου και λιγότερο κάνοντας δουλειές.
Όποτε είναι δυνατό, πρέπει να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα σύνολο εμπειριών που πρέπει να απολαύσουμε, όχι να υπομείνουμε. Προσπαθώ να εντοπίσω αυτές τις στιγμές πια και να τις εκτιμήσω.
Δεν “φυλάω” τίποτα. Χρησιμοποιώ το καλό, πορσελάνινο σερβίτσιο για οποιαδήποτε μικρή “ειδική” περίσταση παρουσιαστεί.
Φοράω την καλή μου ζακέτα όταν πηγαίνω για ψώνια.
Δεν κρατάω το ακριβό μου άρωμα για επίσημες συγκεντρώσεις, αλλά το φοράω για τους ταμίες στην τράπεζα και τους υπαλλήλους των καταστημάτων.
Οι φράσεις “κάποτε” ή “μια απ’ αυτές τις μέρες” χάνουν το νόημά τους για ‘μένα. Αν αξίζει να δω, ν’ ακούσω ή να κάνω κάτι, θέλω να το δω, να το ακούσω και να το κάνω τώρα.
Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι άνθρωποι αν ήξεραν ότι δεν θα βρίσκονται εδώ αύριο. Πιστεύω ότι θα καλούσαν τους συγγενείς και τους φίλους τους. Ίσως να τηλεφωνούσαν σε μερικού φίλους για να απολογηθούν για παρελθοντικές φιλονικίες. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι ότι θα έβγαιναν για να φάνε στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Μαντεύω… δεν ξέρω.
Είναι όλα αυτά τα μικρά, μισοτελειωμένα πράγματα που θα με θύμωναν αν ήξερα ότι οι ώρες μου είναι μετρημένες. Θα θύμωνα, επειδή δεν έγραψα τα γράμματα που θα ‘πρεπε να έχω γράψει. Θα θύμωνα επειδή δεν είπα αρκετά στον άντρα και τους γονείς μου πόσο τους αγαπώ.
Προσπαθώ πολύ σκληρά να μην αναβάλω, φυλάξω ή κρατήσω πίσω οτιδήποτε μπορεί να φέρει γέλιο και λάμψη στη ζωή μου.
Και κάθε πρωί, όταν ανοίγω τα μάτια μου, λέω στον εαυτό μου ότι η μέρα που έρχεται είναι μοναδική. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό, κάθε ανάσα είναι ένα αληθινό δώρο Θεού.
Ίσως η ζωή μας εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά απ’ αυτό που είχαμε θελήσει. Όσο όμως είμαστε εδώ, μπορούμε να χορεύουμε!»
Γράφει σε μια φίλη της…
«Αγαπημένη μου φίλη,
Διαβάζω περισσότερο και ξεσκονίζω λιγότερο. Κάθομαι στην αυλή και θαυμάζω τη θέα χωρίς να τρελαίνομαι με τα αγριόχορτα που πάλι βγήκαν στον κήπο. Περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου και λιγότερο κάνοντας δουλειές.
Όποτε είναι δυνατό, πρέπει να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα σύνολο εμπειριών που πρέπει να απολαύσουμε, όχι να υπομείνουμε. Προσπαθώ να εντοπίσω αυτές τις στιγμές πια και να τις εκτιμήσω.
Δεν “φυλάω” τίποτα. Χρησιμοποιώ το καλό, πορσελάνινο σερβίτσιο για οποιαδήποτε μικρή “ειδική” περίσταση παρουσιαστεί.
Φοράω την καλή μου ζακέτα όταν πηγαίνω για ψώνια.
Δεν κρατάω το ακριβό μου άρωμα για επίσημες συγκεντρώσεις, αλλά το φοράω για τους ταμίες στην τράπεζα και τους υπαλλήλους των καταστημάτων.
Οι φράσεις “κάποτε” ή “μια απ’ αυτές τις μέρες” χάνουν το νόημά τους για ‘μένα. Αν αξίζει να δω, ν’ ακούσω ή να κάνω κάτι, θέλω να το δω, να το ακούσω και να το κάνω τώρα.
Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι άνθρωποι αν ήξεραν ότι δεν θα βρίσκονται εδώ αύριο. Πιστεύω ότι θα καλούσαν τους συγγενείς και τους φίλους τους. Ίσως να τηλεφωνούσαν σε μερικού φίλους για να απολογηθούν για παρελθοντικές φιλονικίες. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι ότι θα έβγαιναν για να φάνε στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Μαντεύω… δεν ξέρω.
Είναι όλα αυτά τα μικρά, μισοτελειωμένα πράγματα που θα με θύμωναν αν ήξερα ότι οι ώρες μου είναι μετρημένες. Θα θύμωνα, επειδή δεν έγραψα τα γράμματα που θα ‘πρεπε να έχω γράψει. Θα θύμωνα επειδή δεν είπα αρκετά στον άντρα και τους γονείς μου πόσο τους αγαπώ.
Προσπαθώ πολύ σκληρά να μην αναβάλω, φυλάξω ή κρατήσω πίσω οτιδήποτε μπορεί να φέρει γέλιο και λάμψη στη ζωή μου.
Και κάθε πρωί, όταν ανοίγω τα μάτια μου, λέω στον εαυτό μου ότι η μέρα που έρχεται είναι μοναδική. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό, κάθε ανάσα είναι ένα αληθινό δώρο Θεού.
Ίσως η ζωή μας εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά απ’ αυτό που είχαμε θελήσει. Όσο όμως είμαστε εδώ, μπορούμε να χορεύουμε!»
Πηγή https://www.newside.gr

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση αντεργατικών τροπολογιών από την κυβέρνηση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση αντεργατικών τροπολογιών
από την κυβέρνηση
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα διάλογο με τα συνδικάτα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε στη Βουλή, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, την κατάργηση προστατευτικών, για τους εργαζόμενους, διατάξεων.
Συγκεκριμένα κατάργησε τη διάταξη του Ν4611/2019 με την οποία η εργοδοσία ήταν υποχρεωμένη να επικαλείται κάποιον «βάσιμο» λόγο για να αιτιολογεί τις απολύσεις εργαζομένων, καθώς και τη διάταξη του Ν4554/2018 η οποία προέβλεπε την «ευθύνη εργοδότη και εργολάβου» έναντι των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση ανέστειλε, στην ουσία κατάργησε, τις προθεσμίες των αξιώσεων του εργαζομένου σε περίπτωση προσφυγής του στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Η ψήφιση των παραπάνω τροπολογιών, που αποδομούν ευνοϊκές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις, δείχνει και την κατεύθυνση της πολιτικής που θα ασκήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα. Χαρακτηριστικό αυτής της κατεύθυνσης είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για την καθιέρωση ηλεκτρονικού αρχείου στα συνδικάτα (φακέλωμα δηλαδή) και της ηλεκτρονικής (!!!) ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης για απεργία.
Είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση επιχειρεί, ενόψει της αντεργατικής επέλασης που σχεδιάζει, να ορθώσει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και να καθυποτάξει κάθε εργατική αντίδραση σε αυτή την πολιτική. Για το σκοπό αυτό, αξιοποιεί το αντεργατικό οπλοστάσιο που συγκρότησαν οι κυβερνήσεις στην μνημονιακή περίοδο.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ζητά την κατάργηση των αντεργατικών τροπολογιών και δηλώνει πως θα αντιταχθεί με όλες της τις δυνάμεις στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, καθώς και σε οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

«Δεν σε ασφαλίζω. Φύγε γιατί θα σε πυροβολήσω»

 
Μόλις μία μέρα μετά τις καταγγελίες για σωματικά βασανιστήρια σε εργαζόμενο σε φημισμένο εστιατόριο της Κέρκυρας, αποκαλύπτεται ένα εξίσου σοκαριστικό περιστατικό εργοδοτικής αναλγησίας σε μεγάλη ταβέρνα στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, φανερώνοντας το σκοτεινό πρόσωπο της αποκαλούμενης βαριάς βιομηχανίας της χώρας.
Γιατί κάποιοι εργοδότες δεν αρκούνται να καταπατούν κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας, αφήνοντας απλήρωτους και ανασφάλιστους τους εργαζόμενους, αλλά, αν οι τελευταίοι κάνουν το λάθος να ζητήσουν τα αυτονόητα, μισθούς και ένσημα, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι ακόμα και με όπλα.
Το περιστατικό συνέβη πριν από μερικές μέρες έξω από γνωστό εστιατόριο στη Χερσόνησο, όταν ο εργαζόμενος, κάτοικος Ηρακλείου, πήγε να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να του καταβάλει τα ένσημα για εργασία περίπου τριών μηνών.
Τότε ήρθε αντιμέτωπος με την οργή του αφεντικού της οικογενειακής επιχείρησης, ο οποίος σήκωσε το όπλο του, το έδειξε στον υπάλληλο και του είπε: «Σήκω φύγε, δεν θα σε ασφαλίσω. Θα σε πυροβολήσω αν ξανάρθεις εδώ».
Ο υπάλληλος τρομαγμένος αποχώρησε και κατήγγειλε το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της Χερσονήσου και την επόμενη μέρα στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου. Είχε πιάσει δουλειά μαζί με άλλους γνωστούς του στην επιχείρηση στις αρχές Μαΐου. Δεν είχαν ξαναδουλέψει εκεί. Εκαναν λίγο από όλα, μπουφετζήδες, σερβιτόροι, παραγγελίες, ό,τι ζητούσε το αφεντικό. Στην αρχή υπέγραψαν ένα έγγραφο με το οποίο έχαναν κάθε δικαίωμα στην αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Ο ιδιοκτήτης τούς ζήτησε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, με σκοπό, όπως είπε, να τους ασφαλίσει. Μέχρι που πριν από λίγες μέρες ένας εξ αυτών πήγε στο ΙΚΑ και διαπίστωσε πως δεν έχει μπει κανένα ένσημο.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο εργοδότης τούς έδινε έναντι, άλλοτε 200 άλλοτε 150 ευρώ μετρητά στο χέρι. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του εργαζόμενου, εκτός από τα ένσημα του χρωστάνε μεροκάματα 1.600 ευρώ. Οπως ήταν λογικό, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να σταματήσουν να εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Για να ακολουθήσει το περιστατικό με την απειλή όπλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο οποίος διέφυγε το Αυτόφωρο, έχει απασχολήσει ξανά την Αστυνομία καθώς έχει συλληφθεί για λαθρεμπόριο και διακίνηση προϊόντων- μαϊμού.
«Εχουν αποθρασυνθεί κάποιοι εργοδότες. Δεν έχουμε ξανακούσει τέτοιο περιστατικό στο Ηράκλειο. Γνωρίζουμε για περιπτώσεις ανασφάλιστων ή πολλών που δουλεύουν οκτάωρο ενώ υπογράφουν για τετράωρο, αλλά τέτοια συμπεριφορά είναι πρωτόγνωρη. Αν όμως γίνονται σε φημισμένα εστιατόρια όπως αυτό της Κέρκυρας, σκεφτείτε τι μπορεί να γίνεται σε άλλα μικρότερα. Την επόμενη φορά δηλαδή θα μας πυροβολήσουν;» αναρωτιέται στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Ριζικιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού στο Ηράκλειο. Ο ίδιος μαζί με τον εργαζόμενο θα κάνουν σήμερα καταγγελία και στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Το τραγικό είναι πως η Επιθεώρηση Εργασίας για όλο το Ηράκλειο είχε στη διάθεσή της μόνο ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, το οποίο μισθωνόταν με λίζινγκ. Κι αυτό μέχρι πρόσφατα. Η μίσθωση έληξε και δεν ανανεώθηκε.
Απέναντι στα διάφορα εργοδοτικά όπλα, το μόνο που έχουν οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο Κρήτης είναι η συμμετοχή τους στο σωματείο, καθώς, όπως φαίνεται από πρόσφατες περιπτώσεις, υπό την απειλή των καταγγελιών, οι εργοδότες συνήθως συμμορφώνονται.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Αγάπησε τον εαυτό σου


..Να ξυπνάς νωρίς. Πολύ νωρίς. Εάν το μυαλό σου θέλει να χουζουρέψει να μην το ακούς. Να μάθεις να μη διαπραγματεύεσαι με το μυαλό σου. Να περνάει το δικό σου.
Να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να του χαμογελάς. Και να του μιλάς όμορφα. Φίλος σου είναι. Ο καλύτερος που έχεις.
Να κατεβαίνεις για περπάτημα ή για τρέξιμο όπου κι αν μένεις. Τουλάχιστον για 20 λεπτά. Ζεσταίνει τις μηχανές σου.
Να ακούς κάτι την ώρα που περπατάς. Εμπνευσμένες ομιλίες. Εμπνευσμένους ανθρώπους.
Να χαμογελάς σε αυτούς που συναντάς. Να τους λες καλημέρα. Κι ας μη σου λένε. Κάποιο λόγο θα’ χουν.
Να κοιτάς την ομορφιά τριγύρω σου. Παντού υπάρχει.
.........................................................................................
Να μπαίνεις στο ντους και να το απολαμβάνεις. Να αφήνεις τις σκέψεις έξω.
Να ντύνεσαι όμορφα.
Να φροντίζεις τον εαυτό σου σαν να ήταν ο σημαντικότερος άνθρωπος στον κόσμο. Είσαι. Απλά δε στο’ παν.
Να βρίσκεις 15 λεπτά για να διαβάζεις. Κάθε μέρα.
..............................................................................................
Να κάνεις παρέα με τους καλύτερους. Αυτούς που έχουν κάτι παραπάνω από σένα. Αυτό που θέλεις. Μην τους φοβάσαι. Μην τους ζηλεύεις. Αυτοί θα σε πάνε παραπάνω.
................................................................................................
Να πίνεις μπόλικο νερό.
Και να αναπνέεις βαθιά. Να φουσκώνει η κοιλιά σου όταν το κάνεις. Κι ας μην είναι της μόδας.
Να βλέπεις λιγότερο τηλεόραση. Μια ώρα να κόψεις τη μέρα έχεις γλιτώσει 360 ώρες, δηλαδή 9 εργάσιμες εβδομάδες. Όταν οι άλλοι θα έχουν 12 μήνες εσύ θα έχεις 14.
................................................................................................
Να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Μην το φοβάσαι. Δεν είναι μοναξιά. Είναι κακό να μην μπορείς να κάτσεις μόνος σου μαζί του. Σαν να’χεις μουσαφίρη και να τον παρατάς μόνο. Όλες οι λύσεις είναι μέσα σου. Στο μυαλό σου και στην καρδιά σου. Χαμήλωσε το θόρυβο. Κλείσε τη φασαρία και θα σου φανερωθούν. Ο Θεός είναι μέσα σου λένε. Αυτό εννοούν.
...............................................................................................

Στέφανος Ξενάκης

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΣ: Ψηφίσθηκε η διάταξη για την έφεση κατά εργαζομένων (έγγραφο)

 
Ψηφίστηκε η διάταξη (άρθρο 3 παρ. ιβ και ιη) του ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧEΔΙΟΥ  του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία υποχρεούνται οι ΟΤΑ να ασκήσουν εφέσεις κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους για οικονομικά θέματα. Συγκεκριμένα:
ιβ) Αποφασίζει τον συµβιβασµό ή την κατάργηση δίκης που έχει αντικείµενο µέχρι ποσού εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Όταν το αντικείµενο είναι άνω των 60.000 ευρώ, τότε εισηγείται τη λήψη απόφασης από το Δηµοτικό Συµβούλιο. Δεν επιτρέπεται συµβιβασµός ή κατάργηση δίκης για απαιτήσεις µισθών, επιδοµάτων, αποζηµιώσεων, εξόδων παράστασης, εξόδων κίνησης και γενικά µισθολογικών παροχών οποιασδήποτε µορφής, εξαιρουµένων εκείνων για τις οποίες το νοµικό ζήτηµα έχει επιλυθεί µε απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου

Με την ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση «καταρρίπτει» το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 54 του Ν.4447/2016) που έδινε το δικαίωμα στους Δήμους να μην ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα όταν πρόκειται για πρωτόδικες αποφάσεις οικονομικών διεκδικήσεων των εργαζομένων.
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ
πηγή https://www.aftodioikisi.gr

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Με αφορμή τις αποφάσεις του ΕΦΚΑ για συντάξεις 24.000 ευρώ μηνιαίως


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τις αποφάσεις του ΕΦΚΑ για συντάξεις 24.000 ευρώ μηνιαίως
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους της χώρας μας, με αφορμή στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τα οποία ο ΕΦΚΑ εξέδωσε αποφάσεις συνταξιοδότησης με ποσά 24.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 10.000 ευρώ κλπ τον μήνα.
Είναι προφανές ότι ο νόμος 4387/16, ο γνωστός Νόμος Κατρούγκαλου, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Μάιο του 2016, πέρα από τις πρωτοφανείς μειώσεις, 40% στις κύριες συντάξεις, 50% στις επικουρικές, 60% στις συντάξεις χηρείας, 20% στο εφάπαξ κλπ, επιφύλασσε ιδιαίτερη μεταχείριση για ορισμένες «ευγενείς» κατηγορίες αφού τους χορήγησε συντάξεις που έφταναν το αστρονομικό ποσό των 24.000 ευρώ μηνιαίως.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., έγκαιρα, από το Μάιο του 2016 που ψηφιζόταν ο νόμος 4387/16, είχε επισημάνει τις αδυναμίες, τις στρεβλώσεις και τις πρωτοφανείς μειώσεις στις συντάξεις που επέβαλε στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας (πλην των «χρυσών» εξαιρέσεων). Γι’ αυτό και ζητούσαμε από τότε και εξακολουθούμε να ζητάμε και σήμερα την πλήρη κατάργηση του Νόμου 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου). Ο Νόμος αυτός δεν παίρνει καμία διόρθωση, καμία βελτίωση. Πρέπει, άμεσα, να καταργηθεί.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αγωνίζεται για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εγγυημένων παροχών, αλληλέγγυο, αναδιανεμητικό και καθολικό, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Καμιά ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, γιατί η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα. Οι συνταξιούχοι στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως ακριβώς ορίζει το Σύνταγμα.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

«Παράθυρο» για τα κομμένα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων -Τι «βλέπει» η νομική υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ

 
Παράθυρο που κρατά ζωντανές τις απαιτήσεις για αναδρομικά από τα κομμένα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων για όσους υπηρετούν με σχέση ιδιωτικού δικαίου βλέπει η νομική υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ. Το παράθυρο αφορά κατά την εν λόγω ερμηνεία όσους δεν καλύπτονται από την μονιμότητα καθώς δεν έχουν οργανική θέση στο Δημόσιο, αλλά εργάζονται στο στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το Έθνος, προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια (π.χ. ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία κ.ο.κ.) και όχι στα διοικητικά δικαστήρια με αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται ως προς τους συναδέλφους τους που είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η εν λόγω ερμηνεία αφορά καταρχήν τουλάχιστον 25.000 εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πανελλαδικά. “Σε τουλάχιστον 60 Δήμους σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι που έχουν προσφύγει έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα στα ειρηνοδικεία και οι Δήμοι δεν άσκησαν έφεση, οπότε η απόφαση μοιρία τελεσιδίκησε. Αυτές οι αποφάσεις δεν ανατρέπονται εφόσον οι Δήμοι δεν άσκησαν τα διαθέσιμα ένδικα μέσα, συνεπώς δεν θίγονται τα εν λόγω δικαιώματα των εργαζομένων είτε έχουν λάβει αναδρομικές αποδοχές είτε λαμβάνουν σε τακτική βάση δώρα”, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στέφανος Σαββόπουλος.
Ειδικότερα, με γνωμοδότηση που εστάλη πριν λίγα 24ωρα στις Ομοσπονδίες – μέλη και τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, η νομική σύμβουλος της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης του δημόσιου τομέα, επισημαίνει πως οι πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έβαλαν επί της ουσίας “ταφόπλακα” στις διεκδικήσεις τουλάχιστον των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, “δεν δεσμεύουν τα πολιτικά δικαστήρια, στα οποία εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγών υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του δημοσίου τομέα, που υπηρετούν με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου”. Σύμφωνα με τη νομικό Μαργαρίτα Παναγοπούλου, τα πολιτικά δικαστήρια έχουν ευχέρεια να συνεκτιμήσουν τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ στο πλαίσιο εκδίκασης των εκκρεμών αγωγών, αλλά δεν δεσμεύονται από αυτές και μπορούν να κρίνουν διαφορετικά. Δηλαδή με άλλα λόγια αν το ειρηνοδικείο δικάσει μια αντίστοιχη υπόθεση θα συνεκτιμήσει προφανώς τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά αν αποφασίσει διαφορετικά, αυτό δεν συνιστά αυτόματα λόγο έφεσης ή αυτόματης αναίρεσης όπως συμβαίνει στην περίπτωση των διοικητικών δικαστηρίων.
«Στον κλάδο της πολιτικής δικαιοσύνης, ανώτατο δικαστήριο είναι ο Άρειος Πάγος, ο οποίος όταν φθάσει να εκδικάσει σχετική αίτηση αναίρεσης (στρεφόμενης είτε κατά αποφάσεως ειρηνοδικείου, είτε κατά αποφάσεως μονομελούς πρωτοδικείου), μπορεί ασφαλώς να αποφανθεί διαφορετικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας», σημειώνει η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ. Σε μια τέτοια περίπτωση διχογνωμίας των δυο ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, το ζήτημα θα οδηγηθεί ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, προκειμένου να επιλυθεί ο γόρδιος δεσμός.
Λόγω αυτού του ενδεχόμενου,  η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ προκρίνει την διατήρηση της εκκρεμοδικίας εκ μέρους των υπαλλήλων που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, συμπληρώνοντας πως αν κάποιος υπάλληλος που υπηρετεί είτε με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου, είτε ιδιωτικού δικαίου επιθυμεί να ασκήσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ζητώντας αποζημίωση για την προσβολή του δικαιώματός του σε προστασία της περιουσίας του λόγω της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας, είναι υποχρεωμένος να έχει εξαντλήσει προηγουμένως τα εσωτερικά ένδικα μέσα που προβλέπει η ελληνική έννομη τάξη.
Τι θα γίνει με όσους έχουν δικαιωθεί στα ειρηνοδικεία και έχουν εισπράξει ήδη δώρα κι επιδόματα
Κατά τη νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, όσοι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου εισπράττουν ήδη δώρα ή έχουν εισπράξει αναδρομικά από τα κομμένα δώρα από πρωτόδικες αποφάσεις, δεν έχουν υποχρέωση να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά. Ειδικότερα, όσοι έχουν εισπράξει αναδρομικά χρήματα και οι Δήμοι ή τα ΝΠΙΔ κλπ. δεν έχουν ασκήσει έφεση τότε δεν τίθεται κανένα ζήτημα να ανατραπεί η υπόθεση και να ζητηθούν πίσω τα εν λόγω ποσά στο μέλλον. “Αν έχουν εισπραχθεί χρήματα από υπαλλήλους υπηρετούντες με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, σε εκτέλεση αποφάσεων ειρηνοδικείων ή μονομελών πρωτοδικείων, δεν ανακύπτει κανένα ζήτημα επιστροφής τους λόγω των εκδοθεισών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ”, σημειώνει στην γνωμοδότησή της η κ. Παναγοπούλου. Δεν έχει σημασία, τονίζει η ίδια, αν έχει ή όχι ασκηθεί αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου από τον αντίδικο-Δημόσιο, ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ. “Εφόσον η είσπραξη των χρημάτων έλαβε χώρα σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης και το αντίδικο Δημόσιο, ΟΤΑ ή ΝΠΠΔ ή ΝΠΙΔ παραιτήθηκε των ενδίκων μέσων (σ.σ. δηλαδή δεν άσκησε έφεση) δεν μπορεί πλέον δικονομικά η εν λόγω απόφαση να ανατραπεί. Συνακόλουθα, ουδεμία επιρροή ασκούν στις περιπτώσεις αυτές οι εκδοθείσες αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ”.
Αντίθετα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ασκείται έφεση, τότε ο υπάλληλος δεν μπορεί να εισπράξει μέχρι να δικαστεί η έφεση. Με άλλα λόγια, όσοι υπάλληλοι υπηρετούντες με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου έχουν πετύχει την έκδοση πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων, δεν μπορούν να εισπράξουν χρήματα όσο εκκρεμεί η προθεσμία ασκήσεως εφέσεως ή εφόσον έχει ασκηθεί έφεση. Εάν δεν γίνουν εφέσεις από το αντίδικο (Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ), τότε οι αποφάσεις αυτές δεν μπορούν δικονομικώς να ανατραπούν και τα εισπραχθησόμενα χρήματα δεν μπορούν να αναζητηθούν πλέον. Εάν ασκηθούν εφέσεις από το αντίδικο, οι ενάγοντες υπάλληλοι δεν μπορούν να εισπράξουν χρήματα μέχρι να εκδοθούν οι  αποφάσεις από τα δευτεροβάθμια δικαστήρια.
https://www.aftodioikisi.gr