Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. 24ωρη Πανελλαδική απεργία - Τρίτη 21 Μάη 2024



 

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. 24ωρη Πανελλαδική απεργία - Τρίτη 21 Μάη 2024


 

Κατάθεση Ομαδικής Μήνυσης για την Πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια: «Η κρατική αμέλεια δεν ήταν τυχαία αλλά σκόπιμη – έχουμε ντοκουμέντα και μαρτυρίες»

 Πυρκαγιές Εύβοια: Η γιαγιά που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα στο MEGA | in.gr

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πλησιάζει αλλά δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάζει και να περηφανεύεται για τα περιβαλλοντικά της επιτεύγματα.  Ακριβώς το αντίθετο.  Η ελληνική φύση -δάση, βουνά, θάλασσες και ακρογιαλιές, κάμποι και ποτάμια- μεταλλάσσεται ραγδαία σε ένα τοπίο αγνώριστο, λεηλατημένο, μελαγχολικό και αφιλόξενο.  Όπως και οι ζωές μας, που συνδέονται άρρηκτα με αυτή. 

Κατατέθηκε ομαδική μήνυση δημοτών από την Βόρεια Εύβοια, αναφορικά με τις ποινικές
ευθύνες για την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε ολόκληρη τη Β. Εύβοια τον Αύγουστο του 2021
κατακαίοντας πάνω από 512.000 στρέμματα δάσους, καλλιεργειών και περιουσιών.

Την μήνυση υπογράφουν δημότες των δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, και Ιστιαίας-
Αιδηψού. Η ομαδική αυτή πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες ατομικές μηνυτήριες αναφορές που έχουν ήδη κατατεθεί στην Εισαγγελεία Χαλκίδας.

Η μήνυση αναφέρει:

Μετά το Μάτι, ακολούθησε η βιβλική καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια, στην Πάρνηθα, στην Ρόδο, στον Έβρο. Ακολούθησε η πλημμύρα στην Θεσσαλία με νεκρούς και φυσικά τα Τέμπη. Και τίποτε δεν δείχνει ότι η τραγική λίστα με τα εγκλήματα κατά του Ανθρώπου και της Φύσης έκλεισε…

Στο Μάτι δύο βασικοί κατηγορούμενοι οι κύριοι Βασίλης Ματθαιόπουλος και Στέφανος Κολοκούρης, μετά την συντριπτική θανάτωση σε φρικτές συνθήκες απανθράκωσης 104 ανθρώπων, προάχθηκαν σε αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος! Επί ημερών Κολοκούρη, κατακάηκε η Βόρεια Εύβοια και η Πάρνηθα. Καταστράφηκε ο δασικός και φυσικός πλούτος και η οικονομία των δύο περιοχών.

Για την φωτιά στην Βόρεια Εύβοια, διαθέτουμε αδιάψευστα βίντεο και μάρτυρες, που αποδεικνύουν ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν εντολή να μην κατασβήνουν την φωτιά, να την αφήσουν ανενόχλητη να κατακάψει οικοσυστήματα, ζώα, καλλιέργειες και περιουσίες.

Επειδή συνειδητοποιούμε ότι η κρατική αμέλεια δεν ήταν τυχαία, αλλά σκόπιμη και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και στοχεύσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τους σκοπούς ενός κράτους δικαίου, το οποίο επιβάλλεται να προστατεύει την ζωή, την υγεία και την ιδιοκτησία την δική του και των πολιτών του, προβήκαμε σε συγκεκριμένη ενέργεια.

Η μήνυση στρέφεται ονομαστικά εναντίον:

1) Του Βασιλείου Παπαγεωργίου, Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κατά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, σύμφωνα με την υπ’αρ. ΓΔΟΥΕΣ/1/4/945-2020 (ΦΕΚ τ.Υ.Ο.Δ.Δ. αρ.φ.183 από 16.3.2020 πράξη),

2) Του Νικόλαου Χαρδαλιά, Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη (Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας
και Διαχείρισης Κρίσεων), κατά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, σύμφωνα με το υπ’αρ.
37/2020 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ τ.Α’ αρ.φ.65 από 15.3.2020),

3) Του Νικόλαου Μπαλσή, Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης της Στερεάς Ελλάδος, υπό τον βαθμό του Αρχιπυράρχου,

4) Του Κωνσταντίνου Παχίδη, Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού
Σώματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, υπό τον βαθμό του Υποστράτηγου, 5) Του Απόστολου
Σίμου, Διοικητή της Πυροσβεστικής του Νομού Εύβοιας (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), υπό τον βαθμό του
Πύραρχου,

6) Του Κωνσταντίνου Μαραγιάννη, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιστιαίας,
υπό τον βαθμό του Αντιπύραρχου, στην οποία υπάγονται επιχειρησιακά και διοικητικά τα δύο
Πυροσβεστικά Κλιμάκια του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ.Άννας με έδρα το Αχλάδι και
Δαφνούσα,

7) Του Στέφανου Κολοκούρη, τότε Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος,

8) Του Φάνη Σπανού, Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος,

9) Του Γεωργίου Τσαπουρνιώτη, Δημάρχου του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας,

10) Του Γιάννη Κοντζιά, Δημάρχου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού,

11) παντός, καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπευθύνου και συνυπαιτίου για τα τραγικά συμβάντα και την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή από την πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου του 2021 στην Βόρεια Εύβοια.

Οι ανωτέρω μηνύονται για τα ποινικά αδικήματα του εμπρησμού, του εμπρησμού δάσους, της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης κατά συρροή και την υποβάθμιση περιβάλλοντος, τα οποία, ως και της θέσεως τους και δια της παραλείψεως τους, ετέλεσαν, και μάλιστα με ενδεχόμενο δόλο (σε βαθμό κακουργήματος).

Η κατάθεση αυτής της μήνυσης έρχεται μετά την απόφαση για το ΜΑΤΙ, μια απόφαση πρόκληση για το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και μετά από μια 15μηνη επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη. Πολλοί συνδημότες μας δηλώνουν απογοητευμένοι για την έκβαση της υπόθεσής μας, ή οποιασδήποτε άλλης αντίστοιχης υπόθεσης, στη Δικαιοσύνη, ενώ είναι απολύτως σαφές ότι τα εγκλήματα κατά του Ανθρώπου και της Φύσης αποτελούν, δυστυχώς, συνειδητή, πολιτική επιλογή για έναν ευτελή στόχο: το κέρδος!

Αν οι τρεις εξουσίες, Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική, καθώς και η Τέταρτη, που είναι η Δημοσιογραφία, αποφάσισαν να ενδώσουν ολοκληρωτικά στην διαπλοκή και να ενεργούν ως ΜΙΑ, εμείς, πολίτες αυτής της χώρας, δηλώνουμε πως θα παραμείνουμε ο έσχατος πόλος ελέγχου της εξουσίας και θα απαιτούμε την απονομή της Δικαιοσύνης μέχρι τέλους, με κάθε δυνατό τρόπο – και η απεύθυνση στην δικαιοσύνη είναι ένας μόνο από αυτούς.

Άλλωστε, πιστεύουμε πως, οι διαπλεκόμενοι αποτελούν μια μικρή και θλιβερή ομάδα ανθρώπων, που
αφήνεται να αλωνίζει χάρη στη σιωπή και την απογοήτευσή των πολλών. Προχωράμε, ελπίζοντας στη συνάντησή μας με ανθρώπους που κάνουν το χρέος τους και τη δουλειά τους όπως πρέπει σε όλους τους κλάδους, και σε αυτόν της Δικαιοσύνης, την οποία θα απαιτούμε όπως ακριβώς μας επιτάσσει η συνείδησή μας. Δεν σιωπούμε μπροστά στα εγκλήματα. Διότι η Σιωπή είναι Συνενοχή.

Δείτε επίσης: Το ντοκιμαντέρ “ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ” για το πως η φωτιά στη Β. Έυβοια ήταν σχεδιασμένη!

πηγή https://anazitiseis.gr

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

H EKTETAMENH ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΜΜΕΝΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ - Angelo Karageorgos

 

Φτάνοντας σε αυτό που από τη μια γνωρίζαμε πως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, από την άλλη έπρεπε να έχει την κατάλληλη χρονοκαθυστέρηση ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα αναστροφής της κατάστασης μιλάμε δηλαδή για την επίσημη παραδοχή για πρώτη φορά της astrazeneca ότι οι ενέσεις της προκαλούν παρενέργειες και στη συνέχεια την απόσυρση τους, σαν τον παλιό καλό καιρό οι ήρωες μας της εποχής της ψευτοπανδημίας ξεπήδησαν και πάλι από τις οθόνες όλοι και μας ξύπνησαν μνήμες τις αναίδειας τους όντας αυτή τη φορά σε υπηρεσία να μας καθησυχάσουν ότι οι παρενέργειες είναι σπανιότατες, να επιμείνουν πως πολύ καλώς έκαναν και τα έδωσαν τότε για να μας προστατέψουν και να ξαναεπιβεβαιώσουν ότι όλα τα υπόλοιπα δηλητήρια είναι 100% ασφαλή, όπως εκείνο της pfizer που θα αποζημιώσει 10 χιλιάδες πολίτες για το καρκινογόνο zantac.

Έτσι πλέον το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μας απειλούν ακόμα κι απ’το διάστημα, οι γονιδιακές θεραπείες όπως αυτές που έκαναν μωρά με προβλήματα ακοής να ακούσουν φαίνεται πως κάνουν την επανάσταση τους και γενικότερα τα θέματα της υγείας μας είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή δημιουργώντας μια πολύ βολική σύνδεση για την επιβολή κανονισμών και εκτάκτων μέτρων. Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι όσο εμείς συνεχίζουμε να καίμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μην μετράμε την κατανάλωση άνθρακα θα έχουμε πλημμύρες όπως αυτές στο Ντουμπάι και αφρικανική σκόνη που μεταφέρει από μόνη της βαρέα μέταλλα. Κι αυτά την ίδια στιγμή που όχι μόνο παραδέχονται ότι προκαλούν τεχνητή βροχή και προσπαθούν να κρύψουν τον ήλιο αλλά οι μακριές και παχιές ουρές των αεροπλάνων είναι φανερές στον ουρανό μέχρι και σε ό,τι έρπεται ενώ μας ενημερώνουν και ότι έχουν αυξηθεί οι καρκίνοι των πνευμόνων.

Κι έτσι στο πλαίσιο αυτό οι άνθρωποι και κυρίως οι λευκοί φαίνεται ότι υπόκεινται σε μια αντικατάσταση 3 σκελών. Πρώτον από αυτούς που κινούνται μεταξύ των 1500 φύλων με την αυτοπεποίθηση πως έχουν βρει εκτος από τον εαυτό τους, από ό,τι βλέπουμε συχνά, και τον άρχοντα του κόσμου τούτου. Δεύτερον από ισλαμιστές των οποίων οι κυριαρχικές απαιτήσεις όλο και αυξάνονται εκτος από τον αριθμό τους. Και τρίτον από ανθρωποειδή ρομποτς όπως η σοφία η οποία περιτριγυρίζει την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες μην αφήνοντας και μεγάλο ενδεχόμενο να απέμεινε κανείς που δεν το έμαθε και φυσικά θαύμασε.

Συνεπώς μιας και ό,τι πραγματοποιούν επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της παραγωγής χρήματος από αέρα κοπανιστό και της διοχέτευσης του στην παραγωγή του σίριαλ που παρακολουθούμε και εξυπηρετεί την μεγάλη ατζέντα, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα όλων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών παγκόσμια, η Τράπεζα των Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το επόμενο βήμα είναι πρώτον η δημιουργία προγραμματισμένων ψηφιακών νομισμάτων κεντρικων τραπεζών (CBDCs) που είναι ήδη σε εφαρμογή και στη συνέχεια η ύπαρξη ενός ενοποιημένου “καταστίχου” το οποίο θα τα συνδέει δημιουργώντας στην ουσία έναν κεντροποιημένο έλεγχο των ψηφιακών νομισμάτων, δηλαδή ένα παγκόσμιο νόμισμα. Κι έτσι το αφεντικό προσπαθεί να μας εκπαιδεύσει σε μια μαύρη σε κάθε επίπεδο αισθητική που αυτή θα καθορίσει ποιός θα παγιδευτεί στους υλιστικούς του λαβυρίνθους και ποιός θα βαδίσει το δρόμο της Αλήθειας με θάρρος που οδηγεί στην πραγματική ελευθερία, αυτή της ψυχής.

Επικοινωνία: contact@angelokarageorgos.gr


 

 

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

H ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ CAFE COCOON ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ 21/7 "ΤΟ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"

 

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Stop Bullying - Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς.

Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Αν είσαι μαθητής/μαθήτρια ή γονέας μαθητή που βιώνει bullying στο σχολείο, μπες στο https://stop-bullying.gov.gr και κάνε αναφορά. Το σχολείο σου μαζί με μια ομάδα ειδικών θα διαχειριστούν το ζήτημα σου με ασφάλεια, μέχρι να επιλυθεί.

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Η απάτη της ανακύκλωσης πλαστικών - Πλαστικά απόβλητα

 Ανακύκλωση πλαστικού - My Lefkada

 Από το 1950 έως το 2015, περισσότερα από το 90% των πλαστικών αποβλήθηκαν σε χωματερές, αποτεφρώθηκαν ή διέρρευσαν στο περιβάλλον. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Ακεραιότητα του Κλίματος που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, τα πλαστικά απόβλητα βρίσκονται πλέον «στον αέρα που αναπνέουμε, στην τροφή που τρώμε και στο νερό που πίνουμε». Κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε έως και πέντε γραμμάρια πλαστικού ή το ισοδύναμο μιας πιστωτικής κάρτας. Η βιομηχανία πλαστικού προωθεί τα τελευταία χρόνια ως λύση στο πρόβλημα την «προηγμένη ανακύκλωση», η οποία όμως φαντάζει πολύ δύσκολο να βοηθήσει στην ουσιαστική μείωση των περιβαλλοντικών αποβλήτων. Κι αυτό είναι κάτι, που βάσει της έκθεσης, η βιομηχανία το γνωρίζει εδώ και δεκαετίες.   

«Δεν ανακυκλώνονται στην πράξη»

Οι πετροχημικές εταιρείες έχουν εμπλακεί εδώ και δεκαετίες σε εκστρατείες ενημέρωσης, προκειμένου, βάσει της έκθεσης, «να παραπλανήσουν το κοινό σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανακύκλωσης πλαστικού ως λύσης για τα πλαστικά απόβλητα». Αυτές οι προσπάθειες, σύμφωνα με την έκθεση, «εμποδίζουν τη νομοθετική ή κανονιστική δράση που θα αντιμετώπιζε ουσιαστικά τα πλαστικά απόβλητα και τη ρύπανση».

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 99% των χιλιάδων πλαστικών που υπάρχουν, παράγονται από ορυκτά καύσιμα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών, σύμφωνα με την έκθεση, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, δηλαδή να ανακατασκευαστεί σε νέα προϊόντα. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπάρχουν οι επιχειρήσεις που θα αγοράσουν και θα χρησιμοποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά για την κατασκευή νέων προϊόντων. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2021 το ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικών στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι μόλις 5-6%.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 99% των χιλιάδων πλαστικών που υπάρχουν, παράγονται από ορυκτά καύσιμα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών, σύμφωνα με την έκθεση, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, δηλαδή να ανακατασκευαστεί σε νέα προϊόντα. 

Αλλοι τύποι πλαστικού μπορεί σύμφωνα με την έκθεση να είναι τεχνικά ανακυκλώσιμοι, «αλλά δεν ανακυκλώνονται στην πράξη. Για παράδειγμα, πολλά πλαστικά μιας χρήσης αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους πλαστικών πολυμερών καθώς και από άλλα υλικά, όπως χαρτί, μέταλλα ή κόλλες. Είναι πρακτικά ανέφικτο –αν όχι αδύνατο– να διαχωριστούν αυτά τα διαφορετικά συστατικά για ανακύκλωση». Ακόμη όμως και προϊόντα που κατασκευάζονται από έναν μόνο τύπο πλαστικού, συχνά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, επειδή περιλαμβάνουν διαφορετικά χημικά πρόσθετα ή χρωστικές ουσίες. 

«Αναπόφευκτο ταξίδι προς τις χωματερές»

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ακόμη και τα ανακυκλώσιμα πλαστικά, μπορούν να ανακυκλωθούν, μόλις για μία και σπάνια για δύο φορές. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανακύκλωση των πλαστικών «παρέχει μόνο μια σύντομη καθυστέρηση στο αναπόφευκτο ταξίδι τους προς τις χωματερές, τους αποτεφρωτήρες ή το περιβάλλον». 

Επιπλέον, το οικονομικό κόστος παραγωγής ανακυκλωμένου πλαστικού είναι πολύ υψηλότερο από την παραγωγή παρθένου πλαστικού. Σύμφωνα με μελέτη του 2023, την οποία επικαλείται η έκθεση, οι ρητίνες που ανακτώνται από τη μετατροπή του πλαστικού σε πλαστικό μέσω της «προηγμένης ανακύκλωσης», είναι 1,6 φορές ακριβότερες από τις παρθένες ρητίνες. Παράλληλα, μόλις το 1-14% του πλαστικού που επεξεργάζεται μέσω της «προηγμένης ανακύκλωσης» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός νέου πλαστικού προϊόντος. Το υπόλοιπο ποσοστό χρησιμοποιείται «για να τροφοδοτήσει το σύστημα προηγμένης ανακύκλωσης ή μετατρέπεται σε πετρέλαιο ή σε προϊόντα αποβλήτων».   

 Μόλις το 1-14% του πλαστικού που επεξεργάζεται μέσω της «προηγμένης ανακύκλωσης» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός νέου πλαστικού προϊόντος

Ολοι αυτοί οι τεχνικοί και οικονομικοί περιορισμοί ήταν, σύμφωνα με την έκθεση, εις γνώση της βιομηχανίας πλαστικών «για δεκαετίες». Αλλωστε, ο μεγαλύτερος πολέμιος της δημιουργίας αγοράς ανακυκλωμένων πλαστικών ήταν η βιομηχανία πλαστικού, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, οι εταιρείες «είχαν συμφέρον να μην πετύχει, αφού θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη ζήτηση για την κερδοφορία των παρθένων ρητινών τους». Είναι ενδεικτικό ότι το 1963, ο Λόιντ Στούφερ, εκδότης του περιοδικού «Μοντέρνα Πλαστικά», σημείωσε πως η βιομηχανία «γέμισε τους κάδους απορριμμάτων, τις χωματερές και τους αποτεφρωτήρες» με πλαστικά μιας χρήσης.   

«Απλά κάθονται εκεί»

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλαστικών, που οδήγησαν τη βιομηχανία στην εξεύρεση δύο λύσεων: η πρώτη ήταν η υγειονομική ταφή, καθώς όπως υποστηρίχθηκε τότε, τα πλαστικά δεν βιοδιασπώνται, αλλά «απλά κάθονται εκεί». Η βιομηχανία όμως προτίμησε τη δεύτερη λύση, που ήταν η παραγωγή ενέργειας από απόβλητα μέσω της αποτέφρωσης.

Καμία από αυτές τις λύσεις δεν κατόρθωσε να καταπραΰνει τη δημόσια ανησυχία. Κι έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η βιομηχανία υιοθέτησε μια νέα λύση που γνώριζε ότι ήταν ήδη δημοφιλής: την ανακύκλωση. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύθηκε το Ιδρυμα Ανακύκλωσης Πλαστικών (PRF), που προέβη σε επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ της μηχανικής ανακύκλωσης, για την οποία όμως, σύμφωνα με την έκθεση, έπρεπε να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, «χωρίς καμία εγγύηση ότι θα είχαν ποτέ απόδοση». Το κόστος θα το επωμίζονταν οι φορολογούμενοι.

Οι αυξανόμενες αντιδράσεις εξαιτίας της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σύντομα οδήγησαν στην ίδρυση πολυάριθμων εμπορικών ενώσεων πλαστικών. Ο στόχος τους, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν κοινός: «να υπερασπιστούν τη βιομηχανία πλαστικού από περιοριστική νομοθεσία, προωθώντας την ανακύκλωση ως βιώσιμη λύση για τα πλαστικά απόβλητα».

«Το κοινό είχε πειστεί»

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η βιομηχανία, προκειμένου να μετριάσει την αποτυχία από τους μειωμένους δείκτες ανακύκλωσης πλαστικού, προχώρησε σε διαφημιστικές καμπάνιες, όπου μεταξύ άλλων προβάλλονταν προϊόντα που δήθεν μπορούσαν να ανακυκλωθούν, ενώ αυτό ήταν ανέφικτο.

Παράλληλα, η βιομηχανία ανακοίνωσε τότε απευθείας επενδύσεις σε πληθώρα πρωτοβουλιών και εγκαταστάσεων ανακύκλωσης. Τα συγκεκριμένα έργα όμως, σύμφωνα με την έκθεση, «είτε δεν χτίστηκαν ποτέ είτε οι εγκαταστάσεις έκλεισαν ήσυχα, όταν ο κίνδυνος νομοθέτησης είχε περάσει».

Την ίδια περίοδο, έρευνες έδειξαν ότι ένα μεμονωμένο μόλις ποσοστό των πλαστικών ενός νοικοκυριού, μικρότερο του 20%, μπορεί να ανακυκλωθεί μηχανικά με περιβαλλοντικό κέρδος. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση, η επικοινωνιακή εκστρατεία της βιομηχανίας είχε λειτουργήσει καθώς «το κοινό είχε πειστεί ότι τα πλαστικά μπορούσαν να ανακυκλωθούν».

Μια παλιά, «νέα» λύση

Η κατάσταση διατηρήθηκε έτσι έως το 2015, όταν προέκυψε η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μικροπλαστικά και η αυξανόμενη προβολή των πλαστικών στους ωκεανούς. Προκειμένου να ξεπεράσει τη νέα κρίση, η βιομηχανία πλαστικού προώθησε ως νέα λύση την «προηγμένη ανακύκλωση».

Ερευνα που δημοσιεύθηκε το 2020 εντόπισε 37 εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογίες χημικής ανακύκλωσης, οι οποίες κατασκευάστηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μόλις τρεις ήταν σε λειτουργία και καμία δεν παρήγαγε νέο πλαστικό. 

Η «προηγμένη ανακύκλωση», γνωστή και ως «χημική ανακύκλωση», προβαίνει στη διάσπαση του πλαστικού στα βασικά χημικά του στοιχεία, μέσω μιας ποικιλίας διεργασιών. Οι τεχνολογίες αυτές όμως, βάσει της έκθεσης, δεν είναι προηγμένες καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες. Ακόμη χειρότερα, δεν είναι ανακυκλώσιμες, αφού δεν οδηγούν στην κατασκευή νέων πλαστικών προϊόντων.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για Εναλλακτικές Λύσεις στους Αποτεφρωτήρες δημοσίευσε έρευνα το 2020, βάσει της οποίας εντοπίστηκαν 37 εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογίες χημικής ανακύκλωσης, οι οποίες κατασκευάστηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από αυτές, μόλις οι τρεις ήταν σε λειτουργία και καμία δεν παρήγαγε νέο πλαστικό. Αυτή και άλλες παρόμοιες αποδείξεις δεν απέτρεψαν τη βιομηχανία από το να υπερασπίζεται την «προηγμένη ανακύκλωση», ως τη λύση για τα πλαστικά απόβλητα.  

Κάποιες από τις σημαντικότερες εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες πλαστικού στις εγκαταστάσεις χημικής ανακύκλωσης που έχουν κατασκευάσει. Σύμφωνα όμως με την έκθεση, «αυτοί οι στόχοι, όπως οι φιλοδοξίες ανακύκλωσης του παρελθόντος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα επιτευχθούν».

 

πηγή https://www.kathimerini.gr

Εργατικό ατύχημα σε Δήμο – Τούμπαρε γερανοφόρο

 

 

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου στη Νίκαια, όταν ένα γερανοφόρο όχημα ντεραπάρισε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη.

Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Αττικό Νοσοκομείο που εφημέρευε προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να πραγματοποιηθούν προληπτικές εξετάσεις. Τον εργαζόμενο του Δήμου Νίκαια – Ρέντη επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο ο Δήμαρχος Κώστας Μαραγκάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο γερανοφόρο όχημα, είναι ηλικίας περίπου 30 ετών περίπου και κατατάσσεται στα παλαιά οχήματα του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη.


Τα αίτια του ατυχήματος θα προκύψουν από το πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν επιληφθεί τη διερεύνησης του.

Σοβαρά προβλήματα ασφάλειας

Με αφορμή το εργατικό ατύχημα η Συνδικαλιστική Ενωτική Πρωτοβουλία του δήμου Νίκαιας-Α.Ι. Ρέντη, με ανακοίνωση της, σημειώνει:

Το εργατικό ατύχημα που πραγματοποιήθηκε στο Ηλεκτρ/γικό τμήμα την Πέμπτη 18/4 προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου Ηλεκτρολόγου και έφερε στην επιφάνεια τα διαχρονικά προβλήματα της υπηρεσίας τα οποία έχουμε επισημάνει με δεκάδες παρεμβάσεις και έγγραφα προς την διοίκηση του δήμου.

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ δήμου Νίκαιας-Α.Ι. Ρέντη εύχεται στον συνάδελφο καλή ανάρρωση και ελπίζουμε να γυρίσει το γρηγορότερο δυνατόν υγιής στην οικογένεια του και στα καθήκοντα του . Η σκέψη μας αυτή την στιγμή βρίσκεται στον συνάδελφο και στεκόμαστε αλληλέγγυοι αυτές τις δύσκολες ώρες .

Κατά την άποψη της παράταξης το σοβαρό ατύχημα δεν ήταν “έκπληξη”, ούτε θα το κατατάξουμε στην “κακιά την ώρα”…

Έκπληξη μπορεί να νιώσουν μονάχα όσοι δεν έχουν ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα της Υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού , και θεωρούν τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας μια αφηρημένη συζήτηση.

Από το 2019 η Σ.Ε.Π. έχει στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων την ανανέωση του απαρχαιωμένου στόλου οχημάτων του τμήματος, ζητά την συνολική αντικατάσταση των απαρχαιωμένων οχημάτων έργου , και έχει καταθέσει εγγράφως στην διοίκηση τα πραγματικά προβλήματα δίχως καμία ανταπόκριση . ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ .

Τον Απρίλη μάλιστα του 2021 έπειτα από την πίεση που ασκήσαμε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συλλόγου με την δημοτική αρχή ( η κατάσταση ήταν ήδη οριακή ) , με αποτέλεσμα η διοίκηση να δεσμευτεί εγγράφως ότι εντός 6μηνου θα προχωρήσει στην αγορά 2 νέων γερανοφόρων οχημάτων τηλεσκοπικού τύπου και 3 ελαφρών Ι.Χ. οχημάτων . Στην υπηρεσία παραδόθηκε “μετά κόπων και βασάνων” ένα καινούργιο γερανοφόρο όχημα δίχως να υπάρξει κάποια ενημέρωση για τα υπόλοιπα οχήματα…

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ με σταθερότητα στις απόψεις της και με αδιαπραγμάτευτη στάση στα ζητήματα ασφαλείας θα πράξει τα δέοντα ώστε να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο Ηλεκτρ/γικό Τμήμα , και ταυτόχρονα να αναδείξει τις παθογένειες και τα χρόνια προβλήματα που δημιούργησαν το τραγικό εργατικό ατύχημα . Δυστυχώς τα εργατικά ατυχήματα έχουν πυκνώσει επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες του δήμου . Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα δύο εργατικά ατυχήματα που προκλήθηκαν στην Υπηρεσία Καθαριότητας την προηγούμενη 5ετία που κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν “κάτω από το χαλί” για να μην θιχτεί η προηγούμενη διοίκηση…

Συνάδελφοι -σες , θα περιμέναμε ότι κλιμάκιο της διοίκησης του δήμου θα είχε την ευθιξία να επισκεφθεί σήμερα ( μια ημέρα μετά το συμβάν) το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων ώστε να τονώσει το ηθικό των συναδέλφων που είναι σοκαρισμένοι από το ατύχημα , να συζητήσει μαζί τους , και να δείξει ενδιαφέρον για την διαμόρφωση των απαιτούμενων συνθηκών που θα βάλουν τελεία στα σημερινά προβλήματα…Δυστυχώς έλαμψαν δια της απουσίας τους και τους λόγους τους γνωρίζουν οι ίδιοι …

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε καταγγείλει την προσχηματική- πελατειακού τύπου-διαδικασία σύνταξης της μελέτης των Μέσων Ατομικής Προστασίας με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια τα Μέσα Ατομικής Προστασίας να αποδίδονται σε χρήματα….

 

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της για την προστασία των εργαζομένων . Στον δικό μας αξιακό κώδικα δεν χωρούν “εκπτώσεις” σε ότι αφορά την προστασία των συναδέλφων , ούτε υπάρχει χώρος για φτηνές δικαιολογίες υποστήριξης στις εκάστοτε διοικήσεις . Καλούμε την νέα διοίκηση Μαραγκάκη να προσέλθει άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου για διαβούλευση με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές οι οποίοι είναι οι συνάδελφοι που ΜΟΧΘΟΥΝ και ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ και είναι οι μοναδικοί που έχουν άποψη για τα πραγματικά προβλήματα στους χώρους εργασίας.

Υ.Γ. 1 Διαπιστώσαμε ότι η εργοδοτική πλειοψηφία του Συλλόγου αρκέστηκε να αναφέρει ότι “λήφθηκαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για το εργατικό ατύχημα”…ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΡΑΓΕ;

Υ.Γ.2 Πως είναι δυνατόν να αναφέρεται ότι τηρήθηκαν όλα τα “προβλεπόμενα μέτρα” από την στιγμή που στον τόπο του εργατικού ατυχήματος η διοίκηση του δήμου και η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου δεν κάλεσαν την Αστυνομία , το ανακριτικό της Πυροσβεστικής και τον Τεχνικό Ασφαλείας του δήμου για την περιγραφή του γεγονότος;

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-Α.Ι. ΡΕΝΤΗ


πηγή https://www.aftodioikisi.gr