Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΟΤΑ – Δημόσιο: Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους ενόψει καύσωνα

Το Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ, τονίζει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, για λόγους προστασίας της υγείας μας  στη διάρκεια της εργασίας θα πρέπει να απαιτούμε να  εφαρμόζονται  τα παρακάτω:
  1. Όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 36 βαθμούς  ΔΕΝ εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Η εργασία μας σταματά στις 11 π. μ.
  2. Όταν η θερμοκρασία αγγίζει  τους 38 βαθμούς, ιδιαίτερα μεταξύ 11-4 μ . μ ,  η εργασία πρέπει να σταματά  και ε κλειστούς χώρους. Αποκομιδή απορριμμάτων ΔΕΝ γίνεται την ώρα αυτή.
  3. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζονται οι συνάδελφοι οι οποίοι εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω των προβλημάτων υγείας, όπως: καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια,  ζαχαρώδη διαβήτη, άλλα νοσήματα, γυναίκες σε περίοδο  εγκυμοσύνης.
  4. Εργασίες που δεν είναι εύκολο να ανασταλούν όπως καθαρισμός λαϊκών αγορών, ταφές- εκταφές, η υπηρεσία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διατίθεται δροσερό νερό στους εργαζόμενους.
  5. Οι Δήμοι, ως εργοδότες  είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν  ώστε να  κλιματίζονται όλοι οι στεγαζόμενοι  χώροι . Έχουν την ευθύνη σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας να παίρνουν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με βάση και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, για την ουσιαστική διασφάλιση της υγείας και προστασίας των εργαζομένων κατά τις μέρες υψηλού κινδύνου.
Τι προβλέπεται για το Δημόσιο
Παράλληλα σε ΕΓΚΥΚΛΙΟ του 2017 της τότε υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη προβλέπεται ότι:
θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αναφέρονται στην αριθμ. πρωτ. ΔΙΑΔΠ/20.7.2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου μας, ήτοι:
Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα  Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.  Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Έγκυοι


Β) Σε κάθε περίπτωση οι οικείοι προϊστάμενοι μπορούν  να επιτρέπουν την αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Επαγγελματίας πρόεδρος

 Επαγγελματίας πρόεδρος
Ο περιφερειάρχης Αττικής φαίνεται πως έχει την αλάνθαστη συνταγή της νίκης απέναντι σε κάθε αντίπαλο· αυτοπροβολή, λαϊκισμός, συνθηματολογία, αποποίηση ευθυνών και συνεχείς ελιγμοί μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς χρίζουν τον Γιώργο Πατούλη... ισόβιο πρόεδρο, όπου υπάρχει προεδρική καρέκλα (αρκεί η καρέκλα αυτή να είναι υπερπολυτελής).
Στο βιβλίο «Ο Μακιαβέλι δήμαρχος», ο συγγραφέας του, Ιούλιος Αύγουστος (ψευδώνυμο), παρακολουθεί την πορεία ενός υποψηφίου μέχρι την εκλογή του. Ο αναγνώστης του βιβλίου θα διαβάσει από το πώς οργανώνεται μια προεκλογική εκστρατεία έως και πώς πρέπει να επιπλωθεί το γραφείο ενός δημάρχου.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2002. Περίπου 20 χρόνια μετά, φερέλπιδες πολιτικοί πιθανόν να προτιμήσουν να μελετήσουν τη «σχολή Πατούλη», για την οποία πρωτεύοντα ρόλο δεν έχει η πολιτική συνέπεια, αλλά η συνεπής αυτοπροβολή, η φωτογραφική υπερ-έκθεση συνοδεία «διαρροών», οι εξαγγελίες-συνθήματα, οι ευθύνες (πάντα) των άλλων, ο άκρατος λαϊκισμός. Οσον αφορά την επίπλωση, δεν μπορεί να είναι τίποτε λιγότερο από καναπέδες Τσέστερφιλντ (έστω και πληρωμένους με τους φόρους του λαού…).
Οπως και να ’χει, αυτή η «σχολή» δεν έχει παρά μόνο εκλογικές νίκες. Ο σημερινός περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, γεννηθείς το 1961 και μεγαλωμένος μέσα στη φτώχεια, μπορεί να υπερηφανευτεί ότι λίγο πριν συμπληρώσει 60 χρόνια ζωής δεν έχει ακόμη γνωρίσει τον αντίπαλο που θα τον οδηγήσει σε ήττα. Μπορεί να υπερηφανευτεί επίσης για τις πολλαπλές προεδρικές ιδιότητες που φέρει. Ξεκίνησε άλλωστε ως πρόεδρος τη συνδικαλιστική του δράση.
Ως ειδικευόμενος γιατρός (ορθοπεδικός-χειρουργός), ιδρύει τον Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, στον οποίο διατελεί πρόεδρος μεταξύ 1995 και 1998. Συνάδελφοί του τού πιστώνουν ότι «δίνει φωνή στους γιατρούς που δεν είχαν φωνή» με την εκλογή του στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΑ το 1996. Ιδρύει (και προεδρεύει φυσικά) δικό του πανελλήνιο σύλλογο ιατρών, όπως και την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών (ΕΕΛΙΑ), όπου σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος. Από το 2011 έως σήμερα εκλέγεται πρόεδρος του ΙΣΑ.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινά την πορεία του το 1998, οπότε εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Πεύκης. Αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου δημοτικού συμβουλίου επί διοίκησης Π. Καμάρα, ώσπου το 2006 «μετακομίζει» στο Μαρούσι και διεκδικεί πρώτη φορά το αξίωμα του δημάρχου. Μοναδική του σχέση τότε με το Μαρούσι ήταν το ιατρείο του, υποστηρίζουν οι περισσότεροι.
Εντοπίζει και σπεύδει να εκμεταλλευτεί το κενό που θα άφηνε πίσω του ο τότε δήμαρχος Αμαρουσίου, Π. Τζανίκος, μετά τη φθορά των διοικήσεών του, θυμούνται τοπικές πηγές. Ο Γ. Πατούλης συσπειρώνει τον χώρο της Δεξιάς μέσω του μηχανισμού τής –κραταιάς τότε– Ν.Δ., αξιοποιώντας ταυτόχρονα την απήχησή του στα ιατρικά σωματεία. Εκλέγεται δήμαρχος Αμαρουσίου για τρεις θητείες.
Το 2014 διεκδικεί την ΚΕΔΕ. Αεικίνητος, οργώνει την Ελλάδα και δεσμεύεται κυρίως σε μικρούς Δήμους για την επίλυση των προβλημάτων τους. Φροντίζει για την αυτοπροβολή του ώς το τελευταίο δευτερόλεπτο: η υποδοχή των εκλεκτόρων στην αίθουσα ψηφοφορίας της ΚΕΔΕ γίνεται με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αμαρυσία» που έχει μια επιβλητική φωτογραφία του και τον πηχυαίο τίτλο «Φαβορί».
Προεδρεύει στην ΚΕΔΕ μέχρι το 2019. Η πλειονότητα των αιρετών τού χρεώνει ότι επί θητείας του «η αυτοδιοίκηση δέχτηκε την μία ήττα μετά την άλλη» και ότι ο ίδιος αναλώθηκε σε «δεξιώσεις και δημόσιες σχέσεις». Στα μέσα της θητείας του «κλειδώνει» τον επόμενο στόχο του: τον Δήμο Αθηναίων.
Η υποψηφιότητά του ουδέποτε ανακοινώθηκε επισήμως. Φρόντιζε όμως να φωτογραφίζεται με φόντο την Ακρόπολη και να συντηρεί σχετικές «πληροφορίες». Σε πρώιμο χρόνο ιδρύει τον όμιλο-πρόπλασμα δημοτικής παράταξης «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» (στον οποίο, βέβαια, προεδρεύει). Δεν διστάζει μάλιστα στην κοπή πίτας του ομίλου να επιτεθεί στον «πορφυρογέννητο», όπως τον χαρακτήρισε, Κ. Μπακογιάννη. Η φιλοδοξία του όμως συνθλίβεται από τους κομματικούς σχεδιασμούς. Η Ν.Δ. τού ανάβει «πράσινο φως» μόνο για την Περιφέρεια Αττικής. Η δε τοποθέτησή του στη θέση του αντιπροέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, υπό τον Απ. Τζιτζικώστα, ερμηνεύεται από ορισμένους ως κίνηση ταπείνωσής του.
Οσοι γνωρίζουν τον Γ. Πατούλη επιβεβαιώνουν ότι δεν κρύβονται οι βλέψεις του για κάτι μεγαλύτερο από το αξίωμα του περιφερειάρχη. Η μέχρι σήμερα πορεία του δείχνει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να εξυπηρετήσει προσωπικούς σχεδιασμούς. Οταν η αντιπολίτευση του Αμαρουσίου τον κατηγορούσε για την απώλεια 1,5 εκατ. ευρώ από το φιάσκο της ελεγχόμενης στάθμευσης, ο Γ. Πατούλης «χρέωσε» το φέσι στον Κυρ. Μητσοτάκη που ως υπουργός κατάργησε τη δημοτική αστυνομία.
Οταν διεκδικούσε το κομματικό «χρίσμα» για τον Δήμο Αθηναίων, δεν δίστασε να… στρίψει ακροδεξιά στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Οταν επιδίωξε να αφαιρέσει αρμοδιότητες από το περιφερειακό συμβούλιο, δεν δίστασε να συνεργαστεί με τους υπόδικους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Ενώ επί Ρένας Δούρου διεκδικούσε για τους δήμους την προεδρία στον ΕΔΣΝΑ (φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής), ως περιφερειάρχης διόρισε πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη του και απαξίωσε τους δήμους. Ακόμη και εάν σκοντάψει σε έναν βράχο από τις ίδιες του τις αντιφάσεις, ο Γ. Πατούλης θα σηκωθεί και θα συνεχίσει τον δρόμο του, σαν να μη συνέβη τίποτα…

Γιατί τον επιλέξαμε

Η περασμένη εβδομάδα ανήκε στον περιφερειάρχη Αττικής. Αφενός συγκέντρωσε τα «πυρά» των δημάρχων της Αττικής για τη νέα τιμολόγηση των απορριμμάτων, αφετέρου ενεπλάκη το όνομά του σε έγγραφα του FBI για το σκάνδαλο Novartis.

Δήμος Αμαρουσίου: Στη Δικαιοσύνη καλούνται μέλη των διοικήσεων Πατούλη, Τζανίκου

 
Όσους διατέλεσαν μέλη της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου (ΔΕΑΔΑ) την περίοδο 2004 -2014 καλεί, να καταθέσουν ο Πταισματοδίκης του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόσκληση είναι κατεπείγουσα λόγω κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων τα οποία περιγράφονται σε δικογραφία 600 σελίδων!

Να σημειωθεί ότι την περίοδο στην οποία αναφέρεται η δικογραφία, ήταν δήμαρχοι Αμαρουσίου ο Παναγιώτης Τζανίκος και ο σημερινός περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, συνεργάτες των οποίων ήταν στην πλειοψηφία τους, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΑΔΑ, που καλεί ο Πταισματοδίκης.


Η υπόθεση των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων και του ίδιου του δήμου Αμαρουσίου είναι παλιά.  Υπενθυμίζεται ότι το 2015 με απόφαση των τότε υπουργών Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη και Δ. Μάρδα ο δήμος Αμαρουσίου προχώρησε σε ρύθμιση χρεών 56 εκατ. ευρώ (24,3 εκατ. προς το Ελληνικό Δημόσιο και 32. εκατ. προς το υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Αμαρουσίου) πληρώνοντας μηνιαίως 28.316,69 ευρώ, σε 1.991 μήνες, δηλαδή σε 165 χρόνια!

πηγή https://www.aftodioikisi.gr

Δ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ :ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 Καταγγελία για επίθεση αντιδημάρχου στον πρόεδρο των εργαζομένων του Δήμου
Σε σοβαρή καταγγελία προχωρά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενωμένο Μαρούσι» Σπύρος Μπόγδανος, αναφέροντας ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας υβριστικής επίθεσης και απόπειρας βιαιοπραγίας από τον αντιδήμαρχο Στέφανο Τσιπουράκη προς τον πρόεδρο του Σωματείου
Εργαζομένων του Δήμου Νίκο Καλλιμάνη!

 Όπως αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος, το περιστατικό συνέβη στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψης και ενημέρωσης του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και των συνεργατών του στο αμαξοστάσιο του Δήμου.
Η ανακοίνωση/καταγγελία του Σπ. Μπόγδανου έχει ως εξής:

«Με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Δευτέρα 20/7/2020 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στα εξωτερικά Συνεργεία (καθαριότητας και πρασίνου) του Δήμου Αμαρουσίου στην οδό Αμ. Χαλανδρίου 41 και στα οποία έγινα μάρτυρας μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης του Αντιδημάρχου Πρασίνου κ. Τσιπουράκη στον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου κ. Καλλιμάνη, δηλώνω τα εξής:

Σκοπός της επίσκεψης μου ήταν να πληροφορηθώ τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του χώρου αλλά και αν έχουν παραληφθεί τα 1350 ΚΙΤ αντισηπτικών για τα οποία εδώ και αρκετό καιρό είχα καταθέσει σχετικό ερώτημα στο Δημοτικό συμβούλιο.

Με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου κ. Καλλιμάνη Νικόλαο είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τα πολλά και χρόνια προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους. Εξάλλου, οφείλουμε ως αιρετοί να είμαστε δίπλα τους και να αφουγκραζόμαστε προβλήματα ή παραλείψεις και να αναζητούμε τρόπους επίλυσής τους προκειμένου να μπορούν να παρέχουν στους πολίτες ποσοτικές και ποιοτικές εργασίες προς όφελος των Δημοτών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο χώρο προσήλθε ο Δήμαρχος με τους Αντιδημάρχους κ.κ Ρώτα, Κατσιγιάννη, Τσιπουράκη, οι οποίοι με πληροφόρησαν ότι η επίσκεψή τους στο αμαξοστάσιο αφορούσε την εξεύρεση τρόπου αναβάθμισης του καθώς και φύλαξης του επιχειρησιακού υλικού του Δήμου. Κάποια στιγμή με κάλεσε εργαζομενος να προσέλθω στο χώρο επισκευής οχημάτων. Εκεί παρουσία εργαζομένων, ο Πρόεδρος του Σωματείου και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος είχαν σοβαρή λεκτική λογομαχία ενώ μόλις ο Αντιδήμαρχος αντιλήφθηκε την παρουσία μου με κάλεσε να παραστώ σε συνάντηση που θέλει να πραγματοποιήσει με το Σωματείο. Απάντησα αρνητικά και αποχώρησα .

Στη συνέχεια, μετέβη στο χώρο που διαθέτει ο Δήμος στην υπηρεσία πρασίνου προκειμένου να ενημερωθώ για το εάν η αποθήκευση καυσίμων σε πλαστικά 20λιτρα μπιτόνια έχει την έγκριση του Τεχνικού Ασφάλειας και όλων των αρμοδίων. Παρουσία και του Αντιδημάρχου πρασίνου ο οποίος σε λίγα λεπτά έφτασε έξω από την προκατ αίθουσα της υπηρεσίας του γνωστοποίησα αίτημά μου για την άμεση απομάκρυνση των αποθηκευμένων καυσίμων (σ.σ βενζίνη για τα μηχανήματα πρασίνου) και κατά την αποχώρησή του μου απάντησε ότι αυτό είναι δουλειά του Τεχνικού Ασφάλειας.

Λίγα λεπτά αργότερα, και ενώ συνομιλούσα με υπάλληλο του πρασίνου, έγινα μάρτυρας μιας χυδαίας σε εκφράσεις και ήθους επίθεση του Αντιδημάρχου Πρασίνου κ. Τσιπουράκη προς τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Καλλιμάνη, σχετικά με έγγραφο του Σωματείου που ο τελευταίος είχε καταθέσει στο Δήμο Αμαρουσίου με αναφορές για εργατικό ατύχημα που είχε συμβεί, για έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους του πρασίνου, για τις απαράδεκτες συνθήκες στο χώρο, όπου εργαζόμενοι απασχολούνται στις αποθήκες των εύφλεκτων υλικών (όπως διαπίστωσα και ο ίδιος στις 20/7/2020) αλλά και για άδειες που ζητήθηκαν και δεν δόθηκαν. Μάλιστα, το έγγραφο αυτό είχε γίνει αφορμή για αντιπαραθέσεις σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ Δημοτικών συμβούλων και του Αντιδημάρχου Πρασίνου .

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, κ. Τσιπουράκης, ενώπιον μου και των εργαζομένων , αποκάλεσε τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Καλλιμάνη, «ψεύτη», «ανίκανο να εκπροσωπεί τους συναδέλφους», ενώ του απηύθυνε και άλλες βαριές κουβέντες που μου είναι αδύνατον να επαναλάβω σε αυτήν την ανακοίνωση αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω οπουδήποτε, εφόσον χρειαστεί.

Μάλιστα, ο κ. Τσιπουράκης απείλησε ότι για όλες τις εργασιακές καταγγελίες θα προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον του Σωματείου και του κ. Καλλιμάνη, προφανώς για να φιμώσει τους εργαζομένους, ενώ το αποκορύφωμα της επίθεσης ήταν ότι ο αντιδήμαρχος κινήθηκε προς το μέρος του Προέδρου του Σωματείου εργαζομένων ,σηκώνοντας απειλητικά το χέρι, για να τον χτυπήσει, πράγμα που όμως τελικά δεν έπραξε. Αυτά τα είδα και τα άκουσα ο ίδιος.

Καταδικάζω την απαράδεκτη, βίαιη συμπεριφορά του αντιδημάρχου πρασίνου κ. Τσιπουράκη και δηλώνω ότι θα στηρίξω το σωματείο εργαζομένων και τον κ. Καλλιμάνη προσωπικά σε κάθε προσπάθειά τους να προστατευθούν από τέτοιου είδους αχαρακτήριστες ενέργειες. Καταδικάζω πλήρως τα περιστατικά στα οποία έτυχε να είμαι «παρών». Καταδικάζω κάθε μορφή βίας αλλά και κάθε πρακτική φίμωσης των εργαζομένων.
 Με απειλές και βρισιές ο Δήμος Αμαρουσίου δεν θα κερδίσει τίποτα, παρά μονάχα την πλήρη απαξίωση των ανθρώπων που μοχθούν καθημερινά και εργάζονται με αγάπη για την πόλη μας».

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΙΞΙΡΙΟ



 Σε ένα σενάριο μιας πανδημίας, η μοναδική σωτηρία μέσα στον μεγάλο τρόμο είναι η θεραπεία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι προστάτες μας κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς παντού για να το προσφέρουν σε όλους και ήδη μας παρουσιάζουν ότι έχουν κάνει σπουδαία βήματα.

 Την ίδια στιγμή πακέτο με το εμβόλιο πάνε και διάφορες νέες τεχνολογικές μέθοδοι καταγραφής στοιχείων, όπως οι βιομετρικές ταυτότητες, το ψηφιακό ιστορικό εμβολίων, οι πληρωμές άνευ μετρητών κλπ που αρχίζουν ήδη να δοκιμάζονται. Ταυτόχρονα η τρέλα με τις μάσκες συνεχίζεται παγκοσμίως.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Συγκλονιστική επιστολή για τη συμφορά στο Μάτι: «Τι είναι η 23η Ιουλίου»

 
Η Ευαγγελία Νικολοπούλου, που έχασε τη μητέρα της στη φωτιά στο Μάτι, συγκλονίζει με την επιστολή της δύο χρόνια μετά τη συμφορά στο Μάτι που «πήρε μαζί της» 102 ψυχές
Σκέψεις που συγκλονίζουν και προκαλούν συγκίνηση και ανατριχίλα περιλαμβάνει η ανοικτή επιστολή της κόρης της 59χρονης, Βασιλείας (Βίκυς) Μαυρίδου, που έχασε τη ζωή της στο Μάτι εκείνο το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018. Εδώ και δύο χρόνια η Ευαγγελία (Εύα) Νικολοπούλου είναι βυθισμένη στις σκέψεις και στα «γιατί», στις τύψεις αλλά και στο τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε εκείνες τις ζοφερές στιγμές που χάθηκαν 102 ψυχές. Εκείνη τη στιγμή που τραυματίστηκαν εκατοντάδες ακόμη, εκείνη τη στιγμή που η χώρα βυθίστηκε στο πένθος από την εθνική τραγωδία.
«Η 23η Ιουλίου είναι ημέρα ντροπής για την Ελλάδα, όχι μόνο ημέρα πένθους. Και καλό θα ήταν οι απανταχού νεράιδες να το θυμούνται για πάντα αυτό…», γράφει, μεταξύ άλλων, και περιγράφει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες πώς «χάθηκε» η μητέρα της ενώ βρισκόταν μερικά βήματα από τη σωτηρία.

Με τον τίτλο «Τι είναι η 23η Ιουλίου» αναφέρει στην επιστολή της:

Λίγες μέρες πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της 23ης Ιουλίου 2018 θα πρέπει στη σκέψη όλων νομίζω να έρθει αυτή η ανάμνηση. Όμως γιατί; Τι είναι στ’ αλήθεια η 23η Ιουλίου;

Είναι η μέρα που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο σχεδόν 100 άνθρωποι, που σημαδεύτηκαν για μια ζωή περίπου 60 και έλαβαν θανάσιμα πλήγματα που τους έκαναν να καταλήξουν λίγο αργότερα σχεδόν 10.  Είναι η μέρα που μάθαμε όσοι βρεθήκαμε στο Μάτι πώς μυρίζει η καμένη ανθρώπινη σάρκα και πώς μοιάζουν οι απανθρακωμένοι άνθρωποι. Είναι η μέρα που ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες, που μάνες έχασαν παιδιά και παιδιά μανάδες. Είναι η μέρα που τα ουρλιαχτά σκέπασαν τον αέρα και ενώθηκαν με το μαύρο του καπνού κάνοντας το θάνατο να μοιάζει λύτρωση…

Φωτιά στο Μάτι
Είναι η μέρα που μάθαμε πως ένα φυσικό φαινόμενο όπως ο πολύ δυνατός αέρας όταν συνδυαστεί με μια επιπόλαιη και ανεύθυνη ανθρώπινη πράξη όπως η καύση κλαδιών μπορεί να αφεθεί να γίνει θανατηφόρο, ανελέητο, φρικιαστικό. Είναι η μέρα που μάθαμε ότι για το κράτος η ανθρώπινη ζωή αποκτά αξία την ώρα που πρέπει να παραγγείλει σάκους για τις σωρούς,  να αδειάσει κρεβάτια για τους εγκαυματίες και να επιστρατεύσει ιατροδικαστές για τις νεκροψίες.

Είναι η μέρα που μάθαμε ότι η εγκληματική ανικανότητα και η εξίσου εγκληματική ανεπάρκεια μπορούν να σκοτώσουν και να σημαδέψουν ζωές. Η μέρα που μάθαμε ότι και μια ανάσα από την Αθήνα και ένα βήμα από τη θάλασσα μπορεί μια πυρκαγιά να προκαλέσει βιβλική καταστροφή. Η μέρα που μάθαμε ότι στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία ή δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά ή γνωρίζει και καλύπτει με όποιο κόστος. Που μάθαμε ότι και μπροστά στο θάνατο δεν δικαιούμαστε έγκαιρη ενημέρωση ούτε έγκαιρη διάσωση, ούτε καν με τη μορφή ελεημοσύνης από αυτό το κράτος.

Είναι η μέρα που και τα μαθηματικά πήραν άλλη αξία ανάμεσα στα απανθρακωμένα αυτοκίνητα, στα καμένα σπίτια και στα μονοπάτια, η μέρα που τα δάκρυα και οι κραυγές δεν μπορούσαν να εκφράσουν τα συναισθήματα…
Είναι όμως και η μέρα που ξεκίνησε το παραμύθι... Ο δράκος, τα αυθαίρετα. Τα θύματα οι νεκροί, οι εγκαυματίες και οι λοιποί ταλαιπωρημένοι. Η νεράιδα το κράτος που έρχεται να διορθώσει τα κακώς κείμενα για να μην υπάρξουν ποτέ ξανά άλλα θύματα.
Τι κι αν ο δράκος δεν είναι παρά νομιμοποιημένα εκτός σχεδίου πόλεως κτίσματα που χρονολογούνται στην πλειοψηφία τους από τη δεκαετία του ‘60 και μάντρες που ως επί το πλείστον προστάτευαν τους ανθρώπους από το γκρεμό μιας και το Μάτι δεν έχει και δεν είχε ποτέ αμμουδιά και απλωτές παραλίες αλλά βραχώδεις απότομες ακτές.

Τι κι αν τα θύματα που κατοικούσαν στα σπίτια τους στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Βουτζά, σπίτια που στην πλειοψηφία τους φτιάχτηκαν με αίμα, που δεν αποτελούσαν μόνο πολυτελή εξοχικά αλλά κατά κύριο λόγο κύριες και μοναδικές κατοικίες, φώναζαν επί δεκαετίες για την ένταξη της περιοχής τους στο σχέδιο πόλης, εξαγόραζαν τις ιδιοκτησίες τους κάθε τόσο, πλήρωναν ΕΝΦΙΑ και τα ενέταξαν στο Κτηματολόγιο. Κι όσοι δεν ανήκαν στους κατοίκους είχαν την ατυχία να παραθερίζουν σε ένα πανέμορφο κοντινό στην Αθήνα παραθαλάσσιο μέρος. Και οι υπόλοιποι ήταν διερχόμενοι που η Αστυνομία όταν αποφάσισε να κλείσει την οδό Μαραθώνος για λόγους ασφαλείας χωρίς όμως να κλείσει και την οδό Ποσειδώνος (παραλιακή οδό του Ματιού) στην κατεύθυνση προς Νέα Μάκρη και Μαραθώνα τους έστειλε απευθείας στην κόλαση χωρίς εισιτήριο επιστροφής…

Τι κι αν η νεράιδα εκείνη την ημέρα και ως την επόμενη νωρίς το πρωί υπήρξε απολύτως απούσα. Ποτέ δεν ειδοποίησε, δεν έδιωξε, δεν έριξε λίγο νεράκι, δεν έσπευσε να σώσει όσους κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα. Τι κι αν τις επόμενες ημέρες έδωσε τα στοιχειώδη κι αυτά με ταλαιπωρία. Τι κι αν από νωρίς φρόντισε να τονίσει ότι βασικά τα ίδια τα θύματα φταίνε που βρίσκονταν εκεί μαζί με την κλιματική αλλαγή που προκαλεί έντονα φυσικά φαινόμενα. Τι κι αν προσπάθησε με κάθε τρόπο να στοιχειοθετήσει την πλημμεληματική αμέλεια των αρχών εκείνη τη βραδιά. Τι κι αν υποσχέθηκε πράγματα που ποτέ δεν έκανε. Τι κι αν άλλαξε φόρεμα κι από ροζ έγινε η γαλάζια καλή νεράιδα της Σταχτοπούτας… Τότε μέτρησε τα χρήματα και είδε πως τα λεφτά  της ανοικοδόμησης του Ματιού είναι πολλά. Σκέφτηκε λοιπόν πως για να τα δώσει στους σωστούς πρίγκιπες του παραμυθιού πρέπει να αφορούν δημόσια έργα. Τότε η κολοκύθα μεταμορφώθηκε σε Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και ο δρόμος για το χορό επενδύθηκε με νέα επιχειρήματα υπέρ του κακού πολεοδομικού καθεστώτος που προκάλεσε ανείπωτο πόνο… Παράλληλα, φρόντισε ό,τι και η ροζ: το συμβάν πρέπει να υποβιβαστεί αφενός γιατί δεν πρέπει να θιγούν υψηλά ιστάμενοι, γιατί δανεικά είναι αυτά, αφετέρου γιατί τα χρήματα που θα κληθεί το Δημόσιο να καταβάλλει ως αποζημίωση για τους νεκρούς είναι πάρα πολλά…

Και η νεράιδα πήρε το μαγικό της ραβδάκι, τους ερανικούς λογαριασμούς στους οποίους τότε οι Έλληνες προσέφεραν από το υστέρημά τους συγκλονισμένοι στους πυρόπληκτους, το κούνησε, αποφάσισε με τη βούλα να το κατακλέψει, χρησιμοποιώντας μέρος του για το πράσινο ταμείο, και ότι μείνει ίσως κάποια στιγμή, μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από εκείνη τη μαύρη Δευτέρα, να το μοιράσει στους ταλαίπωρους που εντωμεταξύ θα χορεύουν στο χορό του χωροταξικού στο ρυθμό του μεγάλου παραλιακού, των ποδηλατοδρόμων και του πάρκου μνήμης…

Στο τέλος η 23η Ιουλίου άφησε 102 και πλέον νεκρούς, περίπου 60 εγκαυματίες και εκατοντάδες απεγκλωβισμένους σώους στο σώμα αλλά τραυματισμένους για πάντα στην ψυχή, κατεστραμμένες αναμνήσεις, ζωές και περιουσίες σε Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι και Νέο Βουτζά. Όχι, δεν ήταν ήρωες όλοι αυτοί. Μαρτύρησαν ναι, βασανίστηκαν ναι, δεν τους ρώτησε κανείς όμως αν ήθελαν να πέσουν σε μια μάχη για να γίνει το Μάτι καλύτερο. Ηρωίδα ήταν η μάνα που άφησε πίσω της νεκρό το ένα της παιδί για να σώσει το άλλο, ο παππούς που σκέπασε με το σώμα του τα εγγόνια του για να τα γλιτώσει, οι ψαράδες που απεγκλώβιζαν κόσμο με τις βάρκες τους από τις παραλίες, οι πολίτες που βοηθούσαν τον κόσμο να φτάσει στις παραλίες και αυτοί που με κίνδυνο της ζωής τους μετέφεραν μέσα από τη φωτιά εγκλωβισμένους στη Ραφήνα. Κι αυτοί ακόμα, δεν αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο Μάτι…

Δεν οφείλουμε όμως τελικά σε όλα τα θύματα ένα καλύτερο μέρος; Η απάντηση είναι απλή και κατηγορηματική. Τους οφείλουμε κατ’ αρχήν Δικαίωση. Οφείλεται σε όλους όσους βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και το Νέο Βουτζά αλλά κυρίως στους νεκρούς και τους εγκαυματίες η αλήθεια και η παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων, ηθικών και μη αυτουργών, υπευθύνων που έδωσαν λάθος ή δεν έδωσαν καθόλου εντολές. Κι αν ο δρόμος για το νέο και καλύτερο μέρος περνά μέσα από τη διαστρέβλωση της αλήθειας και την συγκάλυψη κάθε είδους ευθυνών τότε όχι, δεν πρέπει να τους το δώσουμε αυτό το νέο, πρότυπο Μάτι. Το μόνο που χρειαζόμαστε και πρέπει να απαιτούμε όλοι μας είναι η Δικαίωση!

Το παραμύθι αυτό δεν μπορεί δυστυχώς να έχει καλό τέλος, δεν πρέπει. Η διανομή των ρόλων είναι λάθος και το σενάριο δεν έχει παρά στίγματα αλήθειας. Άλλωστε το καλύτερο ψέμα είναι αυτό που βασίζεται σε μια μικρή αλήθεια…
Η 23η Ιουλίου είναι ημέρα ντροπής για την Ελλάδα, όχι μόνο ημέρα πένθους. Και καλό θα ήταν οι απανταχού νεράιδες να το θυμούνται για πάντα αυτό…

Υ.Γ. Εκείνη την τραγική Δευτέρα η μητέρα μου, Βασιλεία (Βίκυ) Μαυρίδου, σε ηλικία 59 ετών, μόνιμη κάτοικος Ματιού, παρακολουθούσε τον καπνό από το σπίτι της που βρίσκεται, ολοσχερώς κατεστραμμένο σήμερα, στην οδό Περικλέους 7, στο φαρδύτερο σημείο του φαρδύτερου δρόμου του Ματιού. Κανείς δεν μιλούσε για φωτιά προς το Μάτι, ούτε καν για το Βουτζά, ο καπνός ήταν πολύς, μάθαιναν όμως πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς την Καλλιτεχνούπολη. Όταν οι καύτρες άρχισαν να πέφτουν πάνω της και ο αέρας μαύριζε επικίνδυνα αποφάσισε πως δεν έχει νόημα πια να καταβρέχει το σπίτι της αλλά πρέπει να το εγκαταλείψει. Μπήκε στο αυτοκίνητο για να φύγει προς Ραφήνα. Εγκλωβίστηκε δέκα μέτρα χαμηλότερα γιατί το κυκλοφοριακό κομφούζιο που είχαν προκαλέσει οι εγκληματικοί χειρισμοί της Αστυνομίας ήταν αδιαπέραστο. Συνέχισε με τα πόδια ως την Ποσειδώνος, περίπου 30 μέτρα χαμηλότερα. Όλα αυτά γύρω στις 6 και μισί. Την μητέρα μου εντόπισε εγκλωβισμένη (!) σε μια πυλωτή παραλιακής πολυκατοικίας ένας κάτοικος της πολυκατοικίας αυτής περίπου 2 ώρες αργότερα. Τριγύριζε σε έναν χώρο περίπου 4x4 ανοιχτό από παντού αγγίζοντας τις κολόνες που έβρισκε περιμετρικά. Ο μαύρος καπνός δεν της επέτρεπε να βρει τη διέξοδο που ήταν συνεχώς μπροστά της. Είχε καμένα πέλματα και πολύ έντονη δύσπνοια. Της έδωσε λίγο νερό κι εκείνη ξεψύχησε στα χέρια του. Την ακούμπησε σε μια γωνία της πυλωτής όπου την βρήκα εγώ λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα ανέπαφη από τη φωτιά. 2 χρόνια μετά, και μετά από αμέτρητες προσπάθειες καθαρισμού του χώρου, οι πατημασιές και τα σημάδια από τα χέρια της στις πλάκες δαπέδου και της κολόνες της πυλωτής είναι εμφανή.  Μοναδική μου επιθυμία στη ζωή μετά την υγεία των 2 παιδιών μου είναι η δικαίωση της μνήμης της και η τιμωρία όσων την καταδίκασαν σε έναν τόσο μαρτυρικό, άδικο, βίαιο, φρικιαστικό θάνατο.

Ευαγγελία Νικολοπούλου
πηγή https://www.ethnos.gr

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: Τι πρέπει να κάνουν οι 370.000 δικαιούχοι

 
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται ότι φέτος θα καλυφθούν 370.000 ωφελούμενοι με τους 70.000 δικαιούχους να ανακοινώνονται μέσω συμπηρωματικού πίνακα.
Οι ενστάσεις υποβάλλονται μέχρι και αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 15:00. Κατά των προσωρινών πινάκων υποβάλεται μία και μόνο ένσταση.
Η διαδικασία για τους δικαιούχους
Οι δικαιούχοι επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Μετά την ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων οι δικαιούχοι επιλέγουν ελεύθερα το τουριστικό κατάλυμα όπου επιθυμούν να διαμείνουν από το αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ Μητρώο Παρόχων. Προσοχή, το κατάλυμα δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με αυτήν της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου ή σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από αυτήν. Σε αυτόν τον περιορισμό υπάρχουν δυο εξαιρέσεις :
  • αν το τουριστικό κατάλυμα βρίσκεται σε ηπειρωτικό χώρο και ο τόπος κατοικίας σε νησιωτικό τμήμα ή το αντίθετο της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας (π.χ. αν ο τόπος διαμονής του δικαιούχου είναι στον Πειραιά, μπορεί να επιλεχθεί κατάλυμα στην Αίγινα)
  • αν το τουριστικό κατάλυμα και τόπος κατοικίας βρίσκονται σε διαφορετικούς δήμους νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας που διαθέτουν ένα δήμο (π.χ. η Περιφερειακή Ενότητα της Κω περιλαμβάνει δύο νήσους, την Κω και τη Νίσυρο, που καθεμία διαθέτει από έναν δήμο. Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοικος της Νισύρου μπορεί να επιλέξει τουριστικό κατάλυμα στην Κω).
  • Εξαιρείται κάθε περιορισμού η νήσος Λέσβος.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι:
  • Οι δικαιούχοι επιλέγουν επίσης ελεύθερα τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους έως 31 Ιουλίου του 2021. Επιλέγουν επίσης τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που δεν μπορεί να είναι πάνω από 10 διανυκτερεύσεις για τα καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου και 6 διανυκτερεύσεις για τα καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
  • Οι δικαιούχοι επικοινωνούν απευθείας με τον πάροχο του τουριστικού καταλύματος που επέλεξαν, δηλώνουν ότι είναι κάτοχοι επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού και προβαίνουν σε κράτηση, αφού ενημερωθούν για τις παροχές και για κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, που θα αποτυπωθεί στη σύμβαση μεταξύ του δικαιούχου και του παρόχου. Η επιταγή ενεργοποιείται με τη σύναψη σύμβασης (ιδιωτικού συμφωνητικού) μεταξύ του δικαιούχου και του παρόχου, και την καταγραφή της ενεργοποίησής της στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού. Η σύμβαση αυτή είναι προτυποποιημένη. Εκτυπώνεται, συμπληρώνεται και συνυπογράφεται κατά την άφιξη του δικαιούχου στο κατάλυμα σε τρία αντίγραφα. Στη σύμβαση προσδιορίζονται μεταξύ άλλων: ο ακριβής αριθμός διανυκτερεύσεων, το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής, τα ωφελούμενα μέλη που θα πραγματοποιήσουν διακοπές με τον δικαιούχο, το είδος του δωματίου, η προσθήκη κλίνης και η παροχή ή όχι πρωινού.
  • Οι δικαιούχοι υποχρεούνται κατά την άφιξη στο τουριστικό κατάλυμα να προσκομίσουν στον πάροχο - ξενοδόχο φωτοαντίγραφο εγγράφου ταυτοπροσωπίας δικό τους (ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ.) και των ωφελουμένων – σύζηγοι, παιδιά – εκείνων με τους οποίους πραγματοποιούν κοινές διακοπές (ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ. ή βεβαίωση ΑΜΚΑ). 
  • Σε περίπτωση που δικαιούχος έχει προβεί σε κράτηση δωματίου, αλλά μεταβάλλει για οποιονδήποτε λόγο γνώμη με την άφιξή του στο κατάλυμα, δεν υπογράφεται η σύμβαση και, συνεπώς, δεν ενεργοποιείται η Επιταγή του.
  • Αν μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο δικαιούχος θελήσει για οποιονδήποτε λόγο να αναχωρήσει από το κατάλυμα πριν από την προβλεπόμενη στη σύμβαση ημερομηνία, δηλαδή πριν να πραγματοποιήσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που έχει συμφωνήσει με τον πάροχο, τότε συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση εις διπλούν με την ημερομηνία της πρόωρης αναχώρησής του και καταθέτει τη μία στον πάροχο και την άλλη σε οποιοδήποτε ΚΠΑ2 του Οργανισμού την ημέρα της αναχώρησής του ή την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την αναχώρησή του. 
Εκτός από την επιταγή διαμονής σε τουριστικά καταλύματα το φετινό πρόγραμμα παρέχει και επιταγή ακτοπλοϊκής μετακίνησης. Η επιταγή της ακτοπλοϊκής μετακίνησης δεν καλύπτει τη μεταφορά οχημάτων αλλά μόνο επιβατών και μόνο για εισιτήρια οικονομικής θέσης. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο παράλληλα με την επιταγή διαμονής. Δηλαδή μόνο οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι που θα διαμείνουν σε τουριστικό κατάλυμα του μητρώου σε νησιωτικό προορισμό μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιταγή Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση σε αυτό, σε χρόνο που θα συμπίπτει με την άφιξή τους στο κατάλυμα. Προσοχή, η επιστροφή μπορεί να μη συμπίπτει χρονικά με την αναχώρηση από το κατάλυμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος.
Η ενεργοποίηση της επιταγής για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση πραγματοποιείται με την έκδοση εισιτηρίου μετάβασης και επιστροφής. Η διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού έχει ως εξής:
  • οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού που έχει εκδοθεί επ’ ονόματί τους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα
  • προσέρχονται στα Ταξιδιωτικά Γραφεία/ Πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή στα εκδοτήρια εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται, για την απόδειξη της οποίας πρέπει να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που την αποδεικνύουν (π.χ. ταυτότητα πολυτέκνου)
  • μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και επιστροφή.
Οι δικαιούχοι οφείλουν να επιδεικνύουν την επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, αλλιώς δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του εισιτηρίου τους. Αν ο πάροχος εκδώσει μόνο εισιτήριο μετάβασης, ενεργοποιείται μόνο το μέρος της επιταγής που καλύπτει τη μετάβαση, ενώ το μέρος της επιταγής που αφορά στην επιστροφή μπορεί να ενεργοποιηθεί από άλλο πάροχο με την ίδια διαδικασία.
 πηγή https://workenter.gr

“Καλό καλοκαίρι” η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στα αιτήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Απαξιωτική χαρακτηρίζει την στάση Θεοδωρικάκου η ΠΟΕ ΟΤΑ

 
“Καλό καλοκαίρι” η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στα αιτήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην νέα συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ με τον κ. Θεοδωρικάκο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020.
Υπενθυμίζεται πώς η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών, είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου 2020 , μια συνάντηση που είχε αποβεί άκαρπη, καθώς ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος παρέμεινε αμετακίνητα αντίθετος στην ικανοποίηση των αιτημάτων που του είχαν τεθεί.
Σταθερή η ΠΟΕ ΟΤΑ στην διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έθεσε εκ νέου στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο τα μείζονα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως το πρόβλημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.) και του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων, είτε με ισχνές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων (άρθρο 178 του Ν.4635/2019), είτε μέσω Οικονομικών Επιτροπών (άρθρο 117 του Ν.4674/2020), ενώ ζήτησε να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες της υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και να μονιμοποιηθούν εργαζόμενοι που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αφού εργάζονται ανελλιπώς επί σειρά πολλών ετών.
Τέθηκαν επίσης στον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο από τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής χρόνια και εκκρεμή προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτή, για τα οποία πάντως ο Υπουργός Εσωτερικών “δεν είπε λέξη”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Ακολούθησε την ίδια τακτική επιδεικτικής απαξίωσης των εργαζομένων τη Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι… «καλό καλοκαίρι και στο επανιδείν»!!! Το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι πως μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο οι Σχολικές Καθαρίστριες θα προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας Ορισμένου Χρόνου όταν ως Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. επιμείναμε πως το αίτημά μας είναι η μονιμοποίησή τους.”, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ξεκαθαρίζει πως στην επόμενη συνάντηση, που ο Υπουργός Εσωτερικών την προσδιόρισε περίπου στις 20 Αυγούστου 2020, καλό θα είναι να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις και χρονοδιαγράμματα.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποδέχονται τον εμπαιγμό, και την απαξίωση του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου που μαθηματικά οδηγεί στην σύγκρουση.”τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ

Ο Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
πηγή  https://www.aftodioikisinews.gr

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Κύπρος: Η μαύρη επέτειος του Αττίλα - 44 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Κύπριοι στρατιώτες αιχμάλωτοι στα χέρια των Τούρκων
Το ημερολόγιο έγραφε 20ης Ιουλίου 1974, όταν στις ακτές της Κερύνειας άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Αττίλας ήταν σε πλήρη εξέλιξη, η Κύπρος δεν θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο.

Η Τουρκία σκόρπισε τον όλεθρο και τον θάνατο στην Κύπρο και συνεχίζει να κατέχει παράνομα για 44 χρόνια το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της.

Περισσότεροι από 43.000 βαριά οπλισμένοι στρατιώτες από την Τουρκία παραμένουν ακόμη στις κατεχόμενες περιοχές.

Η επέλαση των τουρκικών τανκς

Σημειώνεται ότι, ξεκινώντας από το Ψήφισμα 353 της 20ής Ιουλίου 1974 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ΟΗΕ έχει κάνει εκκλήσεις για «άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία» και για «απομάκρυνση χωρίς καθυστέρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ξένου στρατιωτικού προσωπικού που η παρουσία του δεν προβλέπεται από διεθνείς συμφωνίες».

Η Τουρκία μέχρι και σήμερα στερεί από τους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Συγγενείς κρατούν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων που ήταν αγνοούμενοι

Το γεγονός αυτό έχει δώσει αφορμή για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις για τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Πέραν της οικονομικής καταστροφής, που προκάλεσε η εισβολή και η βίαιη μετακίνηση πληθυσμού, περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.400 Ελληνοκύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι.
Πόνος και θλίψη δίπλα σε έναν ομαδικό τάφο


Η Αγκυρα προχώρησε στον συστηματικό εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών με παράνομους εποίκους και υποχρέωσε πολλούς Τουρκοκυπρίους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και αλλού. Έτσι, οι έποικοι υπερτερούν αριθμητικά των γηγενών Τουρκοκυπρίων.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της.

Αποβατικό πλοίο

Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα. Η ΕΕ και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν υιοθετήσει παρόμοιες θέσεις.

Για όλους τούς νομικούς και πολιτικούς λόγους, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 και την κυβέρνησή της, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία σε περιοχές, που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Κύπρος: Η μαύρη επέτειος του Αττίλα - 44 χρόνια από την τουρκική εισβολή [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Το χρονικό της εισβολής: Από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου έως και την εισβολή του Αττίλα 2 στο νησί

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/432147/kypros-i-mayri-epeteios-toy-attila-44-hronia-apo-tin-toyrkiki-eisvoli-eikones-vinteo

Κύπρος: «Μαύρη επέτειος» από την τουρκική εισβολή με την κωδική ονομασία «Αττίλας»

Κύπρος: «Μαύρη επέτειος» από την τουρκική εισβολή με την κωδική ονομασία «Αττίλας» - Media
Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).
Τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα στην περιοχή Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, λίγο μετά τις 5 το πρωί της 20ης Ιουλίου. Σχεδόν ταυτόχρονα, σμήνη τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις, συνεχώς και κατά κύματα κατά της ευρύτερης περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε επίκαιρα σημεία. Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.
Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν ανεξήγητα αργοπορημένη. Παρ’ ότι το ελληνικό Πεντάγωνο γνώριζε τις κινήσεις των Τούρκων, θεωρούσε ότι μπλοφάρουν. Μόλις στις 8:40 το πρωί δόθηκε επισήμως από την Αθήνα η εντολή εφαρμογής των πολεμικών σχεδίων, ενώ το ελληνικό ραδιόφωνο (το ΕΙΡΤ εν προκειμένω), μετέδωσε την είδηση γύρω στις 11 το πρωί. Η καθυστερημένη κινητοποίηση έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους εισβολείς να παγιώσουν τις θέσεις τους και να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, έχοντας ως αντικειμενικό στόχο τη σύνδεσή του με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.
Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, όταν κινητοποιήθηκαν άρχισαν να πολεμούν με ηρωική αυτοθυσία, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν αεροπορική κάλυψη και σύγχρονο οπλισμό. Αριθμούσαν γύρω στους 12.000 άνδρες (ελληνοκύπριους και ελλαδίτες), υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Μιχαήλ Γεωργίτση, που είχε το γενικό πρόσταγμα στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Στο μεταξύ, άρχισε να κινητοποιείται και ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός και να μετέχει στον άνισο αγώνα με ό,τι διέθετε ο καθένας, πυροβολώντας από τις στέγες των σπιτιών του κατά των εισβολέων αλεξιπτωτιστών.
Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη των γεγονότων αρχίζει να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Κηρύσσει γενική επιστράτευση, η οποία εξελίσσεται σε φιάσκο, δείχνοντας την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός. Και να σκεφθεί κανείς ότι την Ελλάδα κυβερνούσαν οι στρατιωτικοί και ο Στρατός αν μη τι άλλο θα έπρεπε να βρισκόταν σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο, που βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα ως εντολοδόχος του Κίσινγκερ, συναντάται στο Πεντάγωνο με το αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μπονάνο. Ο παριστάμενος Δημήτριος Ιωαννίδης σε οργίλος ύφος απευθύνεται προς τον Σίσκο «Μας εξαπατήσατε... Ημείς θα κηρύξωμεν πόλεμον!» και αποχωρεί από τη σύσκεψη. Έκτοτε, τα ίχνη του αόρατου δικτάτορα χάνονται. Ο Σίσκο στη διάρκεια της ημέρας μάταια αναζητεί αρμόδιο για συνομιλίες.
Αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το υπ’ αριθμόν 353 ψήφισμα, με το οποίο καλεί σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού». Παρά την ομόφωνη έγκρισή του, αγνοείται από την Τουρκία, η οποία έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων επείγεται να εφαρμόσει πλήρως τα σχέδια της. Γενικά, η διεθνής αντίδραση κατά του «Αττίλα» είναι χλιαρή.
Την επομένη, 21 Ιουλίου, οι μάχες στην Κύπρο συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Στόχος των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο είναι να αποκόψουν τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας από το προγεφύρωμα της Κερύνειας. Οι Έλληνες στρατηγοί απορρίπτουν εισήγηση για επέμβαση στην Κύπρο, προβλέποντας αποτυχία του σχετικού εγχειρήματος. Δύο ελληνικά υποβρύχια που πλέουν προς την Κερύνεια διατάσσονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Οι Τούρκοι εισβολείς, παρά την αριθμητική τους υπεροχή και την ποιοτική υπεροχή του οπλισμούς τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Μάλιστα, από ασυνεννοησία η τουρκική αεροπορία βυθίζει το αντιτορπιλικό Κοτσατεπέ (D-354), το οποίο εξέλαβε για ελληνικό πλοίο και προκαλεί ζημιές σε άλλα δύο τουρκικά αντιτορπιλικά.
Την ίδια μέρα, σημειώνεται δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα για την επίτευξη ανακωχής. Ο Σίσκο, που πηγαινοέρχεται μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, δεν βρίσκει κάποιον αρμόδιο στην Αθήνα να διαπραγματευτεί, καθώς όλοι οι αρμόδιοι έχουν εξαφανιστεί. Την ευθύνη αναλαμβάνει τελικά ο αρχηγός του Ναυτικού, ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κίσινγκερ συμφωνεί η ανακωχή να ισχύσει από τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου.
Στις 2 το πρωί της 22ας Ιουλίου, 12 ελληνικά μεταγωγικά τύπου Νοράτλας, που μετέφεραν καταδρομείς στο νησί, βάλλονται, κατά λάθος, από φίλια πυρά πλησίον του αεροδρομίου της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα το ένα από αυτά να καταρριφθεί (4 μέλη του πληρώματος και 27 καταδρομείς έχασαν τη ζωή τους), ενώ άλλα δύο να πάθουν σοβαρές ζημιές. Την ίδια ημέρα, οι Τούρκοι εισβολείς εντείνουν τις επιχειρήσεις τους. Αποβιβάζουν άρματα μάχης και το μεσημέρι καταλαμβάνουν την πόλη της Κερύνειας.
Στις 4 το απόγευμα αρχίζει να τηρείται η ανακωχή κατά τα συμφωνηθέντα, η οποία όμως θα παραβιασθεί αρκετές φορές από τους εισβολείς. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο, οι Τούρκοι ελέγχουν το 3% του Κυπριακού εδάφους, έχοντας δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, που συνδέει την Κερύνεια με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.
Πηγή: sansimera.gr

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (λίστα)

 
Υποχρεωτική είναι από χθες η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους πελάτες. Ομως, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και σε άλλα καταστήματα και μαγαζιά, όπως και στα ΜΜΜ.
Η προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό είναι υποχρεωτική:
στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
στα ταξί
στα νοσοκομεία
στα ιατρεία
στα διαγνωστικά κέντρα
στα κέντρα αισθητικής
στα σούπερ μάρκετ
στα πλοία
στα αεροπλάνα
Παράλληλα, σε ισχύ παραμένει και το πρόστιμο των 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα όπου είναι υποχρεωτική. Ειδικότερα, στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρεται:
«Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθώς και εντός των οχημάτων και συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που σε αστικά λεωφορεία υπάρχει διαχωριστικό το οποίο απομονώνει τον οδηγό από τους υπόλοιπους επιβάτες, συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον οδηγό. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για τους οδηγούς των μέσων σταθερής τροχιάς και των σιδηροδρομικών οχημάτων, στα οποία απομονώνεται η θέση του οδηγού από τον υπόλοιπο συρμό ή μέσο. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ».
ΑΠΟΦΑΣΗ
πηγή https://www.aftodioikisi.g

Νομοθετική παράταση για τα βαρέα και ανθυγιεινά


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4701/2020, με το ά. 56 του οποίου δόθηκε παράταση για την έκδοση γνωμοδότησης, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό εκκρεμούσε να αποφασιστεί η επέκταση της χρονικής ισχύος της καταβολής του επιδόματος σε όσες κατηγορίες εργαζομένων έχουν υπαχθεί σε καθεστώς επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η τροποποίηση του πλαισίου των εντασσόμενων στο καθεστώς αυτό ειδικοτήτων με την επανεξέτασή του από Επιτροπή που συστάθηκε με αυτό το σκοπό.
Δεδομένου ότι ο χρόνος για τον οποίο είχε αποφασιστεί η συνέχιση καταβολής του επιδόματος τελείωνε, χωρίς η επιτροπή να έχει καταλήξει στο περιεχόμενο της γνωμοδότησής της και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ Υπουργείου και φορέων, αποφασίστηκε η προσωρινή νομοθετική λύση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, με το ά. 56 του ν. 4701/2020 προβλέπεται ότι η Επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της και να υποβάλει τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς έως τις 31.10.2020.
Η διάρκεια λειτουργίας της συσταθείσας, με την υπ' αρ. 2/14511/0004/12.3.2018 ΚΥΑ (ΑΔΑ: 728ΖΗ-Μ3Ξ), Επιτροπής, όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπ' αρ. 2/56353/0004/22.11.2018 (ΑΔΑ: 63ΓΑΗ-ΑΞ0) και 35114 ΕΞ 2020/1.4.2020 (ΥΟΔΔ 323) αποφάσεις παρατείνεται ως την ως άνω ημερομηνία, δηλαδή έως την 31.10.2020.
Προηγουμένως, δηλαδή πριν την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης αντιδράσεις και διαμαρτυρίες είχαν υπάρξει από συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων σχετικά με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου της Επιτροπής και την διαρκή πρόβλεψη χρονικών ορίων στην καταβολή του επιδόματος. Η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν μάλιστα προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας για το θέμα που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου.   
πηγή https://www.epoli.gr

Εκπαιδευτήρια “Νέα Γενιά Ζηρίδη”: Οριστικοί τίτλοι τέλους για το ιστορικό σχολείο

 
Τίτλοι τέλους και επίσημα φαίνεται ότι πέφτουν για τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη». Η αποκάλυψη που είχε κάνει πριν από μερικές εβδομάδες το in.gr, σχετικά με την αδυναμία της ιδιοκτήτριας, Κατερίνας Ζηρίδη, να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά, επιβεβαιώνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ανάκληση των τεσσάρων αδειών λειτουργίας του Εκπαιδευτηρίου, για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο.
Μπαίνει έτσι οριστικά ταφόπλακα σε ένα σχολείο με όνομα βαρύ και με ιστορία 87 ετών. Τα πολλά και πολυετή οικονομικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα της κακής, όπως αποδείχθηκε, διοίκησης από την οικογένεια Ζηρίδη, οδήγησαν στο επώδυνο για εκατοντάδες μαθητές αλλά και για τους εργαζόμενους, τέλος.
Με την ανάκληση των αδειών ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες όταν και το σχολείο δήλωσε αδυναμία να λειτουργεί.
Υπενθυμίζεται ότι πολλές οικογένειες είχαν δώσει προκαταβολή για τη σχολική χρονιά 2020-2021, ωστόσο, ειδοποιήθηκαν από το λογιστήριο ότι θα τους επιστρεφόταν και το σχολείο δεν μπορούσε να κάνει πλέον εγγραφές.
Στη συνέχεια, οι 1.000 περίπου μαθητές οδηγήθηκαν σε άλλα ιδιωτικά σχολείο ενώ στον αέρα έχουν μείνει οι περίπου 200 εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό. Κάποιοι με 25 και 30 χρόνια εργασίας στο ίδιο σχολείο που τώρα οδηγούνται στην ανεργία.
Συγκινητικός αποχαιρετισμός
Γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς πριν από μερικές ημέρες διοργανώθηκε από τους μαθητές ένα συγκινητικό αποχαιρετιστήριο πάρτι.
«Συνήθως σας αποχαιρετούσαμε εμείς με καταπληκτικές εκδηλώσεις… Φέτος το κάνατε εσείς καλώντας μας, σε έναν όμορφο χώρο , φροντίζοντάς μας τρυφερά και αληθινά μα πάνω από όλα δείχνοντας την αγάπη σας όπως μόνον εσείς ξέρετε!
Σας ευχαριστούμε με έναν κόμπο στην ψυχή και κάποια δάκρυα που προσπαθήσαμε να κρύψουμε …
Εις το επανιδείν πολυαγαπημένοι μας μαθητές!», έγραψαν κάποιοι στο facebook.
Τα Εκπαιδευτήρια «Ζηρίδη» οριστικά πλέον δεν θα ανοίξουν για την επόμενη χρονιά, όμως, οι εξελίξεις τρέχουν.
Ορισμένοι από τους εργαζόμενους έχουν κερδίσει δίκες κι έχουν δεσμεύσει την περιουσία του σχολείου και της οικογένειας Ζηρίδη για μη καταβληθέντα δεδουλευμένα τριών και τεσσάρων μηνών.
Από την άλλη, άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα χρέη της ιδιοκτησίας σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Χρέη που ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ ενώ άγνωστες είναι οι οφειλές προς τις τράπεζες.
Ενδιαφέρον θα έχει και η τύχη των εκπληκτικών εγκαταστάσεων στα 80 στρέμματα στην περιοχή των Σπάτων.
*Πηγή: in.gr

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αποφάσεις -προάγγελος περικοπής ανθυγιεινού επιδόματος -Ανησυχία στους εργαζόμενους

Το δρόμο της περικοπής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε κατηγορίες εργαζομένων στρώνουν, σύμφωνα με έμπειρους συνδικαλιστές, σειρά αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την ώρα που αναμένεται το σχετικό πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, αποφάσεις, κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως  (η 23/2018 για εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας σε ΣΜΑ, η 106/2018 για εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας σε ΣΜΑ, η 149/2018 για ΔΕ29 Οδηγών, η 278/2018 για εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας σε ΣΜΑ ΠΕ Διοικητικού, ΔΕ2 Εποπτών, η 1/2019 ΔΕ30 Υδραυλικοί, η 8/2019 για ΔΕ35 Δενδροκηπουρών , κηπουρών, ΥΕ16 εργατών κήπων, η 51/2019 για ΥΕ υπάλληλο δήμου με ειδικότητα Εργάτη Επιμέλειας Κήπων,  ) αμφισβητούν  την καταβολή των επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος σε μία σειρά κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι το δικαιούνται.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι παραπάνω αποφάσεις αν και κρίνουν μεμονωμένες περιπτώσεις με την δημοσιοποίηση τους μπλοκάρουν πανελλαδικά την χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και παρότι αφορούν αποφάσεις κλιμακίων που πιθανά να ανατραπούν από μεταγενέστερες αποφάσεις των Τμημάτων ή της Ολομέλειας του Ελεγκτικού αυτό θα χρειαστεί χρόνο και μέχρι τότε το πρόβλημα που δημιουργείται στους εργαζόμενους αυτών των κατηγοριών είναι τεράστιο.
Μάλιστα, σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.
Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι:
-Το Υπ. Εσωτερικών με το υπ. αριθμ. 15 άρθρο παράγραφο 1, του ν. 4024/2011 καθιέρωσε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών, που έχουν ως σκοπό την προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, οι οποίοι εργάζονται κατά πλήρες ωράριο και ανεξαρτήτως ειδικότητας στους χώρους υγειονομικής ταφής, στην ανακύκλωση, στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στους σταθμούς μεταφόρτωσης και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
-Στη συνέχεια εκδόθηκε η υπ. αριθ. Οικ.2/16519/022/12/24.2.2012 (Β’ 465) ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 2/31081/0022/12/30.4.2012 (Β’1399).
-Ακολούθως, με το άρθρο 22 του ν. 4368/2016, οι διατάξεις του οποίου ισχύουν, σύμφωνα με το άρθρο 101 αυτού, από 21.2.2016, ορίστηκε ότι: «Στους μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών, που έχουν ως σκοπό την προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, οι οποίοι εργάζονται κατά πλήρες ωράριο και ανεξαρτήτως ειδικότητας στους χώρους υγειονομικής ταφής, στην ανακύκλωση, στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στους σταθμούς μεταφόρτωσης και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, χορηγείται, εκτός από το βασικό μισθό και τις λοιπές προβλεπόμενες αποδοχές τους και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται στο νάρθρο15 παρ. 1 του ν. 4042/2011. Το ποσό του επιδόματος για τις ανωτέρω κατηγορίες υπαλλήλων ορίζεται σε εκατόν πενήντα(150) ευρώ μηνιαίως (…)».
-Μάλιστα το Υπ. Εσωτερικών στις 23 Φεβρουαρίου 2017 σε απάντηση του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δ/νση Εισοδηματικής Πολιτικής τμήμα, με το υπ. αριθμ.:29929/2016 έγγραφο, κάνει σαφές διευκρινίζοντας το άρθρο 22 του ν. 4368/2016, ότι: «από τη γραμματική διατύπωση της ανωτέρω διάταξης προκύπτει ότι τη ratio της ρύθμισης καταλαμβάνει τους εργαζόμενους εκείνους, που, ως εκ της φύσεως των καθηκόντων τους υφίστανται εξ αντικειμένου τις επιβαρυντικές επιπτώσεις της επαφής με χώρους υγειονομικής ταφής, ανακύκλωσης, κέντρα διαλογής ανακυκλώσεων…….Νομικά κρίσιμο, δηλαδή, ως προς τη υπαγωγή ή μη κατηγορών εργαζομένων στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης είναι το πραγματικό γεγονός της έκθεσης τους στις επιβαρυντικές επιπτώσεις των χώρων αυτών. Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως ειδικότητας, οι οποίοι παρέχουν κατά πλήρες ωράριο την εργασία τους στους επίμαχους χώρους δικαιούντο το επίδομα του άρθρου 22 του ν. 4368/2016.
Περαιτέρω, η υπηρεσία μας υπό το πρίσμα των ανωτέρω έχει την άποψη ότι στους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος συμπεριλαμβάνονται και οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι προσφέρουν πλήρη απασχόληση στους χώρους που δικαιολογούν την καταβολή του», προστίθεται στην απάντηση.
-Σε συνέχεια του άρ. 98  του νόμου 4483/2017 (ά τεύχος 107/31.7.2017) ορίζεται ότι στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας προστίθενται οι μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου και ορισμένου χρόνου των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και των Νομικών Προσώπων αυτών, που υπάγονται στις ειδικότητες ή παρέχουν τις εργασίες που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου. «Στην κατηγορία Α΄ συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό που απασχολείται σε συνεργεία απολύμανσης, οι Τεύχος Α’ 107/31.07.2017 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1799 απολυμαντές, οι εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, οι υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, στα αντλιοστάσια αποχέτευσης, το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το προσωπικό καθαριότητας εσωτερικών χώρων, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι εργάτες κοπής ψηλών δένδρων, οι σιδεράδες – αλουμινάδες, καθώς και οι εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων. Στην κατηγορία Β΄ συμπεριλαμβάνονται οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και οι φανοποιοί. Στην κατηγορία Γ΄ συμπεριλαμβάνεται το εποπτικό προσωπικό (μηχανικοί Π.Ε. και Τ.Ε.) που απασχολείται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. 3. Το ποσό του επιδόματος για τους ανωτέρω υπαλλήλους ορίζεται, ανά κατηγορία, ως εξής: α) Για την κατηγορία Α΄, σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίως. β) Για την κατηγορία Β΄, σε εβδομήντα (70) ευρώ μηνιαίως. γ) Για την κατηγορία Γ΄, σε τριάντα πέντε (35) ευρώ μηνιαίως. 4. Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του. Επίσης καταβάλλεται, για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, εκτός από τις περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής από τα καθήκοντα ή την εργασία τους για συνδικαλιστικούς λόγους, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ’ έτος, καθώς και αναρρωτική άδεια που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς φορέων κοινωνικής ασφάλισης και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά (εισαγωγή, εξιτήριο, σχετικές γνωματεύσεις). Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου, η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση. Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων για οποιονδήποτε λόγο από τα καθήκοντα, τις θέσεις, τις συνθήκες εργασίας οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση του επιδόματος, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου. 5. Δαπάνες για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σε όσους καθίστανται δικαιούχοι αυτού, σύμφωνα με την παράγραφο 1, θεωρούνται νόμιμες, εφόσον έχουν πληρωθεί οι προϋποθέσεις της παραγράφου 4. 6.»
-Ανάλογες διευκρινιστικές απαντήσεις, έχουν εκδοθεί απο το ΥΠΕΣ, με τα υπ’ αριθμ. 20876/18-5-2018, καθώς και με το υπ’ αριθ, 51440/25-9-2018 έγγραφα, σε ότι έχει να κάνει με τη καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στις κατηγορίες των υδραυλικών και των οδηγών.
Μνημονιακή υποχρέωση οι περικοπες
Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση από το 2015.  Σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, η καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας ήταν διασφαλισμένη μόνο μέχρι τις 31/8/2020 και η αρμόδια επιτροπή είχε χρονικό περιθώριο μέχρι 30/6/2020 να υποβάλει το πόρισμα της.
Ποιοι το λαμβάνουν
Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καταβάλλεται στους μόνιμους και δόκιμους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που εργάζονται στις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου.
Το επίδομα αυτή τη στιγμή λαμβάνουν περίπου 93.000 υπαλλήλοι.  Πρόκειται για εργαζομένους σε νοσοκομεία (νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, εργαζόμενοι σε Κέντρα Υγείας, διασώστες κα) μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ήτοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και στη συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, όπως επίσης και το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, εργάτες κοπής δένδρων, καθώς και εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.
Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας διαχωρίζεται σήμερα σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία, το επίδομα ανέρχεται σε 150 ευρώ τον μήνα.
Στη δεύτερη ανέρχεται 70 ευρώ.
Στην τρίτη κατηγορία είναι 35 ευρώ
Η τέταρτη κατηγορία αφορά τους δασικούς υπαλλήλους και εκεί φτάνει τα 105 ευρώ.


Η συνολική ετήσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των περίπου 160 εκατ. ευρώ για ένα πλήθος 93.000 δικαιούχων περίπου (Α’ κατηγορία 83.527, Β’ κατηγορία 5.203, Γ’ κατηγορία 940, δασικοί υπάλληλοι 2.950).

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ. ΕΣΥ;


Για να αλλάξει ένα σύστημα κατάσταση χρειάζεται να υπάρξει μια απότομη αλλαγή δεδομένων που θα το οδηγήσει να πάρει μια διακριτά νέα μορφή. Τι γίνεται όμως όταν η αλλαγή είναι στοχευμένη και επιβαρυντική για την πλειοψηφία των ανθρώπων; Τότε είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η πώληση. Το πώς θα το παρουσιάσεις με τρόπο που οι ραγδαίες αλλαγές να φανούν τόσο αναγκαίες όσο και χρήσιμες.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ Καταδίκη πρώην δημάρχου για θάνατο εργαζόμενου

Σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών (12 πρωτοδίκως) καταδίκασε την Τρίτη το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας τον πρώην δήμαρχο Καλαμπάκας Δημήτρη Σακελλαρίου για τον θάνατο του συμβασιούχου Αθανάσιου Μήτσιου τον Ιούλιο του 2013.
Καλαμπάκα: Καταδίκες σε πρώην δήμαρχο και αντιδήμαρχο για θάνατο εργαζομένου
Για το ίδιο λόγο καταδικάστηκαν σε ποινή 15 μηνών (18 πρωτοδίκως) ο πρώην αντιδήμαρχος Πρασίνου Ηλίας Κωστόπουλος, και σε 12 μήνες (18 πρωτόδικα) ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Ιωάννης Γαλάνης.
Όλοι τους καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια ενώ αθωώθηκαν άλλοι δύο υπάλληλοι και ο τεχνικός ασφαλείας που είχε επισημάνει εγγράφως τις ελλείψεις και τον κίνδυνο αλλά δεν εισακούστηκε.
Ο θάνατος του διμηνίτη εργαζόμενου προήλθε από πτώση, σε ύψος πέντε μέτρων, όταν ανέβηκε με μεταλλική σκάλα σε στύλο δημοτικού φωτισμού στη Θεόπετρα, για να αλλάξει τη λάμπα.
Κάποια στιγμή, την ώρα που δούλευε, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε στο κενό, ενώ μάλιστα τη σκάλα κρατούσε στη βάση της άλλος συνάδελφός του.
Στον εργαζόμενο δεν είχε χορηγηθεί ο στοιχειώδης εξοπλισμός, ούτε καν κράνος ασφαλείας.
Οι κατηγορούμενοι απέδωσαν την θανατηφόρα πτώση σε αμέλεια του εργαζόμενου, αλλά ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης εις βάρος τους.