Σάββατο 30 Μαρτίου 2024
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. : ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚ. ΣΥΜΒ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Γιάννης Καρούζος: Πώς “κυνηγούν” οι εργαζόμενοι καλύτερους μισθούς
Τις αλλαγές στη λειτουργία και την δομή της αγοράς εργασίας, όπως είναι η αναζήτηση νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους, την ανάγκη για καλύτερες συνθήκες εργασίας, και επιπλέον παροχές, πέραν των αμοιβών, αλλά και τον σταδιακό μετασχηματισμό του μοντέλου απασχόλησης καταγράφει ο εργατολόγος – δικηγόρος Γιάννης Καρούζος στο euro2day.gr.
Πρόσφατη έρευνα του ιστότοπου kariera.gr στο Linkedin με περισσότερες από 20.000 συμμετοχές αποκάλυψε πως το 41% αλλάζει δουλειά κάθε 2-3 χρόνια ενώ υπάρχει και ένα 11% που αλλάζει δουλειά κάθε χρόνο. Άλλο ένα 16% αλλάζει δουλειά κάθε 4 χρόνια τουλάχιστον. Δηλαδή το 68% των εργαζομένων – πάνω από 2 στους 3 – παραμένουν στην ίδια θέση από 1 έως και 4 χρόνια το πολύ, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και απολαβές.
Σύμφωνα, άλλωστε, με την πλέον πρόσφατη έρευνα της Adecco για την απασχολησιμότητα στην Ελλάδα, το συντριπτικό 81% απαντά πως «συμφωνεί» ή «απόλυτα συμφωνεί» (από μόνο του 45%) πως ο μισθός του δεν είναι αρκετά υψηλός για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Μόλις το 5% των εργαζόμενων θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια σε σχέση με την παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας τους. Άλλωστε για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 41% – δηλαδή σχεδόν ένας στους δυο – σκέφτονται να αλλάξουν εργοδότη. Περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς (67%) επιδιώκουν την εύρεση εργασίας με καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για το 96% των μη εργαζόμενων που παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας αλλά αναζητούν – όπως λένε – μια δουλειά στην Ελλάδα με καλύτερες απολαβές.
Η αυξημένη ζήτηση για αμοιβές που να αντισταθμίζουν το υψηλό κόστος διαβίωσης έχει οδηγήσει σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα μεταβολή, όπως επισημαίνει ο κ. Καρούζος. Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους εκφράζουν την ανάγκη και για βελτιωμένες εργασιακές συνθήκες, όπως ευελιξία στα ωράρια και δυνατότητα για τηλεργασία.
Στο περιβάλλον αυτό η ψηφιοποίηση της εργασίας, αν κάποιος έχει τη δυνατότητα με τηλεργασία από το σπίτι να εξασφαλίσει εισόδημα μεγαλύτερο από το μισθό που θα είχε σε μια «παραδοσιακή» δια ζώσης δουλειά με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλάζει άρδην το σκηνικό.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Καρούζος, «μιλάμε συχνά για τις ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό». Αν δει κανείς όμως τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διάρθρωση των αμοιβών στον τομέα του τουρισμού που δημοσίευσε πρόσφατα η Randstad, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τις αμοιβές, θα διαπιστώσει τα εξής: Στην κορυφή της πυραμίδας οι αμοιβές είναι ικανοποιητικές. Ένας σεφ με διευθυντικά καθήκοντα ή ένας διευθυντής ξενοδοχείου μπορεί να λαμβάνουν έως και 9.000 ευρώ τον μήνα. Στη βάση της πυραμίδας, όμως, σε βασικές ειδικότητες, όπως σερβιτόροι, υπάλληλοι υποδοχής και καμαριέρες, οι ελάχιστες αμοιβές διαμορφώνονται γύρω στα 1.200 ευρώ τον μήνα (μεικτές μηνιαίες αποδοχές με βάση 14 μισθούς τον χρόνο, δηλαδή καθαρές αποδοχές 820 ευρώ).
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τις καλύτερες προοπτικές προσλήψεων παρουσιάζουν οι τομείς της τεχνολογίας και των πωλήσεων, με ποσοστό 54% και 48% αντίστοιχα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι μηχανικοί. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού μακράν οι καλύτερες αμοιβές προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας, ενώ οι λεγόμενοι «χρυσοί» μισθοί, που μπορεί να ξεπερνούν και τα 10.000 ευρώ τον μήνα (μικτά) προσφέρονται σε διευθυντικά στελέχη, εκ των οποίων τις καλύτερες αποδοχές έχουν οι επικεφαλής των τμημάτων πληροφορικής (έως 15.000 ευρώ), οι διευθυντές πωλήσεων (12.000 ευρώ) και οι οικονομικοί διευθυντές (10.000 ευρώ).
Αυτοί οι μισθοί βέβαια δεν ισχύουν για την ευρύτατη πλειονότητα των εργαζόμενων. Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του συστήματος «Εργάνη» για το 2023 αποκαλύπτουν πως 1,23 εκατ. εργαζόμενοι, ήτοι 53,68% του συνόλου, εισέπρατταν μισθό έως 1.000 ευρώ, από 1,36 εκατ. εργαζόμενοι (60%) το 2022.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2023 το πλήθος των εργαζομένων αυξήθηκε μόλις κατά 47.246 άτομα, δηλαδή κατά 2,10%, με αποτέλεσμα οι μισθωτοί να φτάσουν τους 2,296 εκατ. από 2,249 εκατ. το 2022.
Tο 2023 το πλήθος των εργαζομένων αυξήθηκε μόλις κατά 47.246 άτομα, δηλαδή κατά 2,10%, με αποτέλεσμα οι μισθωτοί να φτάσουν τους 2,296 εκατ. από 2,249 εκατ. το 2022. Οι περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι είναι γυναίκες (29.280) και πολύ λιγότερο άνδρες (17.966) και κυρίως ηλικίας 45-64 ετών. Στις πιο παραγωγικές ηλικίες (30-44) οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 10.910 άτομα.
Κι αυτά συμβαίνουν ενώ οι εργοδότες λένε σε συντριπτικό ποσοστό 86%, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, πως είναι πολύ ή μέτρια δύσκολο να βρει εργαζόμενους με τις σωστές δεξιότητες. Οι εργοδότες στην Ελλάδα θεωρούν ως πιο σημαντικές δεξιότητες όλων τις ψηφιακές δεξιότητες, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ των 27 (πλην Ιρλανδίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Φινλανδίας, Σουηδίας) όπου οι εργοδότες θεωρούν ως σημαντικότερη ομάδα δεξιοτήτων τα λεγόμενα soft skills.
* Ο Γιάννης Καρούζος είναι δικηγόρος- εργατολόγος
** ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos.gr – Πρωτοδημοσιεύθηκε στο euro2day.gr
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024
Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. : Σχετικά με τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων που υπηρετούν σε Δήμους με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα
Κυριακή 24 Μαρτίου 2024
Κρίσιμες καταστάσεις - Ιωάννης Μάζης
Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Kontra Κόκκινη Ζώνη με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024
Ηρωίδα μάνα 5 παιδιών, κοιμίζει τα μικρά της και ανεβαίνει στο απορριματοφόρο
Της βγάζουμε το καπέλο! 👏
Ηρωίδα μάνα πέντε παιδιών, κοιμίζει τα μικρά της και ανεβαίνει στο απορριματοφόρο: Είναι μητέρα πέντε παιδιών και τα τελευταία 11 χρόνια εργάζεται σε απορριμματοφόρο στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τη Σέβη Παπαδοπούλου που μιλά για τη δουλειά της.
Λένε πως ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων σε μία κοινωνία αποτελεί δείγμα του πολιτισμικού της επιπέδου. Αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές της αποκομιδής των σκουπιδιών είναι αφανείς ήρωες κάθε κοινωνίας.
Η Σέβη Παπαδοπούλου ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο του δήμου Θεσσαλονίκης εδώ και έντεκα χρόνια. Είναι μία αγωνίστρια της ζωής. Μεγαλώνει πέντε παιδιά. Μέσα στην ημέρα τακτοποιεί όλες τις υποχρεώσεις της και αφού βάλει τα μικρά για ύπνο, τα φιλά και ξεκινά για την εργασία της. Μια εργασία με αρκετά υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Ο οδηγός φέρνει το απορριμματοφόρο μπροστά στην Παναγία Χαλκέων. Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ η Σέβη και ο συνάδελφός της ανεβαίνουν στο πίσω μέρος του οχήματος και ξεκινούν το δρομολόγιο της αποκομιδής. Γυρνούν σχεδόν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης και αδειάζουν τους πράσινους κάδους στη «σκουπιδιάρα».
«Δεν φανταζόμουν ότι θα κάνω ποτέ αυτή τη δουλειά, αλλά όταν ήρθε η κρίση, μπήκα αναγκαστικά. Δεν θα την άλλαζα με τίποτα πλέον. Την αγαπάμε πάρα πολύ τη δουλειά που κάνουμε.
Πολύς κόσμος μας επιβραβεύει. Πολλά νέα παιδιά. Μας πλησιάζουν την ώρα που μαζεύουμε τα σκουπίδια και μας λένε ότι θαυμάζουν τη δουλειά που κάνουμε. Η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι ανεκτίμητη» τονίζει στο Thestival η κα Παπαδοπούλου.
Η αμοιβή που παίρνει η ίδια και οι συνάδελφοι της για τις υπηρεσίες που παρέχουν δεν είναι μεγάλη. Με παγωνιές, με χιόνι, με τον αέρα να λυσσομανά ή με τον καύσωνα να σε πνίγει η Σέβη βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου.
«Πολλές φορές θυμώνουμε γιατί υπάρχουν τόσα σκουπίδια χύμα. Πάει κάποιος και αφήνει τη σακούλα ανοιχτή, βάζει ο άλλος τη δική του από πάνω και όλα τα σκουπίδια χύνονται στο πεζοδρόμιο.
Είσαι αναγκασμένος να μαζεύεις το κάθε τι, το χαρτάκι, το κουτάκι. Άλλος θα κάνει μια ανακαίνιση και θα αφήσει εκεί που είναι ο κάδος τα ξύλα του, άλλος θα αφήσει δίπλα το στρώμα του. Θα έρθει ο επόμενος να πετάξει πάνω στο στρώμα τα σκουπίδια του. Αυτά ζούμε καθημερινά. Να ξέρετε ότι κάνουμε το καλύτερο για την πόλη» λέει με χαμόγελο η Σέβη και στέλνει ένα μήνυμα προς όλους μας:
Το μήνυμα της Σέβης Παπαδοπούλου
«Μας αρέσει να είμαστε καθαροί στο σπίτι μας όμως πρέπει να είμαστε και στον κάδο μας. Δέσε τη σακούλα γιατί για εμάς είναι σημαντικό. Πάρε τηλέφωνο για τα ογκώδη απορρίμματα πριν τα κατεβάσεις γιατί για εμάς είναι σημαντικό».
Όπως πολλά επαγγέλματα έτσι και αυτό δεν «καταλαβαίνει» από αργίες. Τα Χριστούγεννα και η αλλαγή του χρόνου, την έχουν βρει πολλές φορές πάνω στο απορριμματοφόρο. Οι ευχάριστες ιστορίες που έχει να διηγηθεί είναι πολλές.
«Έντεκα χρόνια έχουμε περάσει πολλά. Πολλές όμορφες στιγμές, Ιδίως όταν περνάμε από το κέντρο τα Χριστούγεννα και τα μαγαζιά όλα ψήνουν έξω και μας λένε ελάτε να σας κεράσουμε.
Έχουμε ντυθεί και Αη Βασίληδες στα απορριμματοφόρα, όπως και τις απόκριες κάτι θα κάνουμε να το διασκεδάσουμε, γιατί η δουλειά μας είναι αυτή. Είμαστε εκεί συνέχεια 365 μέρες το χρόνο».
Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι καθαριότητας είναι δύσκολες. Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα κατά τη διάρκεια της αποκομιδής.
«Μία συνάδελφος τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε πάνω της αυτοκίνητο. Ταλαιπωρείται ακόμα με χειρουργεία. Έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα. Χάσαμε και συναδέλφους πάνω στη δουλειά. Δυσάρεστα γεγονότα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», τονίζει στο Thestival η κα Παπαδοπούλου.
Το αίτημα της Σέβης Παπαδοπούλου
Ένα πάγιο αίτημα όλων των εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας στους δήμους ολόκληρης της χώρας που επαναλαμβάνει η κα Παπαδοπούλου είναι η χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας.
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024
Ηράκλειο: Αποζημίωση “μαμούθ” για τον θάνατο υπαλλήλου καθαριότητας εν ώρα εργασίας – Έχει επιδικαστεί συνολικά αποζημίωση ύψους 1,46 εκατομμυρίων ευρώ
Νέα δικαστική απόφαση κατά του Δήμου Ηρακλείου εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου για τον θάνατο υπαλλήλου καθαριότητας επιδικάζοντας νέα αποζημίωση στους συγγενείς της άτυχης γυναίκας.
Η Δημητρία Σκουρογιαννάκη τραυματίστηκε θανάσιμα το 2016 από απορριμματοφόρο που έκανε όπισθεν όσο η ίδια ήταν εν ώρα εργασίας. Το ύψος της αποζημίωσης που επιδικάστηκε φτάνει τα 588.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το ύψος της δεύτερης αποζημίωσης είναι 100.000 ευρώ για κάθε παιδί της θανούσης και 85.000 ευρώ σε άλλους 6 συγγενείς της. Συνολικά μαζί με τους τόκους από τις 17 Ιουνίου του 2021 επιδίκασε 588.000 ευρώ.
Τον Δεκέμβριο του 2023 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε επιδικάσει και άλλη αποζημίωση ύψους 880.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το neakriti.gr, συνολικά ο Δήμος Ηρακλείου με βάση τις δύο δικαστικές αποφάσεις οφείλει να αποζημιώσει τους συγγενείς της θανούσης με το ποσό του 1.468.000 ευρώ ποσό που θεωρείται από τη δημοτική αρχή ότι είναι υπέρογκο, για αυτό και η νομική υπηρεσία του δήμου θα ασκήσει έφεση και στην δεύτερη απόφαση αποζημίωσης όπως είχε κάνει και στην πρώτη.
Τι υποστηρίζει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου
Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου, στις 11 Μαρτίου, εισηγήθηκε στην Δημοτική Επιτροπή να καταθέσει Έφεση διότι θεωρεί ότι δικάστηκε το ίδιο αδίκημα από δύο διαφορετικά δικαστήρια (αστικό και διοικητικό) και ότι το διοικητικό δικαστήριο στερείται δικαιοδοσίας.
Στην πρώτη απόφαση ασκήθηκε Έφεση με το σκεπτικό ότι το Δικαστήριο ίσως δεχτεί τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής για συντρέχον πταίσμα και συνυπαιτιότητα του θύματος. Γεγονός που θα οδηγούσε σε μείωση του ποσού αποζημίωσης.
Το ποινικό δικαστήριο για τον θάνατο υπαλλήλου καθαριότητας: Ένοχοι οδηγός και προϊστάμενος
Η 47χρονη κατέβηκε από το απορριμματοφόρο για να αδειάσει τους κάδους το όχημα έκανε όπισθεν και την τραυμάτισε στην κοιλιακή χώρα. Νοσηλεύτηκε από τις 20 Ιουνίου 2016 στη ΜΕΘ για εβδομάδες και κατέληξε τον Αύγουστο του ίδιου έτους από σηψαιμία. Ο Δήμος Ηρακλείου αναγνώρισε τότε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ευθύνη του, απέδωσε τιμή στην εκλιπούσα δίνοντας το όνομά της σε δρόμο του Ηρακλείου. Ωστόσο, αποδόθηκαν και ευθύνες στην Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης ένοχοι κρίθηκαν ο οδηγός του απορριμματοφόρου και ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια τόσο σε α’ βαθμό (Τριμελές Πλημμελειοδικείο) τον Μάιο του 2023 όσο και στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης στις αρχές Φεβρουαρίου 2024. Επιπρόσθετα ο οδηγός κρίθηκε ένοχος γιατί δε γνωστοποίησε το ατύχημα στις Αρχές.
Ο οδηγός τιμωρήθηκε από το Εφετείο με 3 χρόνια και 2 μήνες φυλάκιση έναντι 4 ετών και 6 μηνών πρωτόδικα και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας με ένα χρόνο και 6 μήνες έναντι 2 ετών στον α’ βαθμό.
«Εμάς μια φωτογραφία, δε μας τράβηξες…» . Οι άνθρωποί μας, εκείνοι που συχνά προσπερνάμε αδιάφορα
Οι άνθρωποι αυτοί που τους κοιτάς, μα δεν τους «βλέπεις», τους προσπερνάς και συνεχίζεις, διασκεδάζεις, μα όλα τα θες σε τάξη, καθαρά και τακτοποιημένα. Οι άνθρωποι της καθαριότητας των Δήμων. Όλων των Δήμων.
Εκείνοι που με όποιες συνθήκες, εργάζονται για το κοινό καλό και φροντίζουν για την εικόνα της πόλης. Του καθενός μας την πόλη αυτοί τη συμμαζεύουν ακριβώς την ίδια τη στιγμή που όλοι «αφήνουμε» καθετί περιττό μικρό η μεγάλο σκουπίδι στον κοινόχρηστο αέρα μας.
Και μη σπεύσετε, ότι ήταν ωραία ιδέα και μπράβο μου, δεν είναι καθόλου έτσι. Πριν καλά – καλά κοπάσει ο θόρυβος απ’ το Κισαμίτικο Καρναβάλι, επιστρέφω στο γραφείο και ακούω μια γυναικεία φωνή πίσω: «Εμάς μια φωτογραφία, δε μας τράβηξες…»
Ντράπηκα λες και με χτύπησε ρεύμα όταν αντιλήφθηκα το παράπονο μέσα στην προτροπή, ανταποκρίθηκα αμέσως αλλά ένιωσα και σαν να είχα ολιγωρήσει καθοριστικά.
Χάρηκα όμως που χάρηκαν τη στιγμή τους…
Ήταν η στιγμή η δική τους που μεσ’ την παγωνιά, μέσα στο θόρυβο και δίπλα στους ζαλισμένους από χαρά και αλκοόλ, εκείνοι «είχαν ήδη βάλει μπροστά τις μηχανές» με σκούπα και καρότσι. «Να τη βάλεις να τη δούμε στο biskotto», με προτρέπει δεσμευτικά, μα και πολύ ευγενικά η ίδια κυρία.
Ασφαλώς και θα τη βάλω, σας το οφείλουμε όλοι μας, σας ευχαριστούμε που παραμένετε στο καθήκον και απολογούμαστε για τις φορές που σας προσπερνάμε λες και η δίκη σας ανάγκη για ξεφάντωμα και λίγη χαλάρωση είναι μικρότερη από τη δική μας…
Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ - Angelo Karageorgos
Εν μέσω του ξεκινήματος των Αποκριών καθόλου σύμπτωση δε φαίνεται η διεύρυνση του ούτως η άλλως καρναβαλιού που χρόνια τώρα παρακολουθούμε με νέες φιγούρες πλέον να παρελαύνουν και να γίνονται αντικείμενα θαυμασμού και συγκίνησης οπουδήποτε κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας με σκοπό, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα Απόκριες, αυτό το γαϊτανάκι να συνεχίζεται επ αόριστον προσπαθώντας να διαβρώσουν τόσο τη λογική όσο και τον συναισθηματισμό μας. Όμως, πρέπει με δυναμικό προοδευτισμό να εμπεδώσουμε ότι τα ενδεχόμενα στις δυνατότητες του απομακρυσμένου από τον Θεό υπανθρώπου δεν περιορίζονται στα 1500 φύλα αλλά πλέον μαθαίνουμε πως πολλά παιδιά έχουν γεννηθεί σε σώμα διαφορετικού είδους με την γκάμα των επιλογών, λοιπόν, να φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα και να μας αφήνει αποσβολωμένους όταν μας δείχνουν κάποιον που έχει καταφέρει τελικά να βρει τον εαυτό του.
Και για όποιον ενδεχομένως όλα τα παραπάνω είναι βαρετά μπορεί να στραφεί και σε πιο εξελιγμένες καταστάσεις όπου η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει έτοιμη να ικανοποιήσει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές σχέσεις με τα ανθρωποειδή μέρα με τη μέρα να εξελίσσονται και να έρχονται πιο κοντά μας δίνοντας πλέον τη δυνατότητα σε ανθρώπους να βρουν το άλλο τους μισό σε ένα ολόγραμμα. Για όσους όμως προτιμούν και κάτι να αγγίζουν πήραμε μια πολύ καλή γεύση στην Ελλάδα από το εξυπνότερο ρομπότ του κόσμου, τη Σοφία που μας έκανε την τιμή να μας επισκεφτεί και έδωσε ομιλίες, απάντησε σε ερωτήματα αλλά προπάντων δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί τόσο με την Ακρόπολη όσο και με μια αγιογραφία του Ιησού Χριστού και μίλησε στο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ναύπακτο.
Προφανώς κι εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω ενσωματώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη τεχνολογία πάνω μας για να μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μας καθοδηγεί κάνοντας όλα αυτά ολοφάνερο και πάλι σε εμάς που κοιτάμε από την απέναντι όχθη πως ο δρόμος της ζωής είναι ταυτόχρονα και ο δρόμος της συντήρησης του ο,τιδήποτε είναι Θεόπνευστα ανθρώπινο, της προσπάθειας μας να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες και να μαθαίνουμε μέσα από τις ελεύθερες επιλογές μας, της αυθεντικής δημιουργικότητας έξω από στερεότυπα και εγωισμούς όπως και της αντίληψης της Αλήθειας που σώζει την ψυχή μας.