Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Ο Δήμος Αμαρουσίου έσπευσε να καταθέσει έφεση για συμβασιούχους

 

Δικαστικό αγώνα δίνουν συμβασιούχοι του δήμου Αμαρουσίου που δουλεύουν στο Δήμο για περισσότερα από τρία χρόνια και είχαν κερδίσει πρωτόδικη απόφαση μετατροπής της σύμβασης τους από Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου.

Ωστόσο, ο Δήμος εσπευσε να ασκήσει έφεση! Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου (εφέτης) ρώτησε τη δικηγόρο του δήμου «γιατί δεν πάτε σε ματαίωση;», γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα τη δυνατότητα στους εργαζόμενους  να παραμείνουν στη δουλειά…

Η απάντηση ήταν του τύπου… “νίπτω τας χείρας μου”, ότι δηλαδή «η ΚΕΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης με την κυβέρνηση ώστε να αλλάξει ο νόμος περί εξάντλησης των ένδικων μέσων…», κάτι που βεβαίως δεν συμβαίνει στην παρούσα φάση.

Με αφορμή τα παραπάνω, η  ΔΑΣ-ΟΤΑ Αμαρουσίου εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με τίτλο: «Οι μάσκες έπεσαν!» και περιγράφει αναλυτικά όσα έγιναν:

Οι μάσκες έπεσαν. Σήμερα στο εφετείο φάνηκε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η ηγεσία του Δήμου Αμαρουσίου. Φάνηκε κατά πόσο θέλει να μείνουν στη δουλειά οι συνάδελφοι συμβασιούχοι.

Συγκεκριμένα. Σήμερα το πρωί δικάζονταν συνάδελφοι συμβασιούχοι του δήμου Αμαρουσίου που δουλεύουν στο Δήμο για περισσότερα από τρία χρόνια και είχαν κερδίσει πρωτόδικη απόφαση μετατροπής της σύμβασης τους από Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου. Ο Δήμος χωρίς να του κοινοποιηθεί η απόφαση από τον δικηγόρο των εργαζομένων, έψαξε και βρήκε την θετική απόφαση για τους εργαζόμενους και άσκησε έφεση. Σημειώνουμε ότι οι συνάδελφοι είχαν δικαίωμα να κοινοποιήσουν την απόφαση στο δήμο μέσα στα δύο χρόνια. Όμως ο Δήμος αντί να περιμένει να του κοινοποιηθεί η απόφαση, τη βρήκε μόνος του (μέσω του δικηγόρου του) και άσκησε έφεση σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Σήμερα 15-10-2024 δικαζόταν στο εφετείο για δεύτερη φορά αφού στην πρώτη πήρε αναβολή. Αίτημα των συνηγόρων των εργαζομένων ήταν η ματαίωση της δίκης και όχι η αναβολή, γιατί δεν ήταν κανείς σίγουρος ότι θα δινόταν. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η πρόεδρος του δικαστηρίου (εφέτης) ρώτησε τη δικηγόρο του δήμου «γιατί δεν πάτε σε ματαίωση», γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα στους συναδέλφους να παραμείνουν στη δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων. Και η δικηγόρος του Δήμου απάντησε ότι «βρίσκεται η ΚΕΔΕ σε διαδικασία συζήτησης με την κυβέρνηση ώστε να αλλάξει ο νόμος περί εξάντλησης των ένδικων μέσων», αυτό μάλλον το φαντάστηκε , αφού τέτοια συζήτηση αυτό το διάστημα δεν γίνεται.

Παρών στο δικαστήριο ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πέτρος Κόνιαρης. Σε ερώτηση δική μας γιατί δεν παίρνει την ευθύνη , μιας και εκπροσωπεί το δήμο, και να δώσει εντολή στη δικηγόρο να ματαιώσει, η απάντηση του ήταν ότι θα έχει πειθαρχικές κυρώσεις η δικηγόρος, απάντηση που μας έδωσε και η ίδια η δικηγόρος του δήμου κατά το περιθώριο της δίκης.Αυτό όμως δεν ισχύει. Δηλαδή η δικηγόρος δεν θα είχε κυρώσεις αφού ακούσαμε πολλές υποθέσεις να ματαιώνονται σήμερα. Αλλά και η πρόεδρος του δικαστηρίου που το πρότεινε, λέτε να έσπρωχνε τη δικηγόρο του δήμου στην παρανομία; 

Και στη τελική, την ευθύνη σε μια υπόθεση που έχει να κάνει με το δήμο και τους εργαζόμενους, δεν την έχει η δικηγόρος αλλά η πολιτική ηγεσία. Και η πολιτική ηγεσία ήταν εκεί και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν έβγαλε άχνα γιατί και αυτός αλλά και όλη η Διοίκηση του Δήμου θέλει να έχει αυτόν τον κόσμο σε ομηρία. Να παρακαλάνε οι συνάδελφοι για να έχουν ένα μεροκάματο , να έχουν ένα ένσημο προκειμένου να βγούνε στη σύνταξη. Αν όντως ο Αντιδήμαρχος στήριζε τους συναδέλφους σήμερα και με αυτά που άκουσε όχι από εμάς, όχι από τους συνηγόρους των συναδέλφων αλλά από την πρόεδρο του δικαστηρίου θα είχε παραιτηθεί για αυτά που ισχυρίζεται κατά καιρούς και ο ίδιος αλλά και όλη η Διοίκηση του Δήμου. Αλλά δεν το κάνει γιατί είναι γλυκιά η καρέκλα.

 

Συνάδελφοι κάθε μέρα που περνάει η εργασιακή μας ζωή όλο και βουλιάζει. Στη καθαριότητα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος καλεί τους συναδέλφους να βάλουν πλάτη διότι το προηγούμενο διάστημα απολύθηκαν 50 8μηνα. Παράλληλα δεν δίνει τις δεδουλευμένες υπερωρίες στους υπάρχοντες συμβασιούχους γιατί τελείωσαν τα λεφτά από τον κωδικό. Στις Διοικητικές υπηρεσίες οι συνάδελφοι δεν ξέρουν ποια δουλειά να πρωτοκάνουν. Στην Συγκοινωνία κόβονται δρομολόγια και ακόμα δεν ξέρουμε γιατί, πάντως όχι για γραφειοκρατικούς λόγους. Η Υπηρεσία Πρασίνου περνάει στους ιδιώτες στο 100% και οι συνάδελφοι καλούνται να κάνουν δουλειές του εργολάβου. 

Παράλληλα η Διοίκηση του Δήμου αντί να πέσει πάνω στα προβλήματα και να δώσει λύσεις, δημιουργεί και νέα με το σκάκι που παίζει πάνω στις πλάτες μας σχετικά με τις θέσεις ευθύνης. Άλλους τους διορίζει, άλλους τους καθαιρεί, σε άλλες υπηρεσίες διατηρεί θέσεις που δεν υπάρχουν στον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών και δεν ξέρουμε τι άλλο θα κάνουν στο μέλλον.

Και για όλα αυτά η ηγεσία του Σωματείου μούγκα. Μέχρι και σήμερα δεν έχει πει λέξη.

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και από τη στάση της Δημοτικής Αρχής αλλά και από την ηγεσία του Σωματείου, που αντί σήμερα να αντιδράσει να πει ότι φτάνει πια η κοροϊδία, ο Πρόεδρος του Σωματείου που ήταν παρών στο δικαστήριο δεν είπε τίποτα. Ούτε λόγος φυσικά για την δέσμευση του δημάρχου περί μη άσκησης εφέσεων σε πρωτόδικες αποφάσεις όπως είχε γράψει σε ανακοίνωση του το προεδρείο του Σωματείου.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δείξουμε άλλη ανοχή. Με το να μη μιλάμε, με το να σκύβουμε το κεφάλι, με το να ψηφίζουμε τους «κολλητούς» των δημάρχων που δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των συναδέλφων αλλά μόνο για το τομάρι τους φτάσαμε ως εδώ. Να πληρωνόμαστε και την επόμενη μέρα να ψάχνουμε να βρούμε το μισθό μας, να παρακαλάμε για να έχουμε δουλειά.

Δεν μας αξίζει να ζούμε τέτοια ζωή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που μας ετοιμάζουν. Έχουμε υποχρέωση σε εμάς και τα παιδιά μας να τους παραδώσουμε καλύτερες συνθήκες από αυτές που κληρονομήσαμε. 

Υ.Γ. Για την ιστορία οι εργαζόμενοι  πήραν αναβολή μέχρι τις 20-5-2025

πηγή https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου